Evdeki malzemeye göre ara!
Yemek yaparken asla yapmamanız gereken 10 hata! nasıl yapılır ? Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk faydalı bilgiler, mutfak, Blog

Yemek yaparken asla yapmamanız gereken 10 hata!

Yayın Tarihi: 14-02-2025
4 5 5 1

Mutfakta vakit geçirmeyi seviyorsanız, bazı küçük ama kritik hatalar yemeklerinizin lezzetini etkileyebilir, hatta sağlığınıza zarar verebilir. Yemek yaparken hepimiz hatalar yapabiliyoruz ama bazılarını düzelttiğinizde mutfaktaki başarınız bir üst seviyeye çıkacak! Bazen ufacık bir sıralama veya zamanlama tüm lezzeti değiştirebilir. İşte mutfakta yemek yaparken asla yapmamanız gereken 10 büyük hata ve bunları nasıl düzeltebileceğiniz.

1. Soğuk eti doğrudan tavaya koymak

Birçok kişi buzdolabından çıkardığı eti doğrudan tavaya ekleyerek mühürlemeye çalışır. Bu büyük bir hata! Tavanız ne kadar sıcak olursa olsun soğuk et tavaya konduğunda tava yüzeyini hızla soğutur ve et düzgün mühürlenmez, içi de eşit şekilde pişmez.

Doğrusu nedir?

Eti pişirmeden en az 20-30 dakika önce dolaptan çıkartıp oda sıcaklığında bekletin. Böylece dışı güzelce kızarırken içi de eşit şekilde pişer.

2. Bıçağı yanlış kullanmak

Keskin bıçak tehlikelidir diye düşünerek körelmiş bıçak kullanmak, aslında daha büyük bir risk! Keskin olmayan bıçakla sebzeleri kesmek zorlaşır ve elinizi yaralama ihtimaliniz artar.

Çözüm nedir?

Bıçağınızı düzenli olarak bileyleyin ve doğru teknikle kullanın. Sebzeleri keserken bıçağın ucu kesme tahtasında olmalı ve yukarı-aşağı hareketle kesim yapılmaldır.

3. Sebzeleri Yanlış Yıkamak

Bazı sebzeleri sadece musluğun altına tutmak yeterli gibi görünebilir ama pestisitten, kimyasal kalıntılardan ve kirden arınmaları için bu yeterli değil!

En etkili yöntem nedir?

Sebzeleri bikarbonatlı veya sirke eklenmiş su içinde birkaç dakika bekletin, sonra durulayın. Özellikle marul, maydanoz, ıspanak gibi yapraklı sebzeleri su dolu bir kapta bekletip iyice süzün. Bu yöntem tam olarak tüm kalıntılardan kurtulmaya yetmez ama etkisini azaltır. Not: Bazı kaynaklarda da karbonat veya sirkeyi ayrı ayrı kullanmanız önerilir. Yani önce karbonatlı su sonra sirkeli su gibi.

faydalı bilgiler

4. Makarnayı soğuk suyla durulamak

Makarnayı süzdükten sonra soğuk suya tutuyor musunuz? Eğer cevabınız evetse, büyük bir lezzet kaybı yaşıyorsunuz!

Neden yanlış?
Makarnanın üzerindeki nişasta tabakası sosu daha iyi tutmasını sağlar. Soğuk suyla duruladığınızda bu nişastaya akıp gider ve sos makarnaya yapışmaz.

Doğru yöntem ne?
Eğer hemen kullanacaksanız asla durulamayın! Sadece süzün ve sosla karıştırın. Ama salata yapacaksanız hafifçe durulamak daha iyi olabilir.

5. Tencerenin aşırı doldurulması

Birçok insan yemek yaparken tencereyi veya tavayı fazla dolduruyor. Bu malzemelerin eşit şekilde pişmesini engeller ve sularını salmalarına neden olur.

Ne yapmalısınız?
Malzemelerin yoğunluğuna uygun boyutta tencere kullanın. Özellikle sebzeleri sote ederken veya eti mühürlerken tavada fazla malzeme olmamasına dikkat edin.

6. Yemeği sürekli karıştırmak

Yemek yaparken sürekli kaşıkla karıştırıyorsanız, bazı yemeklerin tam lezzetini alamıyor olabilirsiniz.

Örneğin:

  • Mühürlenmesi gereken etler sık sık çevrilirse dışı kızarmaz, sadece haşlanmış gibi olur.
  • Pirinç pilavını fazla karıştırmak, tane tane olmasını engelleyebilir. Pirincin nişastasını serbest bırakmasına neden olur ve tane tane yerine lapa bir pilavınız olur. Pilavı sadece su ekledikten sonra bir kez karıştırın ve kapağını kapatıp kendi halinde pişmeye bırakın.

    Özetle: Bazı yemekler kendi halinde pişmeye bırakılmalıdır. Karıştırmanız gerektiğinde de nazik hareketlerle yapın.

7. Kızartma yağını tekrar tekrar kullanmak

Kızartma yaptıktan sonra yağı tekrar kullanıyorsanız kanserojen bileşikler oluşabilir ve sağlığınızı riske atabilirsiniz. Özellikle bitkisel yağlar yüksek ısıya maruz kaldığında oksidasyona uğrar ve toksik maddeler açığa çıkar.

Doğrusu ne?
Kızartma yaptıktan sonra yağı bir kez daha kullanmadan atmalısınız. Eğer israf etmek istemiyorsanız, aynı gün içinde tekrar kızartma yapabilirsiniz. İlla ki birkaç kez kullanacaksanız her defasında yağı ince süzgeç ile süzün içinde öncei kızartmadan yanmış partiküller kalmasın.

8. Sarımsağı çok erken eklemek

Sarımsağı yemeğe erken eklemek yanmasına ve acı bir tat bırakmasına sarımsağın kendi faydalarının yok olmasına neden olabilir.

En iyi yöntem nedir?
Sarımsağı yemeğin sonlarına doğru ekleyin. Özellikle sote yaparken önce soğanı kavurun, ardından sarımsağı ekleyin ve birkaç saniye sonra diğer malzemeleri ekleyin.

9. Balık pişirirken yanlış tava kullanımı

Balık pişirirken yanlış tava kullanmak yapışmasına ve dağılmasına neden olur.

En iyi tava hangisi?

Balık pişirirken döküm tava veya yapışmaz kaplamalı bir tava kullanmalısınız.
Tavayı önceden ısıtın ve iyice yağlayın, böylece balık hem daha güzel kızarır hem de dağılmaz.

10. Taze baharatları yemek sonunda değil başında eklemek

Taze baharatlar (maydanoz, fesleğen, nane) yemeğin başında eklendiğinde aromaları kaybolur ve lezzetlerini tam veremezler.

Peki ne zaman eklemeliyiz?
Taze baharatları ocağı kapattıktan sonra ekleyin. Böylece yemek sıcaklığını kaybetmeden aromaları korunur.

Deftere Git Yorum Yap

Hızlı Menü

Mail Abonemiz Olun +

Yeni tarif ve duyurulardan anında haberdar olun!

Defterimdeki Tarifler +
Defteriniz bom boş :( Tariflerin altındaki butondan beğendiğiniz tarifleri defterinize ekleyerek saklayabilirsiniz :)
Yorumlar (0) +

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Gezdiğiniz 5 Tarif +
  • Henüz tarif gezmediniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okurlarımızın Dikkatine

Bu kategoride yayınlanan tüm mutfak, beslenme, sağlık ve genel bilgilendirme yazıları yalnızca bilgi amaçlıdır. Paylaşılan içerikler herhangi bir tıbbi, beslenme veya sağlık tavsiyesi niteliğinde değildir ve zamanla güncelliğini yitirebilir.

Burada yer alan bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza, diyetisyeninize veya alanında uzman bir profesyonele danışmanız gerekmektedir. Sağlık ve beslenme ile ilgili kararlar bireyseldir ve uzman görüşü olmadan hareket edilmesi önerilmez.

Sitemizde yer alan içeriklerin uygulanması sonucunda ortaya çıkabilecek herhangi bir sağlık problemi, alerjik reaksiyon veya olumsuz durumdan dolayı mutfaksirlari.com sorumlu tutulamaz. Okuyucular, paylaşılan bilgileri kendi sorumlulukları dahilinde kullanmalıdır.

İlgili Etiketler:

Nilay Tulum