Keşli Erişte nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 1 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk bolu, bolu mutfağı, bolu yemekleri, keş, keş nedir, keş peyniri, keş rendesi, keşli erişte yapımı, keşli makarna, yöresel, yöresel tarifler, Makarnalar

Keşli Erişte

Yayın Tarihi: 25-08-2010
4 5 5 1

Kastamonu’dan dönerken köy pazarının orada bir yufkacı dükkanına girerek bolca erişte, tatar (erişteye benzeyen kare şeklinde yassı hamurlar) aldım. Tabii taş fırınlardan birine uğrayarak kara ekmekte almayı ihmal etmedim.

Dönüşümüz Bolu üzerinden olduğu için mola yerlerinden birinden evde denemek üzere keş aldım.

Unutmadan aldığım paketin üzerinde %85 kurutulmuş yoğurt %15 tuzlu yazıyordu yani oldukça tuzlu, bu nedenle dikkatli olmanızı öneririm. Sevgiler….

yöresel tarifler
Peki nedir bu keş? Wikipedia şu şekilde anlatılmış.

Keş, süzme yoğurttan yapılan sert bir çökelektir.

Yoğurt, tülbent bezi içinde iyice süzülür. Daha sonra bir ağırlık altında (taş) suyun atılımı tamamanır. Daha sonra elle şekil verilir.

Bolu ve civarındaki şekli “sabun kalıbı” formatındadır. Yine bu yörede “katık keşi” adı verilen başka bir çeşidi de vardır. Şekli topaç şeklidir.

Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması için de yoğun tuz içerir. Anadolu’nun birçok yerinde de kullanılmaktadır. Bazı yörelerde “kurut” adı da verilmektedir.

Bolu ve çevresinde keş önce rendelenir; ufalanmış cevizle karıştırılıp ev yapımı makarna (erişte vb.) içine kat kat serpilir. Makarnanın üstüne aynı karışım tereyağıyla hafifçe kızartılarak serpilir.

Keşli Erişte Tarifi İçin Malzemeler

3 su bardağı erişte
1,5 litre kaynar su
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş keş
İsteğe göre ceviz
(haşlamak için bir tutam tuz)

Keşli Erişte Tarifi Nasıl Yapılır?

1- 3 su bardağı erişteyi 1,5 litre suda iyice yumuşayana kadar haşlayın.
2- Erişte haşlanırken keşi rendeleyin ve tereyağı ile birlikte tavaya alarak pembeleşene kadar kavurun (bu aşamada isterseniz yarım su bardağı ceviz ekleyebilirsiniz).
3- Haşlanan erişteyi servis tabağına alın, üzerine kavurduğunuz keşi serperek servis yapın.

Etiketler: , , , , , , , , , ,

Keşli Erişte” için bir yorum

  • 26 Ağustos 2010 tarihinde, saat 06:55
    Permalink

    Evet bilirim keşi ellerinize sağlık pek güzel görünüyor

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN TR