Evdeki malzemeye göre ara!
RAMAZAN DÖNEMİNDE BESLENME nasıl yapılır ? Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk iftarda beslenme, oruç tutarken diyet beslenme, ramazanda diyet, ramazanda nasıl beslenmeli, sahurda beslenme, Diyet Tarifler

RAMAZAN DÖNEMİNDE BESLENME

Yayın Tarihi: 31-03-2021
4 5 5 1

Merhabalar Sevgili Dostlar,

Sevgili Diyetisyenim Dilan Sağlam sizler için oldukça bilgilendirici bir yazı hazırladı. Kendisini instagram @dyt.dilansaglam hesabından takip etmeyi unutmayın.

Pek çoğumuzun dört gözle beklediği ramazan ayına sayılı günler kaldı.Şimdiden iftarda,sahurda neler yesem diye düşünceler dört bir yanımızı sardı.Aynı zamanda ramazanda kilo verir miyim?Acaba ramazanda kilo mu korur muyum diye sorularda gelmeye başladı.Hadi gelin hep birlikte ramazanda vücudumuza neler oluyor,nasıl beslenmeliyiz bunları konuşup,öğrenelim.

sahurda beslenme

ORUÇ TUTARKEN VÜCUDUMUZA NELER OLUYOR?

Ramazan yine bahar dönemine denk geldiği için açlık süresi uzun oluyor.Bu süre zarfında doğru beslenilmezse;halsizlik,yorgunluk,sinirlilik,kas kayıpları,yanlış kilo verimi veya kilo alımları,metabolizmanın yavaşlaması gibi gibi etkenler söz konusu oluyor.

Halbuki doğru beslenildiği zaman bu süreçte vücut dinlenmiş,arınmış oluyor  ve kas kaybı yerine yağ kayıpları gerçekleşiyor.

Vücut oruçlu olduğunu farkettikten sonra enerji için öncelik olan glikozları kullanıyor.Glikoz kullanımı bittikten sonra enerji için  yağlara geçiyor ve depolanmış yağları kullanıyor.Yağların enerji için kullanmış olması bizim istediğimiz bir durum çünkü yağ kaybı dediğimiz olay gerçekleşiyor.

İlk iki hafta oruca alışma evresi oluyor.Son iki hafta ise vücut bu duruma tamamen adapte olmuş oluyor.İlk hafta yaşanan zorlanmalar son hafta yerini rahatlığa bırakmış oluyor.Vücut yavaş yavaş kendini sürece alıştırıyor bu yüzden doğru beslenirseniz sağlıksız bir durum değil aksine hayat kalitenizi yükselten bir durum oluyor.

KİMLER ORUÇ TUTABİLİR?

Herhangi bir sağlık sorunu olmayanlar,sağlık sorunu olupta doktoru oruç tutmasında bir sakınca görmeyenler bu dönemde rahatlıkla oruçlarını tutabilirler.

Orucu kilo vermek için tutacaklar varsa şimdiden bu yoldan dönsün derim bu süreç doğru yönetilmezse sizin kilo vermenize destek olmaz.

NELERE DİKKAT EDELİM?

Beklenen kısıma geldik.Nelere dikkat edelim?Nasıl beslenirsek olumsuz sonuçları olumluya dönüştürmüş oluruz.

Bu süreçte uzun süre aç kaldığımız ve yeme sürelerimiz kısa olduğu için muhakak iftar ve sahurumuzu yapıyoruz.Sahursuz bir iftar,iftarsız bir sahur düşünülemez.Sahur yapmıyorum deyip iftara yüklenmekte doğru bir davranış değil.

Mümkünse iftarımızı suyla açıyoruz daha sonra istersek kuru hurma istersek az tuzlu zeytin veya biraz tuzla orucumuzu açıyoruz.Uzun süre sıvısız kalan vücudumuz için  sudan sonra çorbamızı içiyoruz.Çorbalar sıcak veya soğuk olabilir.Fakat bu süreçte yemekleremizin tuzuna ve yağına dikkat ediyoruz.Çorbayı içtikten hemen sonra ana yemeye geçmiyoruz,biliyorum bu kısım biraz zor fakat uzun süre aç kalan vücut sizin arka arkaya hızlı yemek yemenizi kadıramaz kaldırsa bile sindirim problemleri yaşarsınız.Çorbadan sonra sebze,protein,süt grubuna geçiyoruz.Muhakkak posa alımına dikkat ediyoruz ki şişkinlik,kabızlık gibi şikayetlerimiz olmasın.Sütü sindiremiyorsak laktozsuz tercih edebiliriz veya kabızlığıa karşı önlem almak istiyorsak posanın yanında keten tohumlu kefir veya keten tohumlu yoğurdumuzu istersek ana yemek yanında istersek ana yemekten 1.5-2 saat sonra yanında meyveyle tüketiyoruz.

Bu süreçte mümkün olduğunca;gazlı içecekler,kızartmalar,tuzlu,paketli,rafine şekerli,basit karbonhidrat içiren ürünlerden uzak kalıyoruz.

Yukarıdakileri yazınca hani tatlı hani razaman pidesi diyecekler korkmayın onlarada yerimiz var fakat ölçülü bir şekilde.Pide yemek istiyorsanız yiyin fakat bir tam pide olmasın ve pide olduktan sonra tatlı olmasın.Tatlı bir iki gün sonra olsun.Bu süreçte şerbetli tatlılardan ziyade sütlü tatlılar tercih etmeye çalışın veya şerbetli tatlı yemek istiyorsanız 1/2 porsiyon tercih etmeye çalışın.

SAHURDA BESLENME?

İftar kadar sahur beslenmeside bizim için önemli.Sahur demek ertesi güne hazırlık demek bu süreçte tuzlu,şekerli besinlerden ziyade içeriği temiz ürünleri tercih etmeye çalışın.Mümkünse her sahur yumurta yemeye çalışın yumurta yiyemeyenler peynir tercih edebilir.Bol yeşillik,kaliteli karbonhidratlar,az tuzlu zeytin,şekersiz çay veya bitki çayı tercih edebilirsiniz.Bazen çorbada tercih edebilirsiniz.Fakat sahurda çay ve kahve tüketimine dikkat.

Su tüketimi hızlı değil iftar,sahur arasına yayılmalı.Sahurda içtiğiniz 2-3 litre su size iyi gelmez o 2-3 litre suyu iftar sahur arasına yaymak size iyi gelir.

SPOR YAPILMALI?

Profesyonel bir sporcu değilseniz mümkünse iftardan 1.5-2 saat sonra spor yapmaya çalışın.Sizi yormayacak sporlar tercih edebilirsiniz.Oruç ve spor birlikte olduğu zaman yağ kayıpları daha kolay gerçekleştiği için kişi daha kolay kilo veriyor benden söylemesi.

Hepimize mutlu ramazanlar :)


Mail Abonemiz Olun +

Yeni tarif ve duyurulardan anında haberdar olun!

Defterimdeki Tarifler +
Defteriniz bom boş :( Tariflerin altındaki butondan beğendiğiniz tarifleri defterinize ekleyerek saklayabilirsiniz :)
Yorumlar (0) +

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorum Yapılan Tarifler +
Son Gezdiğiniz 5 Tarif +
  • Henüz tarif gezmediniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nilay Tulum