Ege Otlarını Tanıma Rehberi 1.Bölüm
İlkbaharla birlikte doğa sofrayı kurmaya başlıyor 🌿 Kimi yumurtayla kavrulur, kimi yoğurtlanır… Börek olur, meze olur, içimizi ısıtır.
Ama hangisi ne işe yarar, nasıl pişirilir biliyor musun?
Ege’de pazarda rastlayıp tanımadığın o otları artık kolaylıklar ayırt edebileceksin!
6 ot, 6 farklı lezzet. Tarif önerileriyle birlikte işine yarayacak bir rehber!
Yorumlara senin favori Ege otunu ve tarifini de eklemeyi unutma!
Çiriş otu nedir, nasıl pişirilir?
Bahar aylarında özellikle köy pazarlarda karşımıza çıkan çiriş otu, görünüş olarak pırasaya benzediği için yabani pırasa olarak da bilinir. Genellikle Ege ve Doğu Anadolu’da bilinen bu otla en çok yumurtalı kavurma, bulgur pilavı, zeytinyağlı yemekler ve börek iç harcı hazırlanır. Kendine has harika bir kokusu olan bu otu denemeyi unutmayın!
Arapsaçı otu nedir, nasıl pişirilir?
Arapsaçı, Ege mutfağının en aromatik ve sevilen otlarından biridir. Anasonu andıran yoğun kokusuyla diğer otlardan ayrışır. Görünüşü nedeniyle dereotuyla karıştırılsa da tadı ve kokusu çok farklıdır. Özellikle arapsaçı salatalarda kullanılır, yumurtalı kavurması, zeytinyağlı yemeği ya da etli pişirilen versiyonları Ege sofralarının vazgeçilmezidir.
Körmen otu nedir, nasıl pişirilir?
Körmen Muğla’da Köremen de deniyor, halk arasında yabani sarımsak olarak bilinen, doğada kendiliğinden yetişen aromatik bir ot. Ege ve Güneydoğu bölgelerinde bahar aylarında toplanır. İnce, uzun yaprakları ve hafif sarımsak kokusuyla körmen, börek ve gözleme içi, çorba ya da kavurma gibi tariflerde kullanılır.
Sılcan Otu (Dikenucu, Melocan) Nedir, Nasıl Pişirilir?
Sılcan, yetişen yörelerde farklı isimlerle anılan, baharın en özel otlarından biridir. Bazı yerlerde sarmaşık, bazı yerlerde dikenucu,melocan olarak bilinir. Bahar aylarında toplanan bu yabani ot, genellikle yumurtalı kavurma, zeytinyağlı sote, turşu ve sarımsaklı yoğurtlu meze olarak sofralara gelir.
Tilkişen – Sarmaşık Otu (Acı Ot) Nedir, Nasıl Pişirilir?
Şubat-Mayıs ayları arasında çıkan, yoğun aroması ve acımtırak tadıyla Ege mutfağının en özel otlarından biridir. İzmir ve Muğla’da tilkişen, Urla’da tilkicen, Aydın’da kedirgen olarak bilinir. Genellikle yumurtalı kavurma, börek, gözleme, salata ve hatta turşu gibi pek çok tarifte kullanılır.
Karabaş Otu Nedir, Ne İşe Yarar?
Karabaş otu, lavanta ailesinden gelen ve genellikle şifa amaçlı kullanılan aromatik bir bitkidir. Mor çiçekli yapısıyla dikkat çeken bu ot, Ege ve Akdeniz de ilkbaharda toplanır. Halk arasında çoğunlukla çay olarak tüketilir. Nadiren yemeklerde kullanılsa da, bazı yörelerde kurutulup otlu çörek ya da bitkisel karışımlar içine eklenir. Kokusu lavantaya benzer ama daha sert ve keskindir.
Radika (Karahindiba) Otu Nedir, Nasıl Pişirilir?
Radika, Ege’de kış sonu ve ilkbaharda toplanan, hafif acımtırak tadıyla tanınan, karaciğeri destekleyici ve sindirimi kolaylaştırıcı etkileriyle öne çıkan şifalı bir ottur.
Genellikle haşlanıp zeytinyağlı salata ya da yoğurtlu meze olarak tüketilir.