Evdeki malzemeye göre ara!
EN TR
Dökme Demir Tava ve Tencerelerim nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 49 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk demir tava, demir tencere, dökme demir tava temizliği, döküm ızgara, döküm tava, döküm tava bakımı, döküm tava tarifleri, döküm tencere, döküm ürünler, döküm ürünler sağlıklı mı?, emaye kaplı demir tava, GRIDDLE, GRILL PAN SQUARE, hecha, kaplamasız demir tava, seasoing nasıl yapılır, STEWPAN, Bizzat Benden

Dökme Demir Tava ve Tencerelerim

Yayın Tarihi: 05-03-2011
4 5 5 1

Uzun zamandır dökme demir mutfak gereçleri ile ilgili yazı hazırlamak için düşünüyorum. Fransız usulü soğan çorbası, çiçek ekmek ve teriyaki soslu antrikot tariflerimde de bahsetmiştim zaten. Geçtiğimiz haftalarda sevgili SKILLET tavamın yanına Hecha’nın GRIDDLE, GRILL PAN SQUARE ve STEWPAN ürünleri de eklenince ve ben her yemeğimde bunları kullanmaya başlayınca artık yazmanın zamanı geldi dedim.

STEWPAN

Döküm pişirme ürünleri yüzyıllardır mutfaklarda kullanılıyor. Teknolojinin gelişmesi, daha hafif metal mutfak gereçlerinin daha uygun fiyatlarda üretilip satılması ile bir süre pabucu dama atılmış gibi görünse de gerçekten lezzete önem veren insanların ya da restoranların mutfaklarının vazgeçilmezleriydi. Türkiye’de üretilmeye başlanması, bu sayede fiyatlarının daha alınabilir olması sayesinde evlere yeniden girmeye başladı.

dokum

Döküm tava ve tencereleri bu kadar özel yapan şey nedir?

Önce bununla başlayım yazmaya. Döküm tava ve tencereler kısa sürede ısınmaları, ısıyı eşit şekilde yaymaları ve düşük ısılarda iyi pişirmeleri nedeniyle daha lezzetli yemekler pişirmemizi sağlıyor.

Çelik, alüminyum, teflon mutfak gereçlerinden farklı olarak pişirdiğiniz gıdanın tavanın ya da tencerenin sıcaklığını çekmesini önlüyor. Özellikle et ürünlerinde tercih edilmesinin sebebi de bu aslında. Döküm tava, ızgara ya da tencere bu sayede eti mühürlüyor yani tavaya değen kısmında suyunu salmasını engelleyen bir tabaka oluşturarak etinizin daha sulu ve yumuşak kalmasını sağlıyor.

Baklagillerde ve zeytinyağlılarda düşük ısılarda bile kısa sürede yemeğin pişmesini bu sayede lezzet kaybı yaşanmamasını da sağlıyor.

Sağlık açısından da herhangi bir zararı olmadığı gibi kanserojen madde içermediği için artısı var.

grilled

Döküm tava ve tencereler nerelerde kullanılabilir?

Tüm ocak tiplerinde rahatlıkla kullanılabiliyor yani illaki profesyonel tip bir mutfağınız olmasına gerek yok, bir diğer artısı ocakta pişirdikten sonra aynı tava ya da tencereyi fırına koyabilir orada da pişirmeye devam edebilirsiniz. (Örn. Soğan Çorbası)

Emaye kaplı döküm tencerenizi yıkadıktan sonra hafifçe yağlayıp ısıtarak hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Tavayı ya da tencereyi biraz yağlayıp önceden ocağa koyarak ısıtmak, etinizin ya da diğer pişireceklerinizin demir tabana yapışmasını önleyecektir.

Eğer ürününüz emaye kaplı değil ise kullanmaya başlamadan önce kendi kaplamanızı kendiniz yapmanız gerekiyor. Mesela Sevgili Mert’in bana hediye ettiği kaplamasız tavanın “Seasoning” işlemini, onun da yönlendirmesi ile kendim yaptım.
Seasoning yapmak için uyguladığım işlemler şu şekilde:

1-    Kaplamasız döküm ürünü ılık su ve deterjan ile yıkadıktan sonra duruladım ve bir havlu ile kuruladım.
2-    Isıya dayanıklı bir sıvıyağ ile (ben susam yağı ve zeytinyağı kullandım) tavanın tamamını yağladım. Fazla yağı bir bez ya da kâğıt havlu yardımıyla aldım.
3-    Fırını 230 – 250 dereceye getirip  ısıttım. Yağladığım döküm tavamı fırının ızgarasına koyarak 1,5 saat kadar yüksek ısıda fırınladım.
4-    Fırını kapatıp tavanın soğumasını bekledikten sonra fırından çıkarttım.

Seasoing nasıl yapılır?

Bu işlem tavanızı kaplamanın, dayanıklılığını arttırıp daha az pürüzlü bir yüzey sağlamanın yanı sıra hoş bir aroma da katıyor. Yani isterseniz emaye kaplı tavanıza, tencerenize de bu işlemi uygulayabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra yemek pişirip tavanızı yıkarsanız aromayı kaybedecektir. Paslanmasını önlemek için de “Seasoning” işlemini dönem dönem tekrarlamanız gerekiyor.

Döküm tava ve tencerelerin bakımı zor mu?

Kaplamasız ürünlerin bakımı zor, kaplamasız ürünlerin deterjan ile yıkanmaması öneriliyor ama emaye kaplı olanlar için problem yok. Düşünün evde kullandığınız seramik kaplarda da aynı problem var aslında eğer ürünün içi çatlamış ve dal dal kararmalar olmuş ise o bardak, tabak ya da kaseyi atmak gerekiyor çünkü her yıkamada o çatlaklara deterjan doluyor. Bu da içine her koyduğunuz yiyecek ya da içeceğe deterjan karışması demek. (Not: Çatlak seramiklerden acilen kurtulun)

Evladiyelik dediğiniz hatta çocuklarınıza bırakabileceğiniz bir şey için zor değil aslında. Her güzel şeyin ömrünü uzatmak için biraz emek harcarız. Sonuçta bulaşık makinesinde yıkayamıyorsunuz ve yıkadıktan sonra mutlaka kurulamanız gerekiyor (ben kurulamak yerine ocağa koyup biraz ısıtarak kurutuyorum). Ürünün dokusuna zarar vermemek için metal yerine tahta gereçleri kullanıyorum, özellikle metal fırça kullanmayınız. Bunun yerine ılık su ya da sıcak su ve bulaşık deterjanı kullanmanız daha iyi.

Yemeğinizi pişirdikten sonra tava ya da tencerenizde kalanları başka bir kaba alın. Tencerenin içine sıcak su dökerek yarım saat kadar bekletin, içindeki suyu dökerek bulaşık süngeri ile sabunlayın. Zaten yağ tabakası yumuşadığı için çok ovmanıza gerek kalmayacak.

Sadece deniz tuzu ve bez ile ovarak temizleyenler var ama içim rahat etmeyeceği için bunu benim yapabilmem neredeyse imkânsız.

hecha

Demir döküm mutfak gereçlerini kullanırken dikkat etmeniz gereken diğer önemli unsurlardan
biri ise ocaktan ya da fırından aldığınızda direk elinizle tutmamanız. Daha önce bahsettiğim gibi sıcaklık eşit oranda tüm ürüne yayılıyor. Bu yüzden sapları da eşit oranda ısınıyor.

Tavanın soğumasını beklemeden kesinlikle soğuk su ile temas etmemesi gerekiyor, yani ani ısı değişimleri kesinlikle yapılmamalı. Yoksa kaplaması ve formu zarar görebilir hatta ürün çatlayabilir.

Evinizde bir şef edasıyla yemek yapmak, ızgara etlerde barbekü keyfi almak istiyorsanız dökme demir tencere ve tavaları öneriyorum. Umarım döküm ürünlerinizi en az benim kadar keyifle kullanırsınız. Sevgiler…

Mail Abonemiz Olun +

Yeni tarif ve duyurulardan anında haberdar olun!

Defterimdeki Tarifler +
Defteriniz bom boş :( Tariflerin altındaki butondan beğendiğiniz tarifleri defterinize ekleyerek saklayabilirsiniz :)
Yorumlar (49) +

Dökme Demir Tava ve Tencerelerim” için 49 yorum

  • 08 Şubat 2021 tarihinde, saat 11:25
    Permalink

    kapaklı döküm tava bulamıyorum. ocakta her yer yağ oluyor açık döküm tavada et pişirirken. herhangi bir özellikten dolayı mı yapmıyorlar kapaklı tava acaba? ya da ben mi bulamadım acaba? :) sadece internette aradım ama çok aradım.

    Yanıtla
    • 23 Şubat 2021 tarihinde, saat 11:51
      Permalink

      Büyük bir kapaklı döküm tencereyi de tava gibi kullanabilirsiniz. Tagine tavaları haricinde bende kapaklı görmedim hiç.

      Yanıtla
  • 18 Mayıs 2020 tarihinde, saat 14:51
    Permalink

    merhaba, son yorum üzerinden 3 yıl geçmiş ama yine de hepsine özenle cevap verdiğiniz için şansımı deneyeceğim. Ben dökümcü baba’dan aldım, ilk kez demir ürün kullandığım için çok sorum var. Eğer kaplaması kalktıysa bu gözle görülür mü? Kaplaması kalkan demir tava da zehirli midir? Kaplama neden bu kadar önemli? Teşekkürler

    Yanıtla
    • 12 Ocak 2021 tarihinde, saat 18:23
      Permalink

      kaplama kalksada tekrar kaplayabilirisnz

      Yanıtla
  • 19 Aralık 2017 tarihinde, saat 14:26
    Permalink

    Seasoning kimyası için şöyle bir paylaşımda bulunmak isterim.

    Soru:Seasoning tavada yağın zamanla polimer bir yapıya sahip oldugunu ve bu sekılde koruma katmanı olusturdugunu söylediniz.. polimerin gıda ile teması sakıncalı değilmi , bir nevi plastık gibi.. teflondan farkı yok ozman.. emaye kaplamanın cam bazlı oldugunu duydum.. bana daha saglıklı ve uzun ömürlü gibi geliyor..

    Merhabalar,

    Güzel ve teknik sorunuz için teşekkür ederiz.Bu bağlamda “POLİMER” sözcüğünü biraz açalım;Polimerin anlamı monomerlerin zincir olarak bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır.DNA’mız buna en önemli örnek olarak verilebilir.Protein de bir polimerdir mesela,Dolayısıyla her polimer plastiktir diyemeyiz.Polimeri burada kullanma amacım oluşan bu katmanın polimerler gibi birkaç yapıtaşının tepkime ile bir araya gelerek yeni bir madde oluşturması sebebiyleydi.Burada ısı ile tepkimeye giren yağ,yanarak yağ halini kaybetmekte,yağ içerisinde bulunan serbest radikalleri salmakta ve zincir halde yeni bir madde oluşturmaktadır.Oluşan bu polimer benzeri katman,atmosfer koşullarına dirençli yani nem/su’ya karşıyı koruyucu bir katmandır.Bu kimyasal değişimi açıklamak adına polimer kelimesini kullandım.Kullanılan yağın iyot değeri ne kadar yüksek ise bu katman o kadar sıkı olur.Bu sebeple ham dökme demir ürünleri yağ ile kaplarken yani “seasoning” yaparken çoğunlukla iyot değeri yüksek olan keten tohumu yağı ya da soya yağı kullanılmaktadır.Dolayısıyla doğal yağlar/maddeler kullanılmaktadır.

    Yani ne kadar fazla iyot o kadar molekül,ne kadar molekül ,o kadar yoğun ve sağlam bir zincir katman diyebiliriz.

    Ham dökme demir ürünlerin kullanımı ülkemizde giderek artmakta,ben de bu işin öncülerinden olarak ısrarla anlatmaya ,bilgilendirmeye devam edeceğim.

    Teflon ise bir markadır,ürün adı değildir.Kağıt mendile herkesin Selpak demesi gibi oturmuş bir kavram olmuştur.Teflonun ticari adı “Floropolimer”dir.En sık kullanılan çeşidi de herkesin bildiği “P.T.F.E (Polytetrafloretilen)” türüdür.Tamamen sentetiktir yani doğal olmayan,insan yapımı kimyasal bir bileşen.Flor gazı ve karbon atomlarının birleşimiyle oluşan bir polimerdir.Kolay anlaşılması açısından Teflon kelimesi üzerinden konuyu anlatmak gerekir ise,yapımında kullanılan PFOA(Perflorooktanoik Asit) insan sağlığına zararlıdır.Şu sıralar bu tehlikeden dolayı PFOA-Free ürünler çıkmaya başladı ancak teflonun uygulandığı alüminyum da sağlığımıza zararlı,iş sadece teflon kaplama ile bitmiyor.

    Teflon 250derecelerde bozulmaya,350derecelerde ise çözünmeye başlar.Bu sebeple günümüzde “YAPIŞMAZ DÖKÜM TAVA/TENCERE” kullanılarak yapılan –özellikle mühürleme işlemleri- kesinlikle çok tehlikelidir.
    Kullanıcılar etiket yazılarına ve uygun fiyat olmasına aldanarak “SERAMİK,GRANİT,TEFLON” kaplı “ALÜMİNYUM DÖKÜM” ürünleri “DÖKME DEMİR” zannetmekte ve bu tavaları ocak üzerinde aşırı derecede ısıtıp mühürleme yapmaktadır.Teflon kaplı ürünler kesinlikle boş olarak ocak üzerinde kızdırılmamalıdır,yemek pişirilmemelidir.

    Emaye ise inorganik maden tozlarının,Nikel kaplı (Nickel Flashing) alüminyum,çelik,demir vs. yüzeylere püskürtülmesi ile oluştur.İnorganik ve non-toxic olduğundan insan sağlığına zararlı değildir,en azından şu ana dek kanıtlanmış bir etki görülmemiştir.Bu sebeple sağlık açısından güvenle kullanabilir.Uzun ömürlülük konusuna ise katılmayacağım çünkü bana gelen sorular ve internetteki kaynaklarda gördüğüm kadarı ile -özellikle demir ürünlerde- aşırı derecede deformasyon mevcut.Kimi ürünler yer yer paslanmış kimisinde ise emayeleri atmış.Çünkü emaye kalitesi/işçiliği önemli olduğu kadar yüzey kalitesi de önemli.Stabil olmadığı zaman bu tür problemler olabiliyor.Onlar olmasa bile kullanım aşamasında çarpma,çizilme,sürtme ile bile zarar görebiliyor,aşınabiliyor.Telle temizleyemiyorsunuz,hatta süngerin yeşil olan sert kısmı bile önerilmiyor.

    Sağlık konusunda tabiki emaye kaplama için kötü konuşulmuyor,güvenle kullanın.Ancak ham dökme demir ürünlerinin artısı,pişen yemeğe az da olsa demir geçişi sağlaması.Bu bilimsel olarak kanıtlanmış ve hatta pişen yemeğin içine atılabilen demir külçeler bile satılmaktadır.Bu konuda çok uzun bir araştırma yapıp şu sayfada kaynakları ile beraber yayınlamıştım,okumanızı tavsiye ederim.

    https://dokumcubaba.com/dokum-tava-nedir-nasil-kullanilir-temizlenir/ham-demir-dokumde-pisen-yemeklere-gecen-demir-miktari/

    Kaplamasız döküm ürünler hakkında bu gibi ve daha pek çok bilgi için websitemi ziyaret edebilirsiniz.

    Yanıtla
  • 04 Mayıs 2017 tarihinde, saat 14:04
    Permalink

    bende dün ilk defa kullandım eti çok lezzetli yapıyor ama etrafı çok kirletiyor ne yapılabilir bilmiyorum

    Yanıtla
  • 19 Eylül 2016 tarihinde, saat 19:29
    Permalink

    Kesinlikle kaplamasız ürünü deterjan ile yıkamayın. Demir döküm kullanılan restoranlarda deterjanla yıkamaya ceza uygulanan ülkeler var.Tavanıza su koyup kaynatın.İlk suyu döküp tavanın kaba kirini bir peçete vs.. yardımıyla alın. Bir daha su koyup bir kez daha kaynatın.Bu suyu da döküp karbonat yada tuz ile ovup durulayın.Çok basit bir işlem.İsterseniz ilk suyu döktükten sonra da ovma işlemini yapabilirsiniz.Kaynatma işlemi tavanızı temizler zaten,deterjana hiç gerek yok.Ben kaplamalı tavamı bile bu şekilde temizliyorum.Hiç deterjan kullanmadım.Elde yıkadığım bulaşıklarımı bile çok sıcak suda yıkayan titiz bir insanım. Bu yöntemle ne koku kalıyor ne de kir.İçim rahat kaldırıyorum tavalarımı.

    Yanıtla
  • 29 Ocak 2015 tarihinde, saat 10:13
    Permalink

    Ben esseden döküm tava aldım .ilk kullanmadan önce içini dışını yağlayıp fırın lamıştım.şimdi her kullanmada çok pis kokuyo ve duman oluyor.neyapmam gerekir

    Yanıtla
    • 29 Ocak 2015 tarihinde, saat 10:24
      Permalink

      Duma her zaman oluyor döküm tavalarda ama pis kokuya anlam veremedim. İlk fırınlamada duman yaptı diye erken mi çıkardınız acaba? Bir de tavanın kullanma bu işlemi yapın diye bir öneri varmıydı?

      Yanıtla
  • 19 Kasım 2014 tarihinde, saat 09:23
    Permalink

    Dökme demir tava yapışmaz
    pan çok iyi mükemmel pişmiş,
    Ben pişman değilim tavsiye

    Yanıtla
    • 13 Kasım 2022 tarihinde, saat 21:42
      Permalink

      merhaba bu yazınız için öncelikle çok teşekkür ederim çok iyi oldu bizler için ben lava marka tam set olarak aldım bildiğiniz üzere çok ağırlar mutfağımda sadece bu seti kullanmayı düşünüyorum bu 1 sorum bu kadar ağır olması kullanımı zorlaştırır mi ikincisi tüm yemeklerini yapmayı düşünüyorum yani çorba pilav gibi bunun için uygun mu cevaplarsanız çok sevinirim

      Yanıtla
  • 12 Mayıs 2014 tarihinde, saat 17:07
    Permalink

    selamlar,
    Fırına koymak kuralı , şu renkli döküm tavalar için geçerli değil sanırı m değil mi?
    (hatta bunların kulpları da var, onlar da renkli) bu renkli boyalı kısımlar deforme olur diye dusunuyorum fırında?

    bir sorum da, 3 kat emaye kaplı 1 kat kaplı vs fark eder mi acaba?

    Yanıtla
  • 05 Nisan 2014 tarihinde, saat 19:19
    Permalink

    Metninizi okudum. Bir kac bilgi eklemek istiyorum. Ben dokme demir tavalarin tuz ile temizlendigini duymamistim. Deterjan kullanmazina aslinda kesinlikle gerek yok. Tencerenin steril olmasi Icin 212 Fahrenheit dereceye ulasmasi yeterli. Ornek vermek gerekirse 4 dakika orta ateste kullanilan tava zaten 400 Fahrenheit dereceye ulasmis oluyor. Bu derece de tencere de zaten herhangi bir bakterinin vs barinabilmesi mumkun degil. Icinize sinerek sabunlamadan yikayarak kullanabilirsiniz.

    Bunun disinda dokme demir tavalar dogru sekil de onceden isitildigi takdirde nadiren orta atesin ustun de kullanilmasina gerek kalir. Eger yuksek ateste kullaniliyorsa yemegin yapismamasi Icin yemek tencereye konulmadan biraz yag eklenmesine ihtiyac duyulacaktir

    Yanıtla
  • 07 Aralık 2013 tarihinde, saat 14:22
    Permalink

    Bende lava dokum tencere grill tava hepsini bi hevesle aldim.ancak ne pisirdiysem yapisti tavuk etini grillin uzerinden sokemedim:) balik yaptim baktim yapismis ellemedim oylece attim:( nasil kullaacagim bilgi verirmisiniz?

    Yanıtla
    • 17 Şubat 2014 tarihinde, saat 18:29
      Permalink

      Hatanız tavayı yeterince ısıtmamak. Gerek çelik tavalar, gerek döküm tavalar yeterince ısıtılmazsa yapışma yaparlar. Tavanızı yüksek ateşte çok sıcak hale gelene kadar ısıtacaksınız, daha sonra etinizi koyduğunuzda etin mühürlenmesi tamamlandığında kendiliğinden bırakacaktır zaten tavayı. Bırakmıyorsa ya tavayı iyi ısıtmamışsınızdır, ya yeterince mühürlenmemiştir ya da bunların ikisi birdendir.

      Yanıtla
  • 08 Ekim 2013 tarihinde, saat 14:20
    Permalink

    bu tür sağlıklı bilgileri verdiğiniz için teşekkür ederim

    Yanıtla
  • 20 Kasım 2012 tarihinde, saat 04:26
    Permalink

    merhaba! ben birgün dökme demir bir tavaya rast geldim ve ızgara et pişirmek maksatıyla aldım.. içi grill şeklinde ve teflon kaplı..alalı aylar olmasına rağmen henüz ızgara et yapabilmiş değilim fakat peynirli ve sade olmak üzere 3-4 kez omletler yaptım.çok güzel kabardı ve lezzetliydi.grillin verdiği şekil de çocuklar için daha cazipti :) merak ettiğim bişiy var.dökme tavaların içi grill şeklinde olmazsa teflon kaplı olmadığından dolayı biftek yapışmıyor mu ya da etin her yeri eşit mi kızarıyor?daha önce de dökme demir ocak üstü tost yapacaklarından kullanmıştım ve içi teflon kaplı olduğu halde eriyen kaşarlar yapışabiliyodu.

    Yanıtla
    • 19 Ocak 2013 tarihinde, saat 18:52
      Permalink

      benim önerim: kaplaması yüksek kaliteli (3kat) emaye olsun. sağlık için hiçbir zararı yok.
      et ürünleri için kullanımda içi grill şekilli olanlarda yapışma hiç olmaz.
      iç tabanı düz tavalarda, sıcak tavaya çok az yağ sürüp sonra eti koyarsak 1dk sonra etin yüzeyi kızarınca suyunu bırakır ve yapışma olayı kendiliğinden çözümlenir.

      not:teflon kaplamalar hakkında çeşitli söylentiler var dikkat edin derim.

      Yanıtla
      • 21 Nisan 2013 tarihinde, saat 23:30
        Permalink

        selam..döküm tavamın içi siyah olduğu için teflon kaplanmış zannetmiştim ama teflon değilmiş.et türlerini de pişiriyorum,et,tavuk ve balık..çok memnunum.sadece temizlemesi uzun sürüyor.grill şeklinde ve dairesel oluklardan ibaret olduğu için oluk diplerindeki yağı çıkarmam zor oluyor.deterjan kullanmak zorunda kalıyorum bir kaç kez.ve sonra da ocakta kızgın ateşte ısıtıyor ve havlu kağıtla defalarca silmek zorunda kalıyorum.gene de sıfır yağ yapamıyorum.yağı daha kolay temizlemenin bir yolu yok mudur acaba? Cem Bey,size de teşekkür ediyorum.https://www.facebook.com/zumrut.simsek

        Yanıtla
  • 15 Kasım 2012 tarihinde, saat 13:39
    Permalink

    Merhabalar, bende bir döküm tava ve tencere almak istemekteyim, fakat tencerelerin emaye kaplama olmasına takılıyorum. Çocukluğumuzda bu emaye tencereler bir ufak darbede çıtlardı ve zehirlediği için çöpe atılırdı, şimdi dökümlerde böyle bir kaplama olmasına takılmaktayım. Emaye kaplamalılar darbeyle zarar görüp zehirler mi? Hiç böyle bir konuda bir bilgiye rastladınız mı? sevgiler

    Yanıtla
    • 19 Ocak 2013 tarihinde, saat 18:56
      Permalink

      emaye kısımda çatlaklar veya darbe sonucu dökülmeler varsa kullanılmamalıdır.
      hem detarjan artığı, hemde yemek artıklarının vereceği zararlar unutulmamalıdır.
      saygılarımla

      Yanıtla
    • 30 Nisan 2015 tarihinde, saat 09:45
      Permalink

      artık emaye değil cam kaplamalı %100 sağlıklı çizilmeyen, kırılmayan, yapışmayan hiçbir ön hazırlık yada pişirme sonrasında extra bir işlem gerektirmeyen NORAL markasıyla üretilen Döküm tava ve tencereler var ve ömür boyu garanti veriliyor http://demirdokum.magetasarim.com/go/cam-kaplama-tava/ adresinden de inceleyebilirsiniz.

      Yanıtla
  • 13 Ekim 2012 tarihinde, saat 00:05
    Permalink

    Birkaç değişik ürün aldıktan sonra şimdi artık 10 cm lik tencerelerden edineceğim.
    Herkesin tabağına küçük güveçlerle servis ok orjinal olacak.

    Yanıtla
  • 12 Haziran 2012 tarihinde, saat 17:41
    Permalink

    Merhaba,
    Et için, grilli olanı mı yoksa düz olanı mı tercih etmeli? Grilli olanda, mühürleme sadece grill çizgileri üzerinde olacağından, çizgi harici kısımlar direk tavaya değmeyeceği için etin içinin pişmesi ya da yumuşaklığı konusunda sorun olur mu?

    Yanıtla
    • 19 Ocak 2013 tarihinde, saat 19:03
      Permalink

      aslında döküm tavamızın grill taban olması daha tercih sebebidir, hem görüntü katması, hemde yapışmadan eti eşit pişirmesi açısından çok önemlidir.

      Yanıtla
  • 09 Nisan 2012 tarihinde, saat 22:45
    Permalink

    Merhabalar,

    Griddle ızgarada etin yağı ya da suyu ocağa akmıyor mu?

    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • 09 Nisan 2012 tarihinde, saat 23:15
      Permalink

      Merhabalar Ceren, döküm çok fazla kızdığı için et hemen mühürleniyor ve akmıyor. Önemli olan grillden duman çıkana kadar ısıtmak. Sevgiler…

      Yanıtla
  • 05 Mart 2012 tarihinde, saat 14:11
    Permalink

    Ben de dökme demir tencere arıyorum internetten bir kaç gündür fakat kaplamasız istiyorum. Hecha’lar kaplamalıymış. Kaplamasız olan tencere kimde var acaba?

    Yanıtla
    • 30 Haziran 2012 tarihinde, saat 16:54
      Permalink

      Hecha’nin internet sitesinden aldığınızda emaye kaplamasız istediğinizi belirtirseniz o sekilde gönderiyorlar. Afiyet olsun

      Yanıtla
  • 26 Şubat 2012 tarihinde, saat 03:48
    Permalink

    IKEA dan 1 büyük dsöküm tencere aldım esse den orta boy bir emaye kaplı tencere aldım noral dan ocak üzeri ızgara aldım hepsinden çok memnun kaldım. Hele ki IKEA dan aldığım büyük boy döküm tencerede yaptığım dana gulaş mükemmel oldu.

    Yanıtla
  • 22 Kasım 2011 tarihinde, saat 16:30
    Permalink

    Merhabalar Nilay Hanım,
    Yeni aldığım döküm tavamın iç yüzeyinde 3 – 4 küçük noktacık gibi soyulma oldu. Yanlış bir şey mi yaptım acaba? Zararlı olur mu?
    Saygılar

    Yanıtla
    • 22 Kasım 2011 tarihinde, saat 22:59
      Permalink

      Nilgün hanım merhabalar,
      Bu tip ürünler genellikle ömür boyu garantili oluyor. En kısa sürede üretici ile görüşüp gönderin gerekirse değişimini isteyin. Çünkü ıslak bırakılması durumunda paslanma yapabilir. Sevgiler…

      Yanıtla
  • 25 Ağustos 2011 tarihinde, saat 16:47
    Permalink

    döküm demir tencere ya da tava

    yillar önce anneminevinde bir tava vardı tabi dokum oldugunu bilmiyordum cok ağırdı o tavada sabahlari patetesi kavurur uzerine yumurta kirardim cok lezzetli olurdu

    daha sonralari evlendim ayrildim evde teflon tavada oaynisini yapıyorum ve aynı lezzeti alamıyorum ilk fırsatta alacağım

    Yanıtla
    • 20 Temmuz 2013 tarihinde, saat 11:55
      Permalink

      Offff bayılırım patates kavurmasının üstüne yumurta sabahları :))))

      Yanıtla
  • 12 Ağustos 2011 tarihinde, saat 11:03
    Permalink

    Yerli demirdöküm tava markaları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

    Yanıtla
    • 26 Şubat 2012 tarihinde, saat 03:43
      Permalink

      Yerli imalat olarak bildiğim sadece NORAL markalı ürün var. Ocak üzeri ızgarasını aldım. Çift bek üzerine oturuyor ve ben memnunum. Üzeri emaye kaplı.

      Yanıtla
    • 19 Ocak 2013 tarihinde, saat 19:09
      Permalink

      cevap biraz geç oldu diyebilirsiniz. ancak ben bu siteyi yeni keşfettim. içeriği harika.
      yorumlara cevap imkanı olunca bende duramadım bilgilerimi paylaşmak istedim.

      yerli üreticiler çoğalmaya devam ediyor eskişehirde üretim yapan LAVA markası tüm türkiyede tanındı. tavsiye ederim. internette online satışıda var.

      Yanıtla
  • 25 Mart 2011 tarihinde, saat 20:09
    Permalink

    tavalarınızın boyutları nedir nilay hanım..sevgiler bahreyn den..

    Yanıtla
  • 07 Mart 2011 tarihinde, saat 09:38
    Permalink

    dökme tava ile ilgili bir çekilişiniz vardı kazanan kim oldu? nerede yayınlandı bulamadımnilay hanım?

    Yanıtla
  • 05 Mart 2011 tarihinde, saat 17:11
    Permalink

    Bende şimdi bize en yakın satış noktasına baktım;) dikkatle inceleyeceğim.. çünkü ızgara etler gözümün önünde uçuşuyor ;) tüm detaylı bilgiler için çok teşekkürler..

    Yanıtla
    • 06 Mart 2011 tarihinde, saat 11:02
      Permalink

      Ben teşekkür ederim canım :) Limongoda ya da markafoni de indirimli satışı olabilir, mutlaka bir araştır.

      Yanıtla
    • 06 Mart 2011 tarihinde, saat 20:42
      Permalink

      pelin satış noktalarına nereden baktınız

      Yanıtla
      • 06 Mart 2011 tarihinde, saat 21:19
        Permalink

        Gül hanım yazının içindeki Hecha yazan yere tıklamanız yeterli. Oradan satış noktalarına ulaşabilirsiniz.

        Yanıtla
      • 07 Mart 2011 tarihinde, saat 10:14
        Permalink

        Merhaba, Hecha Dökme Demir Tava ve Tencerelerini bizim sitemiz üzerinden uygun fiyatlarla ve taksitli alışveriş imkanıyla sahip olabilirsiniz.
        Mutfaksırlarına ilgili bilgilendirmeler ve detay anlatım icin teşekkür ederiz.

        Yanıtla
        • 19 Ocak 2013 tarihinde, saat 19:13
          Permalink

          bende bu siteyi inceledim. adı gibi tabak-çanak-tava-tencere herşey var. sakın kaçırmayın.imkanlar süper

          Yanıtla
  • 05 Mart 2011 tarihinde, saat 12:16
    Permalink

    şimdi alışverişe çıkmak lazım bu yazıdan sonra dökümsüz ev kalmasın özellikle ocak üstü ızgara ve ekmek ve soğan çorbasını yaptığın tencereyi almak lazım acilen ızgara da mı hecka acaba

    Yanıtla
    • 25 Aralık 2022 tarihinde, saat 14:39
      Permalink

      Anlatımınız için teşekkürler. Kaplamasız döküm tava kullanan biri olarak bir uyarıda bulunayım. Kaplamasız döküm ürünlerin gıda ile teması olan yerlerinde kesinlikle ve kesinlikle deterjan kullanmayın. Deterjan hijyen değildir. Kaplamasız döküm ürünlerde yapılacak en büyük hata detarjan kullanmaktır.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorum Yapılan Tarifler +
Son Gezdiğiniz 5 Tarif +
  • Henüz tarif gezmediniz.

Dökme Demir Tava ve Tencerelerim” için 49 yorum

  • 08 Şubat 2021 tarihinde, saat 11:25
    Permalink

    kapaklı döküm tava bulamıyorum. ocakta her yer yağ oluyor açık döküm tavada et pişirirken. herhangi bir özellikten dolayı mı yapmıyorlar kapaklı tava acaba? ya da ben mi bulamadım acaba? :) sadece internette aradım ama çok aradım.

    Yanıtla
    • 23 Şubat 2021 tarihinde, saat 11:51
      Permalink

      Büyük bir kapaklı döküm tencereyi de tava gibi kullanabilirsiniz. Tagine tavaları haricinde bende kapaklı görmedim hiç.

      Yanıtla
  • 18 Mayıs 2020 tarihinde, saat 14:51
    Permalink

    merhaba, son yorum üzerinden 3 yıl geçmiş ama yine de hepsine özenle cevap verdiğiniz için şansımı deneyeceğim. Ben dökümcü baba’dan aldım, ilk kez demir ürün kullandığım için çok sorum var. Eğer kaplaması kalktıysa bu gözle görülür mü? Kaplaması kalkan demir tava da zehirli midir? Kaplama neden bu kadar önemli? Teşekkürler

    Yanıtla
    • 12 Ocak 2021 tarihinde, saat 18:23
      Permalink

      kaplama kalksada tekrar kaplayabilirisnz

      Yanıtla
  • 19 Aralık 2017 tarihinde, saat 14:26
    Permalink

    Seasoning kimyası için şöyle bir paylaşımda bulunmak isterim.

    Soru:Seasoning tavada yağın zamanla polimer bir yapıya sahip oldugunu ve bu sekılde koruma katmanı olusturdugunu söylediniz.. polimerin gıda ile teması sakıncalı değilmi , bir nevi plastık gibi.. teflondan farkı yok ozman.. emaye kaplamanın cam bazlı oldugunu duydum.. bana daha saglıklı ve uzun ömürlü gibi geliyor..

    Merhabalar,

    Güzel ve teknik sorunuz için teşekkür ederiz.Bu bağlamda “POLİMER” sözcüğünü biraz açalım;Polimerin anlamı monomerlerin zincir olarak bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır.DNA’mız buna en önemli örnek olarak verilebilir.Protein de bir polimerdir mesela,Dolayısıyla her polimer plastiktir diyemeyiz.Polimeri burada kullanma amacım oluşan bu katmanın polimerler gibi birkaç yapıtaşının tepkime ile bir araya gelerek yeni bir madde oluşturması sebebiyleydi.Burada ısı ile tepkimeye giren yağ,yanarak yağ halini kaybetmekte,yağ içerisinde bulunan serbest radikalleri salmakta ve zincir halde yeni bir madde oluşturmaktadır.Oluşan bu polimer benzeri katman,atmosfer koşullarına dirençli yani nem/su’ya karşıyı koruyucu bir katmandır.Bu kimyasal değişimi açıklamak adına polimer kelimesini kullandım.Kullanılan yağın iyot değeri ne kadar yüksek ise bu katman o kadar sıkı olur.Bu sebeple ham dökme demir ürünleri yağ ile kaplarken yani “seasoning” yaparken çoğunlukla iyot değeri yüksek olan keten tohumu yağı ya da soya yağı kullanılmaktadır.Dolayısıyla doğal yağlar/maddeler kullanılmaktadır.

    Yani ne kadar fazla iyot o kadar molekül,ne kadar molekül ,o kadar yoğun ve sağlam bir zincir katman diyebiliriz.

    Ham dökme demir ürünlerin kullanımı ülkemizde giderek artmakta,ben de bu işin öncülerinden olarak ısrarla anlatmaya ,bilgilendirmeye devam edeceğim.

    Teflon ise bir markadır,ürün adı değildir.Kağıt mendile herkesin Selpak demesi gibi oturmuş bir kavram olmuştur.Teflonun ticari adı “Floropolimer”dir.En sık kullanılan çeşidi de herkesin bildiği “P.T.F.E (Polytetrafloretilen)” türüdür.Tamamen sentetiktir yani doğal olmayan,insan yapımı kimyasal bir bileşen.Flor gazı ve karbon atomlarının birleşimiyle oluşan bir polimerdir.Kolay anlaşılması açısından Teflon kelimesi üzerinden konuyu anlatmak gerekir ise,yapımında kullanılan PFOA(Perflorooktanoik Asit) insan sağlığına zararlıdır.Şu sıralar bu tehlikeden dolayı PFOA-Free ürünler çıkmaya başladı ancak teflonun uygulandığı alüminyum da sağlığımıza zararlı,iş sadece teflon kaplama ile bitmiyor.

    Teflon 250derecelerde bozulmaya,350derecelerde ise çözünmeye başlar.Bu sebeple günümüzde “YAPIŞMAZ DÖKÜM TAVA/TENCERE” kullanılarak yapılan –özellikle mühürleme işlemleri- kesinlikle çok tehlikelidir.
    Kullanıcılar etiket yazılarına ve uygun fiyat olmasına aldanarak “SERAMİK,GRANİT,TEFLON” kaplı “ALÜMİNYUM DÖKÜM” ürünleri “DÖKME DEMİR” zannetmekte ve bu tavaları ocak üzerinde aşırı derecede ısıtıp mühürleme yapmaktadır.Teflon kaplı ürünler kesinlikle boş olarak ocak üzerinde kızdırılmamalıdır,yemek pişirilmemelidir.

    Emaye ise inorganik maden tozlarının,Nikel kaplı (Nickel Flashing) alüminyum,çelik,demir vs. yüzeylere püskürtülmesi ile oluştur.İnorganik ve non-toxic olduğundan insan sağlığına zararlı değildir,en azından şu ana dek kanıtlanmış bir etki görülmemiştir.Bu sebeple sağlık açısından güvenle kullanabilir.Uzun ömürlülük konusuna ise katılmayacağım çünkü bana gelen sorular ve internetteki kaynaklarda gördüğüm kadarı ile -özellikle demir ürünlerde- aşırı derecede deformasyon mevcut.Kimi ürünler yer yer paslanmış kimisinde ise emayeleri atmış.Çünkü emaye kalitesi/işçiliği önemli olduğu kadar yüzey kalitesi de önemli.Stabil olmadığı zaman bu tür problemler olabiliyor.Onlar olmasa bile kullanım aşamasında çarpma,çizilme,sürtme ile bile zarar görebiliyor,aşınabiliyor.Telle temizleyemiyorsunuz,hatta süngerin yeşil olan sert kısmı bile önerilmiyor.

    Sağlık konusunda tabiki emaye kaplama için kötü konuşulmuyor,güvenle kullanın.Ancak ham dökme demir ürünlerinin artısı,pişen yemeğe az da olsa demir geçişi sağlaması.Bu bilimsel olarak kanıtlanmış ve hatta pişen yemeğin içine atılabilen demir külçeler bile satılmaktadır.Bu konuda çok uzun bir araştırma yapıp şu sayfada kaynakları ile beraber yayınlamıştım,okumanızı tavsiye ederim.

    https://dokumcubaba.com/dokum-tava-nedir-nasil-kullanilir-temizlenir/ham-demir-dokumde-pisen-yemeklere-gecen-demir-miktari/

    Kaplamasız döküm ürünler hakkında bu gibi ve daha pek çok bilgi için websitemi ziyaret edebilirsiniz.

    Yanıtla
  • 04 Mayıs 2017 tarihinde, saat 14:04
    Permalink

    bende dün ilk defa kullandım eti çok lezzetli yapıyor ama etrafı çok kirletiyor ne yapılabilir bilmiyorum

    Yanıtla
  • 19 Eylül 2016 tarihinde, saat 19:29
    Permalink

    Kesinlikle kaplamasız ürünü deterjan ile yıkamayın. Demir döküm kullanılan restoranlarda deterjanla yıkamaya ceza uygulanan ülkeler var.Tavanıza su koyup kaynatın.İlk suyu döküp tavanın kaba kirini bir peçete vs.. yardımıyla alın. Bir daha su koyup bir kez daha kaynatın.Bu suyu da döküp karbonat yada tuz ile ovup durulayın.Çok basit bir işlem.İsterseniz ilk suyu döktükten sonra da ovma işlemini yapabilirsiniz.Kaynatma işlemi tavanızı temizler zaten,deterjana hiç gerek yok.Ben kaplamalı tavamı bile bu şekilde temizliyorum.Hiç deterjan kullanmadım.Elde yıkadığım bulaşıklarımı bile çok sıcak suda yıkayan titiz bir insanım. Bu yöntemle ne koku kalıyor ne de kir.İçim rahat kaldırıyorum tavalarımı.

    Yanıtla
  • 29 Ocak 2015 tarihinde, saat 10:13
    Permalink

    Ben esseden döküm tava aldım .ilk kullanmadan önce içini dışını yağlayıp fırın lamıştım.şimdi her kullanmada çok pis kokuyo ve duman oluyor.neyapmam gerekir

    Yanıtla
    • 29 Ocak 2015 tarihinde, saat 10:24
      Permalink

      Duma her zaman oluyor döküm tavalarda ama pis kokuya anlam veremedim. İlk fırınlamada duman yaptı diye erken mi çıkardınız acaba? Bir de tavanın kullanma bu işlemi yapın diye bir öneri varmıydı?

      Yanıtla
  • 19 Kasım 2014 tarihinde, saat 09:23
    Permalink

    Dökme demir tava yapışmaz
    pan çok iyi mükemmel pişmiş,
    Ben pişman değilim tavsiye

    Yanıtla
    • 13 Kasım 2022 tarihinde, saat 21:42
      Permalink

      merhaba bu yazınız için öncelikle çok teşekkür ederim çok iyi oldu bizler için ben lava marka tam set olarak aldım bildiğiniz üzere çok ağırlar mutfağımda sadece bu seti kullanmayı düşünüyorum bu 1 sorum bu kadar ağır olması kullanımı zorlaştırır mi ikincisi tüm yemeklerini yapmayı düşünüyorum yani çorba pilav gibi bunun için uygun mu cevaplarsanız çok sevinirim

      Yanıtla
  • 12 Mayıs 2014 tarihinde, saat 17:07
    Permalink

    selamlar,
    Fırına koymak kuralı , şu renkli döküm tavalar için geçerli değil sanırı m değil mi?
    (hatta bunların kulpları da var, onlar da renkli) bu renkli boyalı kısımlar deforme olur diye dusunuyorum fırında?

    bir sorum da, 3 kat emaye kaplı 1 kat kaplı vs fark eder mi acaba?

    Yanıtla
  • 05 Nisan 2014 tarihinde, saat 19:19
    Permalink

    Metninizi okudum. Bir kac bilgi eklemek istiyorum. Ben dokme demir tavalarin tuz ile temizlendigini duymamistim. Deterjan kullanmazina aslinda kesinlikle gerek yok. Tencerenin steril olmasi Icin 212 Fahrenheit dereceye ulasmasi yeterli. Ornek vermek gerekirse 4 dakika orta ateste kullanilan tava zaten 400 Fahrenheit dereceye ulasmis oluyor. Bu derece de tencere de zaten herhangi bir bakterinin vs barinabilmesi mumkun degil. Icinize sinerek sabunlamadan yikayarak kullanabilirsiniz.

    Bunun disinda dokme demir tavalar dogru sekil de onceden isitildigi takdirde nadiren orta atesin ustun de kullanilmasina gerek kalir. Eger yuksek ateste kullaniliyorsa yemegin yapismamasi Icin yemek tencereye konulmadan biraz yag eklenmesine ihtiyac duyulacaktir

    Yanıtla
  • 07 Aralık 2013 tarihinde, saat 14:22
    Permalink

    Bende lava dokum tencere grill tava hepsini bi hevesle aldim.ancak ne pisirdiysem yapisti tavuk etini grillin uzerinden sokemedim:) balik yaptim baktim yapismis ellemedim oylece attim:( nasil kullaacagim bilgi verirmisiniz?

    Yanıtla
    • 17 Şubat 2014 tarihinde, saat 18:29
      Permalink

      Hatanız tavayı yeterince ısıtmamak. Gerek çelik tavalar, gerek döküm tavalar yeterince ısıtılmazsa yapışma yaparlar. Tavanızı yüksek ateşte çok sıcak hale gelene kadar ısıtacaksınız, daha sonra etinizi koyduğunuzda etin mühürlenmesi tamamlandığında kendiliğinden bırakacaktır zaten tavayı. Bırakmıyorsa ya tavayı iyi ısıtmamışsınızdır, ya yeterince mühürlenmemiştir ya da bunların ikisi birdendir.

      Yanıtla
  • 08 Ekim 2013 tarihinde, saat 14:20
    Permalink

    bu tür sağlıklı bilgileri verdiğiniz için teşekkür ederim

    Yanıtla
  • 20 Kasım 2012 tarihinde, saat 04:26
    Permalink

    merhaba! ben birgün dökme demir bir tavaya rast geldim ve ızgara et pişirmek maksatıyla aldım.. içi grill şeklinde ve teflon kaplı..alalı aylar olmasına rağmen henüz ızgara et yapabilmiş değilim fakat peynirli ve sade olmak üzere 3-4 kez omletler yaptım.çok güzel kabardı ve lezzetliydi.grillin verdiği şekil de çocuklar için daha cazipti :) merak ettiğim bişiy var.dökme tavaların içi grill şeklinde olmazsa teflon kaplı olmadığından dolayı biftek yapışmıyor mu ya da etin her yeri eşit mi kızarıyor?daha önce de dökme demir ocak üstü tost yapacaklarından kullanmıştım ve içi teflon kaplı olduğu halde eriyen kaşarlar yapışabiliyodu.

    Yanıtla
    • 19 Ocak 2013 tarihinde, saat 18:52
      Permalink

      benim önerim: kaplaması yüksek kaliteli (3kat) emaye olsun. sağlık için hiçbir zararı yok.
      et ürünleri için kullanımda içi grill şekilli olanlarda yapışma hiç olmaz.
      iç tabanı düz tavalarda, sıcak tavaya çok az yağ sürüp sonra eti koyarsak 1dk sonra etin yüzeyi kızarınca suyunu bırakır ve yapışma olayı kendiliğinden çözümlenir.

      not:teflon kaplamalar hakkında çeşitli söylentiler var dikkat edin derim.

      Yanıtla
      • 21 Nisan 2013 tarihinde, saat 23:30
        Permalink

        selam..döküm tavamın içi siyah olduğu için teflon kaplanmış zannetmiştim ama teflon değilmiş.et türlerini de pişiriyorum,et,tavuk ve balık..çok memnunum.sadece temizlemesi uzun sürüyor.grill şeklinde ve dairesel oluklardan ibaret olduğu için oluk diplerindeki yağı çıkarmam zor oluyor.deterjan kullanmak zorunda kalıyorum bir kaç kez.ve sonra da ocakta kızgın ateşte ısıtıyor ve havlu kağıtla defalarca silmek zorunda kalıyorum.gene de sıfır yağ yapamıyorum.yağı daha kolay temizlemenin bir yolu yok mudur acaba? Cem Bey,size de teşekkür ediyorum.https://www.facebook.com/zumrut.simsek

        Yanıtla
  • 15 Kasım 2012 tarihinde, saat 13:39
    Permalink

    Merhabalar, bende bir döküm tava ve tencere almak istemekteyim, fakat tencerelerin emaye kaplama olmasına takılıyorum. Çocukluğumuzda bu emaye tencereler bir ufak darbede çıtlardı ve zehirlediği için çöpe atılırdı, şimdi dökümlerde böyle bir kaplama olmasına takılmaktayım. Emaye kaplamalılar darbeyle zarar görüp zehirler mi? Hiç böyle bir konuda bir bilgiye rastladınız mı? sevgiler

    Yanıtla
    • 19 Ocak 2013 tarihinde, saat 18:56
      Permalink

      emaye kısımda çatlaklar veya darbe sonucu dökülmeler varsa kullanılmamalıdır.
      hem detarjan artığı, hemde yemek artıklarının vereceği zararlar unutulmamalıdır.
      saygılarımla

      Yanıtla
    • 30 Nisan 2015 tarihinde, saat 09:45
      Permalink

      artık emaye değil cam kaplamalı %100 sağlıklı çizilmeyen, kırılmayan, yapışmayan hiçbir ön hazırlık yada pişirme sonrasında extra bir işlem gerektirmeyen NORAL markasıyla üretilen Döküm tava ve tencereler var ve ömür boyu garanti veriliyor http://demirdokum.magetasarim.com/go/cam-kaplama-tava/ adresinden de inceleyebilirsiniz.

      Yanıtla
  • 13 Ekim 2012 tarihinde, saat 00:05
    Permalink

    Birkaç değişik ürün aldıktan sonra şimdi artık 10 cm lik tencerelerden edineceğim.
    Herkesin tabağına küçük güveçlerle servis ok orjinal olacak.

    Yanıtla
  • 12 Haziran 2012 tarihinde, saat 17:41
    Permalink

    Merhaba,
    Et için, grilli olanı mı yoksa düz olanı mı tercih etmeli? Grilli olanda, mühürleme sadece grill çizgileri üzerinde olacağından, çizgi harici kısımlar direk tavaya değmeyeceği için etin içinin pişmesi ya da yumuşaklığı konusunda sorun olur mu?

    Yanıtla
    • 19 Ocak 2013 tarihinde, saat 19:03
      Permalink

      aslında döküm tavamızın grill taban olması daha tercih sebebidir, hem görüntü katması, hemde yapışmadan eti eşit pişirmesi açısından çok önemlidir.

      Yanıtla
  • 09 Nisan 2012 tarihinde, saat 22:45
    Permalink

    Merhabalar,

    Griddle ızgarada etin yağı ya da suyu ocağa akmıyor mu?

    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • 09 Nisan 2012 tarihinde, saat 23:15
      Permalink

      Merhabalar Ceren, döküm çok fazla kızdığı için et hemen mühürleniyor ve akmıyor. Önemli olan grillden duman çıkana kadar ısıtmak. Sevgiler…

      Yanıtla
  • 05 Mart 2012 tarihinde, saat 14:11
    Permalink

    Ben de dökme demir tencere arıyorum internetten bir kaç gündür fakat kaplamasız istiyorum. Hecha’lar kaplamalıymış. Kaplamasız olan tencere kimde var acaba?

    Yanıtla
    • 30 Haziran 2012 tarihinde, saat 16:54
      Permalink

      Hecha’nin internet sitesinden aldığınızda emaye kaplamasız istediğinizi belirtirseniz o sekilde gönderiyorlar. Afiyet olsun

      Yanıtla
  • 26 Şubat 2012 tarihinde, saat 03:48
    Permalink

    IKEA dan 1 büyük dsöküm tencere aldım esse den orta boy bir emaye kaplı tencere aldım noral dan ocak üzeri ızgara aldım hepsinden çok memnun kaldım. Hele ki IKEA dan aldığım büyük boy döküm tencerede yaptığım dana gulaş mükemmel oldu.

    Yanıtla
  • 22 Kasım 2011 tarihinde, saat 16:30
    Permalink

    Merhabalar Nilay Hanım,
    Yeni aldığım döküm tavamın iç yüzeyinde 3 – 4 küçük noktacık gibi soyulma oldu. Yanlış bir şey mi yaptım acaba? Zararlı olur mu?
    Saygılar

    Yanıtla
    • 22 Kasım 2011 tarihinde, saat 22:59
      Permalink

      Nilgün hanım merhabalar,
      Bu tip ürünler genellikle ömür boyu garantili oluyor. En kısa sürede üretici ile görüşüp gönderin gerekirse değişimini isteyin. Çünkü ıslak bırakılması durumunda paslanma yapabilir. Sevgiler…

      Yanıtla
  • 25 Ağustos 2011 tarihinde, saat 16:47
    Permalink

    döküm demir tencere ya da tava

    yillar önce anneminevinde bir tava vardı tabi dokum oldugunu bilmiyordum cok ağırdı o tavada sabahlari patetesi kavurur uzerine yumurta kirardim cok lezzetli olurdu

    daha sonralari evlendim ayrildim evde teflon tavada oaynisini yapıyorum ve aynı lezzeti alamıyorum ilk fırsatta alacağım

    Yanıtla
    • 20 Temmuz 2013 tarihinde, saat 11:55
      Permalink

      Offff bayılırım patates kavurmasının üstüne yumurta sabahları :))))

      Yanıtla
  • 12 Ağustos 2011 tarihinde, saat 11:03
    Permalink

    Yerli demirdöküm tava markaları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

    Yanıtla
    • 26 Şubat 2012 tarihinde, saat 03:43
      Permalink

      Yerli imalat olarak bildiğim sadece NORAL markalı ürün var. Ocak üzeri ızgarasını aldım. Çift bek üzerine oturuyor ve ben memnunum. Üzeri emaye kaplı.

      Yanıtla
    • 19 Ocak 2013 tarihinde, saat 19:09
      Permalink

      cevap biraz geç oldu diyebilirsiniz. ancak ben bu siteyi yeni keşfettim. içeriği harika.
      yorumlara cevap imkanı olunca bende duramadım bilgilerimi paylaşmak istedim.

      yerli üreticiler çoğalmaya devam ediyor eskişehirde üretim yapan LAVA markası tüm türkiyede tanındı. tavsiye ederim. internette online satışıda var.

      Yanıtla
  • 25 Mart 2011 tarihinde, saat 20:09
    Permalink

    tavalarınızın boyutları nedir nilay hanım..sevgiler bahreyn den..

    Yanıtla
  • 07 Mart 2011 tarihinde, saat 09:38
    Permalink

    dökme tava ile ilgili bir çekilişiniz vardı kazanan kim oldu? nerede yayınlandı bulamadımnilay hanım?

    Yanıtla
  • 05 Mart 2011 tarihinde, saat 17:11
    Permalink

    Bende şimdi bize en yakın satış noktasına baktım;) dikkatle inceleyeceğim.. çünkü ızgara etler gözümün önünde uçuşuyor ;) tüm detaylı bilgiler için çok teşekkürler..

    Yanıtla
    • 06 Mart 2011 tarihinde, saat 11:02
      Permalink

      Ben teşekkür ederim canım :) Limongoda ya da markafoni de indirimli satışı olabilir, mutlaka bir araştır.

      Yanıtla
    • 06 Mart 2011 tarihinde, saat 20:42
      Permalink

      pelin satış noktalarına nereden baktınız

      Yanıtla
      • 06 Mart 2011 tarihinde, saat 21:19
        Permalink

        Gül hanım yazının içindeki Hecha yazan yere tıklamanız yeterli. Oradan satış noktalarına ulaşabilirsiniz.

        Yanıtla
      • 07 Mart 2011 tarihinde, saat 10:14
        Permalink

        Merhaba, Hecha Dökme Demir Tava ve Tencerelerini bizim sitemiz üzerinden uygun fiyatlarla ve taksitli alışveriş imkanıyla sahip olabilirsiniz.
        Mutfaksırlarına ilgili bilgilendirmeler ve detay anlatım icin teşekkür ederiz.

        Yanıtla
        • 19 Ocak 2013 tarihinde, saat 19:13
          Permalink

          bende bu siteyi inceledim. adı gibi tabak-çanak-tava-tencere herşey var. sakın kaçırmayın.imkanlar süper

          Yanıtla
  • 05 Mart 2011 tarihinde, saat 12:16
    Permalink

    şimdi alışverişe çıkmak lazım bu yazıdan sonra dökümsüz ev kalmasın özellikle ocak üstü ızgara ve ekmek ve soğan çorbasını yaptığın tencereyi almak lazım acilen ızgara da mı hecka acaba

    Yanıtla
    • 25 Aralık 2022 tarihinde, saat 14:39
      Permalink

      Anlatımınız için teşekkürler. Kaplamasız döküm tava kullanan biri olarak bir uyarıda bulunayım. Kaplamasız döküm ürünlerin gıda ile teması olan yerlerinde kesinlikle ve kesinlikle deterjan kullanmayın. Deterjan hijyen değildir. Kaplamasız döküm ürünlerde yapılacak en büyük hata detarjan kullanmaktır.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir