Vişne Reçeli ve Püf Noktaları
Merhabalar Sevgili Dostlar,
Mayhoş tatları sevenlerin bayıldığı Ağustos ayının en gözde meyvelerinden vişneyi bolca kullanıyoruz. Bazen cheesecake için sos, bazen ev yapımı vişne suyu oluyor. Ben her yıl mutlaka 1 kez reçelini kaynatıyorum. Dondurucuya da 1 -2 kilo kışın kullanmak için atıyorum.
Bundan önce hep çekirdekli hazırlardım (çekirdekli vişne reçeli tarifi) ama bu sefer pipet kullanarak fazla uğraşmadan kolaylıkla reçelini yaptım. Evde bir çekirdek çıkarıcı aparatınız yoksa herhangi bir pipetle kolaylıkla çekirdekleri ayıklayabilirsiniz. Bu sayede vişneler hem dağılmaz hem de fazla su sıçratmaz.
Yapmanız gereken çok basit, yıkayıp saplarını ayıkladığınız vişnelerin sap kısımlarında pipeti itmek ve çekirdeğin çıkmasını saplamak. Bunu tencerenin üstünde yaparsanız az bile olsa akan vişne suyunu reçelinizde kullanabilirsiniz.
Vişne zamanı geçmeden 1-2 püf noktası da paylaşayım ki kışlık reçelleriniz bozulmadan uzun süre dayansın.
Öncelikle olabildiğince çürüksüz ve ezilmemiş vişneleri kullanın. Reçel kavanozlarını ve kapaklarını mutlaka kaynatın. Ve son olarak kış için saklayacaksanız vişne reçeli sıcakken kavanozlara doldurun. Kapağını patın ve kavanozu ters çevirerek 1 gece soğumaya bırakın. Böylece vakumlanacak ve kesinlikle hava almadan aylarca dayanacak.
Ayrıca tüm reçeli tek bir kavanoza koymak yerine 2-3 kavanoza bölerseniz saklaması ve tüketmesi daha kolay olur.
Ben olgun incir reçelinde de aynı yöntemi uyguluyorum. Geçen yıl hazırladıklarım 1 yıl dayandı. Buradan da tarifine ulaşabilirsiniz.
Son olarak reçelin kaynarken çok fazla köpürmemesi için içine 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı ilave edebilirsiniz.
Sevgiler…
Vişne Reçeli ve Püf Noktaları Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo vişne
- 1 kilo toz şeker
- 1 limonun suyu
- 1 adet çubuk tarçın
- 2 diş kuru karanfil
Vişne Reçeli ve Püf Noktaları Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ayıkladığınız vişnelerin yarısını tencereye alın ve şekerin yarısını üstüne dökün.
- Kalan vişneyi de şekerin üzerine dökün ve son olarak şekerin tamamını vişnelerin üstüne yayarak tencerenin kapağını kapatın ve 1 gece meyveler sulanıncaya kadar bekleyin.
- Şeker neredeyse erimiş vişneler suyunu salmış ise ocağa alın (az su bırakmışlarsa 2-3 saat daha bekleyebilirsiniz.
- Aroma vermesini istiyorsanız tarçın ve karanfili tencereye ekleyerek kısık ateşte reçeli kaynatmaya başlayın.
- Kaynayan reçele köpürmemesi için tereyağını ekleyin ve reçel kıvam alıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
- Kıvamına bakmak için bir porselen ya da cam tabağa kaşık ile alacağınız 1-2 damla reçel suyunu damlatın. Suyu çabucak dağılıp akmıyorsa limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın.
- Hemen tüketilecekse soğuduktan sonra, kış için saklanacaksa sıcak sıcak kavanozlara bölüştürün.
Ekşi ve tatlı diye vişne yoktur. Tüm Avrupa da iki tür KİRAZ vardır! Cherry denince kiraz, sour cherry derseniz vişne anlaşılır, yani vişne için başka özel bir isim yoktur.
Pipet iyi fikirmiş, eli daha az yorar muhtemelen çekirdek çıkarıcıya göre, deneyeyim inşallah :)
Merhaba
Ben Isvec te yasiyorum. Gecenlerde marketimde Türkiye den visne yaziyordu aldim recelini yaptim. Yalniz eve geldigimde tattigim visnenin gayet tatli oldugunu gördüm. Recelimde Türkiyede ki anneanne visne receli gibi olmadi o mahos tadinda. Sonradan ögrendim ki Isvec te de visne var iki türlüymüs ekŞi ve tatli visne olmak üzere. Türkiye de de öylemi bilemiyecegim. Belkide marketim kirazi visne yaptilar:))