EN TR
Mutfak Sırları

Soğan soyma ve dilimleme teknikleri

Soğanı yemeklerde ve salatalarda kullanmak için 2 ana şekilde doğrayabiliriz. Bunlardan bir tanesi piyazlık (yani yarım ay şeklinde) doğramak, diğeri ise yemeklik yani (küp küp doğramaktır).

Piyazlık soğanı özellikle sebze ve et sote yapıyorsak yemeklerde kullanabiliriz.
Küp küp doğranan soğanı küpleri küçülterek çoban salata yada farklı salata tariflerinde kullanabiliriz.

Soğan soyarken gözlerimizin yanmaması için neler yapabiliriz?

Bunlardan ilki ve en eskisi kesme tahtasını lavabonun yakınına almak ve suyu açarak soğanları doğramak.

İkinci ve en pratik olanı soyduğunuz soğanları buzdolabında bekletmek. Soğuk soğanı doğrarken gözleriniz yanmaz.

1. Soğanı daha kolay soyabilmek için, kök uçlarını kesip atın. 2. Soğan kabuğun herhangi bir yerinden soğan boyunca dikine bir kesik atın, sonra kabuğunu soyun.
3. Soğanı kolay soyabilmek için başka bir yöntemse kök uçlarını kesip ortadan ikiye bölmek ve kabuklarını soymaktır. (Eğer soğanınızı yemeklik doğrayacaksanız 1 kökü kesmeniz yeterli) 4. Piyazlık doğramak: Soyup ortadan 2 parçaya böldüğünüz soğanın yuvarlak yüzeyi üste gelecek şekilde tutun ve boyuna ince dilimlere ayırın.
sogan_soyma_dilimleme_teknikleri07
sogan_soyma_dilimleme_teknikleri06
5. Küp küp doğramak için: kök kısmını kesmeden ortadan ikiye ayırdığımız soğanı yatay 3 parçaya ayırın. 6. Soğanın dağılmaması için yine köküne kadar kesmeden dikey olarak 3 parçaya ayırın.
sogan_soyma_dilimleme_teknikleri08
7. Şimdi soğanı 1 cm aralıklarla doğrayın. Soğanınızın daha büyük yada küçük küpler halinde doğramak için doğrama aralığını genişletip daraltabilirsiniz.


Benzer Tarifler:

Exit mobile version