Ekmek Makinesinde Erik Kompostosu
Erik kompostosu bana hep çocukluk yıllarımı hatırlatır, özelliklede bayramlarda halamların, beylerbeyindeki evine gittiğimizde, buz gibi erik kompostosu ikram edişleri kalmış hatırımda. Öyle ki, ne zaman bir yudum alsam kompostodan, boğaz köprüsünün o güzel manzarası eşliğinde, dut ağaçları ile dolu bahçedeymiş gibi hissediyorum kendimi. Annem pek haşır neşir olmazdı mutfak işleriyle (gerçi hala sevmez :) Bu sebeptendi misafirliğe gittiğimizde, başkalarının yaptığı kekleri, kurabiyeleri görünce hayranlıkla bakakalışım. Hiç unutmam 8’li yaşlardayım, arkadaşımın doğum gününe gittiğimde, pastayı annesinin yaptığını öğrenince çok şaşırmıştım. Anne böyle iken sen nasıl merak saldın bu işlere derseniz, benim de, anneminde hiçbir fikri yok. (Aslında annemin bir teorisi var, seni hastanede başka bir bebek ile karıştırmışlar diyor :)
Üniversitede yalnız yaşadığım dönem, yemek yapmanın, hayatı sürdürmek için gerekli olduğunu gayet güzel anlamamı sağladı. Ama okul bitipte, eve dönüşümden sonra, çalışma hayatına başlamam ve evlenene kadar geçen süreçte pek dişe dokunur bir şeyler yaptığım söylenemez ( bu dönem benim için bol turşulu patso ve yarım ekmek köfte yıllarıma tekabül eder). Evlendikten sonra hem meraktan, hemde aradığım özgür alanı yaratabilmemden olacak ( eşiminde yeni deneyimlere açık olması, en az benim kadar meraklı yapısı, yabana atılamaz tabii), merakettiğim her şeyi denemeye başladım.
Temmuz ayı özelliklede meyvelerin en bol ve ucuz olduğu dönem. Yani reçeldi kompostoydu yapacaksanız tam sırası. Hal böyle olunca, ekmek makinası benim için büyük kolaylık oldu. Sadece ekmek yapımı için değil, reçel, kek, komposto yapımında da kullanarak, ocağın başında aman gidip bir bakayım, karıştırayım, altını kısayım gibi kafa meşgul eden süreçlerdende kurtulmuş oldum. Ekmek makinası ile bir sürü denemem var ve çook yakında sizlerle paylaşacağım.Ekmek makinesi olmayanlar için klasik tarifide veriyorum. Hadi bana müsade artık, malumunuz bu gün cumartesi…
Ekmek Makinası Tarifi:
- 750 gr. ayıklanmış erik
- 5 yemek kaşığı şeker
Ekmek Makinesinde Erik Kompostosu Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tüm malzemeyi ekmek pişirme makinasının haznesine koyun.
- Reçeller ve kompostolar programını seçin. (1 saat 10 dakika kadar sürüyor.)
- Program bittikten sonra eldiven yardımı ile hazneyi makinadan çıkartın.
- Geniş bir kabın üzerine küçük delikli bir süzgeç oturtun.
- Tenceredeki malzemeyi, üzerine dökerek tahta kaşık yardımı ile süzülmesini sağlayın.
- Tamamen süzüldüğünde erik konsantreniz hazır.
- İstediğniz miktarda şeker ve su ekleyerek, soğuk servis yapın.
Klasik Tarif:
- 1 kg. kırmızı erik
- 1,5 su bardağı toz şeker (isteğe bağlı arttırılabilir)
- su
Ekmek Makinesinde Erik Kompostosu Tarifi Nasıl Yapılır?
- Erikleri yıkayın, çekirdeklerini çıkartın ve tencereye koyun
- Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve kaynatın. Su kaynadıktan sonra şekeri ekleyin.
- Erikler iyice yumuşayana kadar 2-3 taşım kaynatın.
- Ocağı kapattıktan sonra ılınmasını bekleyin.
- Geniş bir kabın üzerine küçük delikli bir süzgeç oturtun.
- Tenceredeki malzemeyi üzerine dökerek tahta kaşık yardımı ile süzülmesini sağlayın.
- İsteğe göre su ve şeker katarak karıştırın ve şişeleyin.
şeker hamurlu pasta yada kurabiyeleri oda sıcaklığındamı buzdolabındamı muhafaza etmeliyiz üzerini kapatmalımıyız bilgilendirirseniz sevinirim