Tel Şehriyeli Pirinç Pilavı
Bundan neredeyse 4 yıl önce pilav yapımı üzerine uzun uzadıya bir yazı yazmışım. Sonrasında da temel pilav tariflerini bırakıp havuçluydu, mantarlıydı, üzümlüydü derken hep içine bir şeyler katmışım.
Katmışım ama en sevdiğim pilav tarifini yani şehriyeli pilavı unutmuşum nedense :) Dün uzun bir aradan sonra şöyle sulu bir ev yemeği çekti canım. Şimdi sulu yemek yapmışken yanına da bir pilav patlatmak lazım dedim. Baktım evde mis gibi şehriye de var, başladım çalışmalara.
Şehriyeli pilav yaparken dikkat etmeniz gereken tek ve en önemli nokta şehriyelerin ta kendisi. Şehriye ne çok ne de az olmalı. Kavururken ne az ne de çok kavrulmalı. Çünkü az kavrulursa beyaz kalır ve aromasını pilava vermez. Çok kavrulursa da iyice kararır hatta yanar ve pilavınızın hem rengini hem de tadını bozar.
Bunun için şehriyeleri tencereye aldığınızda hem suyunuz hem de süzülmüş pirinciniz hazır olmalı. Şehriyeler olmak üzere nasılsa ben suyu doldurayım derseniz başından ayrıldığınız anda yanma ihtimali var.
Bir de bulyon kullanacaksanız tuzu mutlaka kontrol edin, bulyonlar oldukça tuzlu olduğu için tuz eklemenize gerek kalmayabilir.
Sevgiler…
Malzemeler:
- 2 su bardağı pilavlık pirinç
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 5 yemek kaşığı tel şehriye
- 3 su bardağı sıcak su (et suyu-tavuk suyu)
- Tuz
Tel Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana kadar 2 -3 su yıkayın.
- Ilık suda ıslatıp 15 dakika kadar bekletip tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.
- Tencereye tereyağını ve sıvığı karıştırıp eritin, şehriyeleri ilave edip rengi hafifçe dönüp kokusu çıkana kadar kavurun.
- Pirinçleri ilave edin ve cam gibi olup birbirine yapışmayacak hale gelene kadar kavurun.
- Sıcak suyu ilave edip tuz atın (et bulyon kullanacaksanız atmayın) ve üzeri göz göz oluncaya kadar yüksek ateşte, göz göz olunca kısık ateşte pişirin.
- Suyunu çekince altını kapatın ve 10 dakika kapağı kapalı olarak dinlendirin. Servis yapmadan karıştırın ve tabaklara alın.