Tarif Arama
Ekşi Mayalı Ekmek & Tartin Bread nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 6 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk 60 dk, ekmek katlamak, ekmek mayası, ekşi mayalı ekmek videosu, ekşimaya, organik ekmek, organik ekmek unu, organik ekmek yapmak, tartin bread, tartin bread videosu, videolu ekmek yapımı, videolu tarifler, Ekmekler

Ekşi Mayalı Ekmek & Tartin Bread

Yayın Tarihi: 03-05-2012
4 5 5 1

Ekşi mayamızı hazırlamaya başlamamızın üzerinden 3 ay geçmiş. Bu da demek oluyor ki 2,5 aydan daha uzun bir süredir haftanın en az 1 günü ekmek mayalayıp pişiriyoruz.

Tabi 1 ayından sonra mayamız iyice gelişti ve bir isim almaya hak kazandı. Adının “Rıza” olduğundan bahsetmiştim bir ekmek yazısında :)

videolu tarifler

Şimdi var olan bir tarifi neden tekrar verdiğimi merak edebilirsiniz. Edin tabi hakkınız :) İlk tarifin çok fazla detaylı ve uzun olduğunu, bununda kafanızı karıştırdığını düşündüğüm için yazıyı video destekli olarak tekrar kaleme almaya karar verdim.

Tarif birazcık daha gelişti. Biz denemelerimizde sadece tam buğday, çavdar unu, köy ekmeği unu gibi farklı un da kullandık. Normal un ile yapılan ekmekler daha kofken tam buğday ya da köy ekmeği unu ile yapılanlar çok daha sıkı oldu.

İlk yazıda da bahsetmiştik ekmek için Karahan tam buğday ve ekmeklik unlarını kullandığımızı. Son zamanlarda Karahan’ın mavi paketli Ekmeklik ununu bulmak oldukça zorlaştı. Öyle ki sonunda eşim fabrikayı aradı ve yurtiçi satış departmanı ile görüştü. Onlardan aldığımız bazı adreslerden bile (uzak vs. olduğu için) unu temin etmenin çok zor olduğu fark ettiğimizde yeni alternatifler aramaya başladık. Bildiğiniz üzere kullandığımız maya ve unlar organik dolayısıyla yeni alternatiflerinde organik olması gerekiyordu. Bir arkadaşımız sayesinde İstanbul Halk Ekmeğin organik un satışı yaptığını öğrendik ve en yakın halk ekmek şubesine giderek unları temin ettik. Şu an mayayı beslemek için bu unları kullanıyoruz ve oldukça memnunuz.

Ekşi maya tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu tarifte kendi katlama saatlerimin bir örneğini vereceğim. Sizde bu örneği kullanabilirsiniz.

Not: Bu ekmeğin fotoğrafları mayanın daha yeni toparlandığı zamanlarda çekilmişti. Son ekmekler bu ekmekten 2 kat fazla kabarıyor, zaten videoda da göreceksiniz.

Sevgiler..

Ekşi Mayalı Ekmek & Tartin Bread Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gr ekşi maya
  • 315 gr su (oda sıcaklığında)
  • 50 gr tam buğday unu
  • 455 gr ekmek un
  • 10 gr tuz + 10 gr su

Ekşi Mayalı Ekmek & Tartin Bread Tarifi Nasıl Yapılır?

Saat: 10:00 – Ekşi maya ile 315 gr suyu karıştırıp mayayı suyun içinde eritin. Unları da ekleyip, un topakları kalmayana kadar karıştırıp, yoğurduktan sonra üzerini bir örtü ile örtün.
Saat: 12:00 – 2 saatin sonunda hamuru çıkartıp, üzerine 10 gr tuzu ve kalan 10 gr suyu ekleyerek tekrar yoğurun.
Saat: 12:30 – 1. katlamayı yapın.
Saat: 13:00 – 2. katlamayı yapın.
Saat: 13:30 – 3. katlamayı yapın.
Saat: 14:00 – 4. katlamayı yapın.
Saat: 15:00 – 5. katlamayı yapın.
Saat: 16:00 – 6. katlamayı yapın.
Saat: 16:30 – Hamuru un serptiğiniz tezgah üzerine alın ve yuvarlayarak üzerini bir bez ile örtün.
Saat: 17:00 – Tezgah üzerinde dinlendirdiğiniz hamuru içine bez koyarak bolca unladığınız çukur kap içine videodaki ters çevirerek alın. 4 saat dinlendirmeye alın.
Saat: 21:00 – Hamuru yağlı kağıda ters çevirerek kapaklı bir döküm tencereye alın. Üzerini bir jilet ile çizdikten sonra 220 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kapağı kapalı, 30 dakika da kapağı açık olarak pişirin.
Saat: 22:00 – Ekmeği fırından alın 1 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

 

Etiketler: , , , , , , , , , , ,
Nilay Tulum

Ekşi Mayalı Ekmek & Tartin Bread” için 6 yorum

  • 12 Nisan 2013 tarihinde, saat 08:45
    Permalink

    merhaba Sevgili Nilay, fırında beklettiğimiz süreçlerde fırın ısısı ne olacak? yazdıysanda atlamışım :( 40 derece olması uygun sanırım değil mi? teşekkürler

    Yanıtla
    • 12 Nisan 2013 tarihinde, saat 09:33
      Permalink

      Merhabalar Müge, fırını açmana gerek yok. Bir kap içinde fırına kaynar su koy. Onun ısısı ve nemi yeterli oluyor.

      Yanıtla
  • 11 Kasım 2012 tarihinde, saat 19:04
    Permalink

    ben 35 senedir fırıncıyım ekşi maya bende yapıyorum ama trabzon vakfıkebir ekmeğı mayası faklı bunu araştırıyorum selamlar bana yardımcı olursanız menmun olurum yalova da ikamet ediyorum

    Yanıtla
  • 06 Mayıs 2012 tarihinde, saat 09:33
    Permalink

    AHHH ne güzel yemekler.İlk defa yani ilk görüşüm saatli yemek tarifi.Bayıldım.

    Yanıtla
  • 04 Mayıs 2012 tarihinde, saat 13:04
    Permalink

    Saatli tarif ilk defa görüyorum
    Bu ancak senden çıkablirdi adaşım :))
    Ekmek nasılda nefis bir şey olmuş
    Ellerine sağlık
    Sevgilerimle
    iyi hafta sonları

    Yanıtla
    • 04 Mayıs 2012 tarihinde, saat 17:24
      Permalink

      Sağol adaş, yarım saat bir saat yazmaktan daha anlaşılır geldi :) Maya yapanlarla bir gün aynı saatte başlar yaparız belki :)

      Çok öptüm, sevgiler…

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir