Kakule Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Merhabalar Sevgili Dostlar,
Daha önce sizlerle merak edilen Mahlep ve Muskat hakkında bilgiler paylaşmıştım. Bu paylaşımdan sonra özellikle Muskatla ilgili o kadar farklı bilgiler geldi ki bayıldım. İlk fırsatta muskat postunu tekrar güncelleyeceğim.
Kakule benim reçellerde, kahvede ve bazı hamur işlerinde kullandığım bir baharattı, yemeklerde kullanımını ise aşçılık okulunda (tavuk ve pilav pişirirken) öğrendim. Kakule 2000 yılı aşkın süredir Hindistan’da kullanılan bir Hint baharatı, Hint yemeklerinin neredeyse temel baharat karışımı olan Garam Masala’nın da olmazsa olmazlarından biri.
Zencefilgillerden olan kakulenin yoğun aromatik kokusu ve hoş bir tadı var. Baharatın tüm aroması tohumlarında, bu nedenle gördüğünüz dış kabuğu değil sadece içindeki tohumlarını kullanmalısınız. Aromasını çok çabuk kaybettiği için tohum olarak almanız, hava almayan bir kapta saklamanız ve kullanmadan hemen önce kabuğundan ezmeniz gerekiyor.
Ben reçel yapıyorsam bir kaşığın tersiyle tohumu ezip kaynayan reçelin içine ekliyorum. Kaynama bittikten ve reçel soğuduktan sonra içinden kabuğunu alıyorum. Süzerek içeceğiniz çaylarda da baharatın kabuğunu çatlatarak kullanabilirsiniz.
Pilav vs gibi yemeklerde kakule kullanmak için kabuklarıyla havanda hafifçe dövmeniz kabuklarını ayırdıktan sonra toz haline getirmeniz gerekiyor.
Ayrıca baharatlı keklerde ve kurabiyelerde, muhallebi gibi sütlü tatlılarda ve hoşaflarda da kullanmanız mümkün.
Büyük marketlerin baharat reyonlarında ya da aktarlarda kolayca bulabilirsiniz. Yurt dışında yaşayanlar (Cardamom) adıyla bulabilirler diye düşünüyorum.
Sevgiler…
allah razı olsun aydınlattıgınız ıcın