Evde Ekşi Maya Yapımı – 3.Gün nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 2 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk ekmek mayası, ekmeklik un, ekşi maya, ekşi maya nasıl yapılır?, evde maya yapımı, organik un, Ekmekler

Evde Ekşi Maya Yapımı – 3.Gün

Yayın Tarihi: 01-02-2012
4 5 5 1

Dünkü kabarmaların, köpüklerin verdiği coşkudan sonra bugün sönük, renksiz bir gün oldu. Tabi hergün aynı sonuç olacak diye bir kaide yok. Mayamızın üzerinde pek bir kabuk oluşmamış, kenarından oluşan bir katman var sadece. Kabuğu kaldırdığımda altında hava boşlukları vardı. Bu da ölmedim ayaktayım mesajı veriyor. Mesaj alınmıştır sayın maya :)

organik un

Üzerinde bir kaç hava deliği oluşmuş, buralardan gazlar çıktı sanırım. 2 cm kadar kabarmış, bu neredeyse dünkü kadar. Kokusu dün aldığım kadar keskin ve kötü olmasada hafif bir kötü koku vardı. Gittikçe düzeliyor. Yine karışımın %80 lik kısmını atıp, malzemelerdeki ölçülerde su ve un katkısı yaptım.

İnternette okuduğum kaynaklarda mayasını 5-6 sene besleyenler ve hatta ona isim koyanlar var. Bu bir nevi bağımlılık ve yıllarını birlikte geçirince bağlanıyorsun demek ki. Bozulduğunda çöpe atması da ayrı bir zor geliyordur. Maya olgunlaştıktan sonra buz dolabında saklıyarak beslemeye devam edilebiliyormuş. Fakat mayanın yaşayabilmesi için 10-12 derece bir sıcaklık gerekiyor. Bunun için dolap içinde sıcaklığın en yüksek olduğu sebzelik bölümleri ideal görülüyor. Tabi her dolap farklı çalıştığı için bunun bir garantisi yok. Hatta sadece maya gibi iyi bakterileri öldürmemeye uyarlanmış şekilde çalışan dolaplar bile varmış.

Maya ekşimeden saklandığı ve düzgün beslendiği sürece yıllarca yaşayabiliyor. Fakat bozulacağı varsa da bunun önüne geçemiyorsunuz. Zararlı bakteriler mayanızı istila ettiyse geri dönüş çok zor. Bazı maya ustaları bunun çözülebildiğini söylüyorlarmış. Biz daha acemiyiz tabi bu konularda. En iyisi atıp baştan başlamak sanırım böyle durumlarda.

Mayanızla ekmek yapmak için hamur yoğurduktan sonra hamurdan bir parçayı serin ve havadar bir yerde un içine gömerek te saklanabiliyormuş. Un ile kuruyan maya yavaş mayalanma dönemine giriyor. Yeni bir ekmek yapılacağı zaman su ile aktifleştirip tekrar kullanılabilir duruma geliyor. Sonra yeni bir parça hamurdan ayrılıyor. Hikaye böyle devam edip gidiyor. Bu da farklı bir yöntem.

Diğer kaynaklardan okuyup, anladıkça mayamızın olgunlaşma dönemindeki yazılarımda parça parça aktarıyor olacağım.


TÜM AŞAMALAR
– 1. gün ve hazırlık

– Ekşi maya 2.gün

– Ekşi maya 3.gün

– Ekşi maya 4.gün

– Ekşi maya 5.gün

– Ekşi maya 6.gün

– Ekşi maya 7. gün

 

EKŞİ MAYA TARİFİ – 3 . GÜN

Tarif, cafefernando.com’ dan uyarlanmıştır.

Evde Ekşi Maya Yapımı – 3.Gün Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram (3/4 su bardağı + 2 yemek kaşığı) ekmek ve tam buğday unu (%50-%50) karışımı
  • 100 gram (yaklaşık 1/3 su bardağı + 1 yemek kaşığı) içme suyu, oda sıcaklığında

Evde Ekşi Maya Yapımı – 3.Gün Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Ekşi mayanın tepesinde oluşan kurumuş tabakayla beraber %80′ini atın.
  2. Unu ve suyu ekleyip un parçaları kaybolana dek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
  3. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırıp tepesine peçeteyi örtün ve mutfağınızın sıcak, güneş görmeyen bir köşesinde mayalanmaya bırakın.

 

Etiketler: , , , , ,

Evde Ekşi Maya Yapımı – 3.Gün” için 2 yorum

  • 22 Haziran 2013 tarihinde, saat 10:23
    Permalink

    sötlenen şekilde maya yapmama ragmen bügün 5 gün mayada hiç kabarma yok.
    su üste un altta bir vaziyette ayrişmiş durumda.nerde yanlış yapıyorum yardımcı olurmusunuz

    Yanıtla
  • 28 Şubat 2012 tarihinde, saat 10:24
    Permalink

    cumartesi başladığım mayama pazar günü un ve su eklemiştim. dün ise sulandığını gördüm. üstünde su birikmişti sanki :( karıştırdım ve hiç bir şey katmadan geri koydum. kabuk da olmamıştı. acaba olmayacak mı benim ki?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN TR