Mantı
Bugün Cumartesi hafta sonu çalışmayan insanlardansanız ne güzel ama bir tek yarınınız varsa mantı pazar gününüzü ayırmaya değecek bir tarif :) Zaten bu ölçülerde yaparsanız fazla mantıyı haşlamadan buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuya atabilir istediğiniz zaman pişirebilirsiniz.
Annemin baba tarafı Kayserili bu sebepten çocukluğumdan bu yana mantı ile iç içe büyüdüm :) Annem ne zaman fırsat bulsa yada bizim ısrarlarımıza dayanamasa başlardı mantı yapmaya.
Ama mantı konusundaki ihtisasımı aslında halamın yanında yaptım :) Ortaokul yıllarında yazları onun açtığı mantıcı da çıraklık yaparak büyüdüm. Yani kapattığım mantı sayısını ne siz sorun e ben söyleyeyim :)
Bu tarif halamın ve annemin mantı konusundaki engin bilgilerinden faydalanarak hazırladığım bir tarif. İkisine de tekrar teşekkürler :)
Mantı hamurunu ister acılıcı yapın ister sade, içine ister peynir koyun isterseniz kıyma ama yoğurdunu eksik etmeyin benden size tavsiye :)
Sevgiler…
Hamur malzemeleri:
- 4 su bardağı un (yaklaşık 500 gr)
- 1 adet yumurta
- 2-3 çay kaşığı tuz
- 1,5-2 su bardağı oda sıcaklığında su
iç Malzemeleri:
- 250-300 gr kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- tuz-karabiber
- isteğe göre br tutam ince kıyılmış maydanoz
Mantı Hamurunun Hazırlanması:
- Unu geniş bir yoğurma kabına alın ve ortasını havuç gibi açın. Açtığınız boşuğa 1 yumurta kırın, tuzunu ekleyin. Yavaş yavaş su ekleyerek sert bir hamur yapın.
- Hamur sert kıvama gelince iki bezeye bölün. (Büyük açamayacağınızı düşünüyorsanız 4 bezeye ayırabilirsiniz).
- Bezeleri unlayarak üzerine hafif nemli bir örtü örtün ve dinlenmeye bırakın.
- Soğanı rendeleyin yada rondodan geçirin. Kıymaya soğan ve diğer harç malzemelerini ekleyerek yoğurun.
- Beze haline getirdiğiniz hamurların ilkini tezgaha un serperek koyun ve üzerine biraz daha un serperek oklava yardımıyla 2 mm kalınlığında açın.
- Açtığınız mantı hamurunu bıçak yardımıyla 2,5-3 santim kalınlığında önce boyuna, sonrada enine keserek küçük kareler oluşturun.
- Karelerin ortasına birer çimdik kıymalı harçtan koyarak sağ ucu sol üstün üzerine yani üçgen şeklinde kapatın.
- Kapatma işlemi bitince yapışmaması için unladığınız gazete kağıtlarının üzerine yayabilirsiniz.
Mantının Pişirilmesi:
- Geniş bir tencerede 5 litre kadar su kaynatın. Kaynayan suyun içine 2-3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ekleyin ve biraz tuz atın.
- Hazırladığınız mantıları bu suyun içinde yaklaşık 15 dakika mantı hamuru dağıtlmayacak yada diri kalmayacak derece pişirin.
- Mantıları 2-3 partide pişiriseniz daha kolay olacaktır.
Sos Malzemeleri:
- 1 kilo yoğurt
- 4-5 diş sarımsak (azaltılabilir)
- 3 yemek kaşığı margarin
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- Kırmızı biber
- isteğe göre nane
Sos Hazırlanması:
- Öncelikle sarımsakları havanelinde dövün ve yoğurda karıştırın.
- Teflon bir tava yada soslukta margarin ve sıvıyağı karıştırın. Kısıt ateşte tamamen eriyince içine biberi ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurarak ocaktan alın.
- Servis yapmak için mantıları süzün ve servis tabağına alın. Üzerine istediğiniz miktarda sarımsaklı yoğurt ekleyin ve son olarak yağlı sostan dökerek servis yapın.