Merhabalar Sevgili Dostlar,
Ekşi mayamız Rıza’nın son numarası Ekşi Mayalı Ramazan Pidesi oldu :) Şu an kendisi tam 3 yıl 3 aylık, tabi bu yaşa gelmesinde her hafta telefonuna not alarak aksatmadan onu besleyen sevgili eşimin de inanılmaz emeği var. Ekşi maya evinizde yetiştirdiğiniz canlı bir varlık, nasıl çiçeğinizi sulamayı bırakınca ölüyorsa mayanızı beslemeyi bırakırsanız onun sonuda çiçekleriniz gibi oluyor.
Ekşi maya yapımıyla ilgili daha önce detaylı bir yazı hazırlamıştık, yazıya ekşi maya tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Daha sonrasında yaptığımız ekşi mayalı ekmeğin tarifine ve daha anlaşılır olması için çektiğimiz videoya da buradan ulaşabilirsiniz.
Ekşi maya ile sadece ekmek değil çeşit çeşit tarifler de hazırlayabilirsiniz. Bunlardan ekşi mayalı poğaça tarifime, ekşi mayalı tam buğday ekmeği ve ekşi mayalı cevizli ekmek tarifime de buradan ulaşabilirsiniz.
Ekşi mayanızı 7 gün sonunda hazırlamayı başardınız ama kendinizi henüz ekmek yoğurmaya hazır hissetmiyorsanız. Ekmek makinasında ekşi mayalı ekmek tarifime de buradan ulaşabilirsiniz.
Yukarıda da okuduğunuz gibi o kadar çok ekşi maya ile uğraşınca artık gram gram tartmaya pek gerek kalmıyor (bunu yeni başlayanlar için söylemedim :)) Bu nedenle de pideyi yaparken gram değil bardak ölçüleri kullandım.
Evet, şimdi Maya Rıza’nın son numarası leziz mi leziz Ev Yapımı Ramazan Pidesi karşınızda :) Verdiğim zilyon tane linki dolaştınız, tarife kadar kafanız karışmış olsa da geldiniz :) Ben ekşi mayayı hazırlayana kadar ramazan biter diyorsanız normal maya ile yaptığım Ramazan Pidesi Tarifi tarifine de buradan ulaşabilirsiniz.
Sevgiler…
Ev Yapımı Ramazan Pidesi (Ekşi Mayalı) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı aktif ekşi maya (160 gr)
- 3 su bardağı tam buğday unu
- 3 su bardağı un
- 1,5 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üstü için:
- Yumurta Sarısı
Altı için :
- 2-3 yemek kaşığı buğday ya da yulaf kepeği
Ev Yapımı Ramazan Pidesi (Ekşi Mayalı) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Mayayı buzdolabından çıkarın, besleyin ve kullanacağınız miktarı (160 gr) en az 7 saat kadar üzerine bir bez örterek oda sıcaklığında dinlendirin.
- Aktif hale gelen mayayı yoğurma kabına alın, üzerine buğday unu, tam buğday unu, zeytinyağı ve suyu ekleyerek hafifçe yoğurun.
- Hafifçe yoğurduktan sonra tuzu ekleyin (hemen eklememizin sebebi maya ve tuzun direk temas etmesini istemememiz)
- Hamur tamamen karışıncaya kadar yoğurmaya devam edin. Orta cıvıklıkta bir hamur elde edince üzerine bir bez örterek 1 saat kadar dinlendirin.
- 1 saat sonunda kabarıp kendini toparlayan hamuru elinizi biraz ıslatarak altan yukarıya doğru 2-3 kez katlatın ve hamurun üzerini tekrar örtün.
- 1 saat daha dinlendirdiğiniz hamuru yine elinizi ıslatarak alttan yukarıya doğru katlayın ve üstünü örtün.
- Hamuru 30 dakika daha dinlendirin ve unladığınız tezgaha alarak 2 parçaya bölün ve merdane yardımıyla ilk parçayı açın.
- Fırın tepsisine buğday ya da yulaf kepeği serpin. Pide hamurunu kepeğin üstüne koyun ve elinizle pide şekli verin. Yumurta sarısı sürün ve susamla çörek otu serpin.
- 220 derece önceden ısıttığınız fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. (Pide pişince 2. Pideye de aynı işlemleri uygulayın)
Not: Mayanızın aktif olup olmadığını su testi ile anlayabilirsiniz. Test için aşağıdaki videoyumuzu izleyebilirsiniz.