Ekşi Maya Nasıl Hazırlanır? Nasıl Beslenir? nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 2 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk adım adım ekşi maya, ekşi maya, ekşi maya tarifleri, ekşi maya yapımı, evde ekşi maya yapımı, sourdough, sourdough ekmek, un ve su ile ekşi maya, Ekmekler

Ekşi Maya Nasıl Hazırlanır? Nasıl Beslenir?

Yayın Tarihi: 31-03-2020
4 5 5 1

Bir gün herkes ekşi mayalı ekmek yapacak :) Yıllar önce ekşi mayaya merak saldığımızda etrafımda çok az kişide bu uğraş vardı. Şimdi baya yaygın bir şekilde sağlıklı beslenme ve ekşi mayalı tarifler hazırlama hevesi artıyor. İnsanın kendi emeği ile hazırladığı ve yaşattığı bir mayası olması ve onunla hazırladığı ekmeği yerken aldığı keyif bir başka.

Siz de bu heyecanlı serüvene giriş yapmayı düşündüğünüze göre aramıza hoş geldiniz. Bugünden itibaren İlk ekmeğinizi pişirmeye başlamaya 10 gününüz var.
Maya hazırlamak çok zorlu bir süreç değildir. 2. Günden sonraki besleme rutini aynı devam ettiği için sadece izleme ve gözlem yaparak mayanızı geliştirir olgunlaştırırsınız.

un ve su ile ekşi maya

Her bir ekşi maya kabaca aynı olsa da herkesin yaptığı ekmek başka, lezzeti farklı olur. Herkesin mayası kendine hastır. Bu yüzden de belki verdiği keyif kişiseldir.

Mayanız hazır olup ta başarılı ilk ekmek yaptığınızda sıra ekşi mayanıza isim bulmaya gelir. Uzun yıllar sizinle yaşayacak, belki sizinle birlikte tatillere gelecek bir aile bireyinden bahsediyoruz :) Ona bir isim koymak adettir. Benim mayamın adı Leyla, hoşunuza giden bir isim bulup ona karakter kazandıracağınıza eminim.

Ekşi Maya Nasıl Hazırlanır, Nasıl Beslenir?

Kullanacağımız unlar mümkünse organik un olsun. Markası önemli değil sürekli bulabilme ihtimali olduğu için halk ekmek organik tam buğday ve beyaz unlarını kullanabilirsiniz. Maya hazırlamak ve beslemek için kullanmak üzere 1 kg organik beyaz un, 1kg organik tam buğday ununu bir saklama kabında karıştırın.

Bundan sonra maya hazırlarken bu karışım unu kullanacağız. Kullanacağımız su da her zaman oda sıcaklığında olmalıdır.

Elinizde sadece maya için kullanacağınız 2 adet kavanoz bulundurun. Biri temiz kalır. Aynı kavanozları dönüşümlü kullanırsınız.

Gerekli Malzemeler:
• 1 Adet Mutfak tartısı
• 2 Adet Orta boy kavanoz
• 1 Adet Tahta veya kemik kaşık
• İşaretleme için cd kalemi veya ip

Maya hazırlık aşaması 2. Günden 10 güne kadar aynıdır. Dikkat etmeniz gereken mayayı hep aynı saate beslemeye çalışmak. Nasıl biz yeme düzenimiz oturduğunda aynı saate acıkırız, bu da öyle 😊

Hazırsanız başlayalım…

1.Gün:
• 100 gr karışık un
• 100 ml su

2.Gün:
• 100 gr maya
• 50 gr karışık un
• 50 ml su

3.Gün:
• 100 gr maya
• 50 gr karışık un
• 50 ml su

……

10.Gün:
• 100 gr maya
• 50 gr karışık un
• 50 ml su

İlk günden itibaren gün be gün mayanızda kabarcıklar artacak. Son günlere doğru iyice ekşi ve kötü kokusu azalmış rengi daha çok açılmış bol köpüklü hale gelecek. 10. Günde mayamız hazır olacak ama ortam sıcaklığına göre gün sayısı artabilir. Bunu anlamak için mayanızın 2 katı kabardığını görmeniz gerekir.

Mayayı beslediğiniz gün kavanozun maya hizasına bir çizgi çekin veya bir ip bağlayın. Ertesi gün maya besleme saati geldiğinde 2 katı kabarmış ise mayamız artık hazırdır. Bu 2 katı kabarma 8. Günde bile olsa 10. Günü tamamlayın.

Mayayı nasıl saklarım?

Mayamız artık hazır olduğuna göre düzenli olarak beslenerek yaşamına devam ettirilebilir. Normalde oda sıcaklığında tutulan mayalar her gün aynı saate beslenmeye devam edilmelidir. Fakat her gün ekmek yapmayacağımız için bu sadece un ve su israfına sebep olur. Maya serin ortamlarda yavaşlar ve daha az un ve su tüketirler. Bu yüzden buz dolabı ideal ortamlardır. Mayamızı buz dolabında muhafaza ederek 4 gün aralıklarla besleyebiliriz.

Mayayı nasıl beslerim?

Maya besleme tabiri bazılarına komik gelir ama aslında bu tam da bir beslemektir. Sizin verdiğiniz un ve suyu tüketerek yaşamlarını devam ettirirler. Maya besleme işlemi için buz dolabında bulunan mayanızı çıkartıp 1 saat kadar oda sıcaklığında bekletin ki yavaşlamış olan mayamız tekrar aktive olsun.

1 saat sonra temiz bir kavanozun içine;
• 100 gr maya
• 50 gr karışım un
• 50 ml su

Hepsini iyice karıştırıp yine 1 saat oda sıcaklığında bekletin. Hafif hava kabarcıkları oluşmaya başlayacak. Tekrar buz dolabına koyun. Bir sonraki beslemeye kadar mayanız mutlu mesut hayatına devam edecek.

Ekmek yapmak için maya nasıl beslenir? (Ön maya hazırlama)

Ekmek yapma aşamalarında kullanacağınız ekşi maya ya “Ön Maya” denir. Ön maya sizin hali hazırda beslediğiniz mayadan ayrıca beslenir ve kabartılır. Ön maya için ekmek yapmadan 1 gün önce buz dolabındaki mayanızı çıkartın. 1 ekmek için 500 gr un ve 100 gr maya kullanırız. Aşağıdaki malzemeleri yapacağınız ekmek sayısına göre çoğaltırsınız.

Temiz bir kavanoza;
500 Gr lık un için;
• 20 gr maya
• 50 gr karışım un
• 50 ml su

Bu besleme işlemi ile 120 gr ön mayanız olacak. Ekmek yapmak için 100 gr ını kullanacaksınız. Besleme işlemini gece 23:00 gibi yaparsanız sabah 8 gibi mayanız kullanıma hazır olmuş olur. Ekşi maya çok uzun süreler beklerse aktivitesi yavaşlar ve yaptığınız ekmek çok kabaramaz. Bu yüzden ekşi mayanızı en aktif zamanında kullanmalısınız.

Ön maya hazırlamak için buz dolabından çıkarttığım mayayı hazır çıkartmışken ben her seferinde besliyorum. Siz de normal besleme şekli ile besleyip 1 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra tekrar dolaba koyun.

Mayamın üzerinde su birikmiş ve kötü kokuyor ne yapmalıyım?

Bazen mayamızı ihmal ederiz. E hayat zor, koşuşturma hiç bitmiyor. Bu koşuşturma içinde maya beslemek kimi zaman unutuluyor ve besini biten maya yavaş yavaş ölmeye başlıyor. Böyle bir durumda mayanızın üzerinde az su birikmeye başlar. Kokusu da hafifi keskindir. Henüz ölmemiştir ve kurtarılabilir. Genelde çöpe atıp yeni maya hazırlamak gerekir ama bu uzun sürece tekrar başlamadan önce ben kurtarmaya çalışmayı denedim her defasında kurtarabildim.

Üzerinde su biriken mayanın suyunu dökün ve üst kısmında büyük bir kısmını sıyırıp çöpe atın. Dibinde kalan 20-30 grlık kısmı temiz bir kavanoza koyun ve 50 gr karışım un 50 ml su ile karıştırıp ertesi güne kadar bekletin.

Eğer mayanız kabarmış ve kokusundaki keskinlik azalmış ise yine içinden 30 gr maya alıp 50 gr karışım un 50 ml su ile besleyin kalanını çöpe atın. Bu şekilde 1 gün daha besleyin. Mayayı bu süreçte dolaba koymayın. 3 gün boyunca dışarıda besleyin.

3. günün sonunda mayanız eski sağlığına kavuşmuş 2 katı kadar kabarmış ve kokusu da eskisi gibi temiz kokuyorsa tebrikler mayanız ölmedi. Tekrar buz dolabına koyup bir daha ihmal etmemek üzere hayatına devam etmesini sağlıyoruz.

Eğer hala içinize sinmiyorsa, kötü koku alıyorsanız istediğiniz gibi kabarmamışsa maya bozulmuştur. Tamamını çöpe atıp yeni maya hazırlamak için kolları sıvayın.

Etiketler: , , , , , , ,

Ekşi Maya Nasıl Hazırlanır? Nasıl Beslenir?” için 2 yorum

  • 25 Ağustos 2020 tarihinde, saat 22:38
    Permalink

    Maya hazırlarken 100gr maya yazmışsınız o ilk gün karıştırdığımız un ve su karışımımı oluyor. Birde ekmek yaparken mayadan 20gr alıp 50 gr un 50gr su karıştırıp direk bu karışımı ekmeğe mi koyacağız yoksa diğer maya ile karıştırıp 100 gr mi alacağız içinden

    Yanıtla
    • 27 Ağustos 2020 tarihinde, saat 10:02
      Permalink

      Merhaba,
      100 gr maya sizin ana mayanız. O hep 100 gr olarak dolapta saklanacak. Ekmek yapacağınız zaman ana mayanızdan 20 gr alıp ayrıca 50 un ve 50 su ile besleyip 120 gr maya elde ediyorsunuz. Bu karışımı oda sıcaklığında 8 saat kadar beklettiğinizde kabarıp köpük köpük oluyor. Bu aşamada kullanıma hazır oluyor.Ekmeğinizi bu maya ile yapacaksınız.

      İçinden 20 gr aldığınız ana mayayı da tekrar beleyip, yani 100 gr ana maya 50 gr un, 50 gr su ile besleyip tekrar dolaba koymanız gerekiyor. Hiç ekmek yapmasanız da dolaptaki mayayı 5 günde bir çıkartıp beslemelisiniz. Un ve su tazeleme işlemine beslemek diyoruz.

      Sevgiler,

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN TR