Bagel
Merhabalar Sevgili Dostlar,
Geçtiğimiz hafta sonu boyunca okulda mayalanmış hamurlar üzerine çalıştık. Dünya Mutfaklarında önemli yere sahip bir çok ekmek yaptık. Bretzel, Brioche, Kugelholf bunlardan bazıları… Benim ekmek makinesinde denediğim tariflerin elde hazırlamak güzel bir deyim oldu.
Günler geçtikçe konular ve tarifler ağırlaşmaya başladı. Tabii sınavlarda giderek güçleşmeye ve bizi zorlamaya başladı. Bu hafta pastalardan bir sınavım var. Öğrendiğimiz temel bilgilerden yola çıkarak yaratıcı bir şeyler hazırlamamızı isteyecekler. Yani bana bol şans dileyin :)
Bu hafta Usla’lı günlerimden sizin için seçtiğim tarif Bagel… Amerikan Simidi olarak da bilinen ama bizim daha çok açmamızı andıran bir tarif. En önemli özelliği üzerindeki parlak ve ince kabuğu oluşturmak için son mayalanmadan sonra fırınlanmadan hemen önce kısa bir süre kaynayan suda haşlanması.
Aslına bakarsanız güçlü bir mikseriniz varsa hazırlamada hiç bir sorun yok. Eğer elde yoğuracaksanız ilk başta mikserle yoğurmanızı sonrada elde yoğurmaya devam ederek hamuru toparlamanızı tavsiye ederim.
Bagellerinizin hafif ve elastik olması için dinlendirmek çok önemli. Yoğrulup dinlendirildikçe güçleniyor ve kabardıkça da hafifliyor.
Oldukça hafif olan bu ekmekleri tatlı ya da tuzlu içlerle servis edebilirsiniz. İsterseniz hamuru fırına vermeden önce haşladıktan hemen sonra susam, deniz tuzu ya da kavrulmuş haşhaş ile süsleyebilirsiniz.
Not: Ölçülerden ml kafanızı karıştırmasın. Tartıya küçük bir kase koyup darasını aldıktan sonra içine sıvıları koyarak gr cinsinden ölçebilirsiniz. Ben ml ile ölçmek yerine tartıda bu şekilde ölçüyorum.
Darasını almak: İçine bir şey konulacak kabın ağırlığını tartmak anlamına geliyor. Dijital tartılarda “tare” düğmesi bu işe yarıyor.
Sevgiler…
Bagel Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gr un
- 5 gr tuz
- 50 ml süt
- 15 ml su
- 25 gr bal
- 10 gr yaş maya
Hamurları haşlamak için:
- 2 litre kaynar su
Bagel Tarifi Nasıl Yapılır?
- Un ve tuzu derin bir yoğurma kabında karıştırın.
- Yaş mayayı 15 ml suda ezerek eritin.
- Yoğurma kabına süt, bal ve suda erittiğiniz mayayı ekleyerek kaba yapışmayacak bir hamur yoğurun. (Mikser kullananlar palet uç ile 1 dakika içinde yoğurabilir.)
- Yoğurduğunuz tamuru hafifçe unladığınız tezgaha alıp 1-2 kez yoğurarak toparlayın ve üzerini bir bez ile kapatarak 30 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
- Dinlenen ve kabaran hamurunuzu rulo haline getirin ve eşit 6 ya da parçaya bölün.>
- Böldüğünüz her parçayı elinizle yuvarlayın ve üzerine bez sererek 20 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan parçaların ker birini 8-10 cm uzunluğunda rulolar haline getirin ve simit şekli verin. (Yapıştırmakta zorluk çekerseniz uçları biraz su ile ıslatabilirsiniz. Hamurun yapışması önemli çünkü haşlarken açılabilir.)
- Şekil verdiğiniz bagelleri fırın tepsisine dizin. Üzerine bir bez örterek 15 dakika daha mayalanmaya bırakın.
- Ocakta suyu kaynatın ve altını kısın. (Fıngırdama kıvamı :)) Mayalanan simitlerinizi suya burakın ve 1 dakika kadar haşlayın.
- Haşlanan hamurları süzgeç yardımıyla alın ve fırın tepsisine dizin.
- 200 derece önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika kadar pişirin. Sıcak ya da soğuk servis yapın.
Verdiğiniz ölçü yanlış. Sıvı miktarı kesinlikle 250 gr unu kaldırmıyor, yaklaşık 3/4 bardak daha süt eklemem gerekti.
Klasörü açıp noktalrı kontrol ettim ölçüler birebir aynı. Uzun zaman geçtiği için net hatırlayamıyorum. Kısa zamanda tekrar bir deneme yapacağım.
Verilen miktarlar doğru. Kanımca sıvı ölçülere dikkat edilmemiy. Sakın değiştirmeyin. Ben yaptım nefis oldu !
Yine ben :) yarın bayram kahvaltısına yapmayı düsünüyorum bu tarifi, acaba hamurunu bugünden hazırlayıp yarım pişirsem sorun olur mu?
1 gece buzdolabında bekleyebilir ama kesinlikle dışarda bırakmayın yoksa mayalanmaya devam eder. Sevgiler.
valla harika görünüyor. bir sandviç anca bu kadar güzel görünebilirdi. tabi ramazan ayında olmamızın etkisi de olabilir :) ellerinize sağlık… hemen denemek lazım tabi.
Tarifi çok güzel anlatmışsınız gayet anlaşılabilir yani öncelikle bunun için çok teşekkürler :) aklıma takılan tek ayrıntı haslandıktan sonra tepsiye koyarken tepsinin ıslanması bir problem oluşturuyormu?
Süzgeçte alınınca yeteri kadar süzülüyor. Sorun olmaz biraz ıslanma.
bu arada ben bagel yaparken mayalandıktan sonra 1 gece buzdolabında bekletiyorum
new york’ta her sabah kahvaltımdı bagel,daha doğrusu neredeyse tüm amerikalıların :)) fırına vermeden önce tepsiye irmik serpmenizi tavsiy ederim,birde üzerine çekidek içi koyun,müthiş bir lezzet.
Çok güzel görünüyor değişik bir yapımı var ellerinize sağlık. Sınavda booolll başarılar dilerim yaratıcı fikirler sizinle olsunn :) :) :)