Merhabalar Sevgili Dostlar,
Yıllardır süren Ekşi Maya maceramızı beni takip edenler yakından biliyor. Her ekşi mayalı tarif postumda artık evimizin bir ferdi gibi olan ekşi mayamız Rıza’dan da bahsediyorum :) Bugüne kadar çeşit çeşit ekmek, poğaça, kek hatta ramazan pidesi bile yaptım bu leziz mayadan. Biz ona iyi baktık, o da bizi bu güzel yiyeceklerle buluşturdu.
Bu hafta tartin bread gibi uğraştırmayan yoğurduktan sonra kendi haline bıraktığınız, piştiğinde size dilim dilim mutluluk veren bir tarifim var :) Bu tarifin esin kaynağı sevgili Pastalin, onun mayası hazır maya ile yapıldıktan sonra ekşimeye bırakılıyor ama ölçüler ve içerikle biraz oynayınca evde kendi hazırladığınız ekşi maya ile de mükemmel bir sonuç veriyor.
Bu tarifi yazmadan önce bir ekmek daha yoğurdum, bu sefer yarı tam buğday yarı genel amaçlı un ile denedim. Aldığı un miktarı neredeyse 2 su bardağı daha arttı şu an mayalanmaya devam ediyor. Demek istediğim şu, kullandığınız un cinsi ekmeğin aldığın un miktarını etkiliyor.
Ben döküm tencerede pişirdim. Ekmeğin uzun süre dinleneceğini, dinlenirken ve pişerken de kabaracağını hesaba katıp ona göre bir tencere ya da fırın kabı kullanmanız gerekiyor.
Bu fotoğraf daha bugün mayaladığımdan (tam buğday unu ile) bu arada :) Instagram hesabımda yoğurduğum kısım var.
Sevgiler…
Pratik Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ekşi maya (1 gün önce beslenmiş)
- 3 su bardağı su
- 7 su bardağı un (çok amaçlı)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1,5 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 6-7 adet defne yaprağı
Pratik Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ekşi mayayı yoğurma kabına alın. Üstüne 3 su bardağı su ekleyip spatula yardımıyla karıştırın.
- 3 su bardağı un, zeytinyağı, tuz ve şekeri ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Kalan unu bardak bardak eklerken elinizle yoğurmaya başlayın.
- Hamur toparlanmaya başlayınca mutfak tezgahına alın ve 10-15 dakika kadar yoğurun ve toparlayıp büyük bir beze haline getirin.
- Tencerenin için zeytinyağı ile yağlayın. Ekmek hamurunu tencereye alın ve defne yapraklarını hamurun yanlarına yapıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp 10-12 saat mayalanmaya bırakın. (kapağı sadece mayalanırken kapatıyoruz, fırınlarken açık olacak)
- 250 derece önceden ısıttığınız fırında 10 dakika fırınlayın, fırının derecesiniz 200’e düşürüp 30 dakika daha güzelce kızarıncaya kadar fırınlayın.
- Pişen ekmeği dikkatlice tenceresiyle fırından alın (aman dikkat fırın eldiveni ya da kalın bir bez kullanın)
- 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra ekmeği tencereden çıkarın ve bir tel üstünden en az 1-2 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapın.