Evdeki malzemeye göre ara!
Evde Ekşi Maya Yapımı Hazırlık Aşaması ve 1.Gün nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 19 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk ekmek mayası, ekmeklik un, ekşi maya, ekşi maya nasıl yapılır?, evde maya yapımı, organik un, Ekmekler

Evde Ekşi Maya Yapımı Hazırlık Aşaması ve 1.Gün

Yayın Tarihi: 30-01-2012
4 5 5 1

Merhabalar sevgili dostlar,

Bu tarifi 8 sene önce yazmıştım. Bu yazıyı okumaya başlamadan önce güncellenmiş hali ile geçen gün derleyip toplayıp yeni bir maya hazırlama yazısı yayınladım. Buradan ulaşabilirsiniz.

Eşim sayesinde biz de atıldık ekşi maya macerasına. Maya maceramızı eşimin kaleminden gün gün birlikte okuyacağız. Bugün hazırlık aşamasını ve ilk günü uzun uzun anlatmış. Şimdi sözü kendisine bırakıyorum :)

Ekmek yapmaya karşı ayrı bir ilgim var. Kendi evinde yaptığın ekmeğin farklı bir lezzeti ve keyfi oluyor. Büyük marketlerde hazır ekmek karışımı artık çok yaygınlaşsa da ekşi maya yapmak için harcadığın emeğin sonunda yaptığın ekmek yemeye kıyamıyacağın bir hediye gibi oluyor

Oluyor diyorum ama daha önce kendi hazırladığım ekşi maya ile hiç ekmek yapmadım :) öyle olacağı hissine sahibim sadece. Çünkü emek verilerek yaptığın herşey güzeldir…

Bundan 3 sene önce adını hatırlamadığım bir blogta adım adım evde ekşi maya yapımının anlatımına rastladım. Kolları sıvayarak denemeye koyuldum. 3-4 günün sonunda tutmadığını hissettim, birşeyler yanlış gidiyor gibiydi ve çöpü boyladı. Belki benim hatam, belki blog sahibinin eksik anlatımı… Fark etmez. Sonuçta olmadı ve ilk denemenin hüsranı ile ikinci denemeyi erteledim. O kadar çok ertelemişim ki aradan 3 sene geçmiş :)

Aslında aklımın bir köşesinde hep yeni bir girişimde bulunmak vardı. Doğru zamanın gelmesini bekleyen bu istek 2-3 hafta önce eşimin blogunda ekşi maya yapımını anlatma fikri olduğunu söylemesi ile tekrar gün yüzüne çıktı. Fakat zaman bulupta bir türlü başlayamadı.

Gelin görünkü bir şeyi yapmayı düşününce hayat sizin karşısınıza gerekli fırsatları çıkartmaya başlıyor. Bu fırsat ta her yazısını ilgi ile takip ettiğim Café Fernando blogunun sahibi Cenk olunca ayrı bir güzel oluyor :)

Cenk, sanki aklımı okumuşçasına ekşi maya yapımı macerasına girişince, eşimin buna başlamasını beklemeyip, tariflerine ve anlatımına güvendiğim bir blog bulmuşken başlayayım dedim.

Lakin kendisininde bahsettiği gibi adı geçen organik unlar her markette bulunmadığı için temin edene kadar bi kaç gün geçmiş bulundu. Karahan unları almak için ilk önce Real’ e gittim. Orada bulamayınca bir an önce başlama isteğinden dolayı başka bir marka oranik un aldım. Ekmeklik un bulamadığım için başlamakta terettütlerim vardı ki o akşam İstinye Park’ a gitmemiz gerekti ve biliyordum ki orada Macrocenter vardı :) Fırsat bu fırsat oradan temin ederim dedim. Gittiğimizde 2nci hayal kırıklığı beni un reyonunda bekliyordu. Sadece organic tam buğday unu vardı. Mavi paket olan ekmeklik un kalmamış.

İlla Cenk’ in söylediği unlar olacak ya, bulmalıyım :) Gerçi kendisi de eğer bulamazsanız herhangi bir organik un demiş ama olsun…

Zaten cevap çok gecikmedi ve mecidiyeköy Profilo alışveriş merkezinde kurulan organik pazardan geldi. Belki burada vardır diye eşimle reyonlar arasında gezerken dünyayı kurtaracak 5. elementi de bulmuş oldum :) Hava, toprak, ateş, su, un :)

Akşam eve geldiğimde cafefernando.com u açarak başladım gerekli işlemleri yapmaya. 7 gün kadar geç kaldığım için üzülsemde, gelişimi görme şansı bulduğumu düşünüyorum. Belki 3ncü gün çöpe atacaktı.

Şuanda mayalanma başladı ve yarın akşamı bekleyip sonuçları göreceğiz. İlk 2-3 gün karışım üzerinde kabarcıklar oluşmasını bekleyeceğimiz için besleme yapmayacağız. Ben de bu macerada sonuçları her gün yazıyor olacağım. Eşimin de deneyimlerinden faydalanarak ortaya birşeyler çıkartacağız. Bakalım Cenk gibi 7nci günü bulabilecekmiyiz :)

Siz de başlamak için doğru zamanı bekliyorsanız hiç bir zaman geç değildir :)

organik un

HAZIRLIK AŞAMASI

Hazırlık aşamasında organik tam buğday unu ve ekmeklik buğday unu 2 şer kilo edinin. 1 er kilosunu iyice harmanlayarak ağzı kapalı olarak saklayın. Ben bir leğene dökerek iyice karıştırdıktan sonra kelepçeli torbalara koydum. Cenk önerdiği için illa Karahan unu aradım ama siz güvendiğiniz organik kaynaklar kullanabilirsiniz. Kullanacağınız alet edevatı önceden kaynar suda yıkayın. Zararlı bakterilerin mayamıza bulaşmasını istemeyiz.

* En az 3 su bardağı alacak derinlikte geniş ağızlı bir cam kavanoz. (Cam olmasının nedeni, mayanın kabarmasını izleyebilmek için.)

* Tahta bir kaşık.

* Kullanacağımız sudaki klor mayayı kötü yönde etkilediği için içme suyu kullanmamızı tavsiye ediyolar.

Ekşi Maya – 1.Gün

İlk gün diğer günden bir farkı yok. Ne yaşam belirtisi, ne bir kabuklaşma nede kenarlarda köpüklenme. Mayayı beslenmek için henüz çok erken gibi duruyor. Bu sürecin 2-3 gün sürdüğü ve duruma göre hareket edildiğini yazıyor Cenk.

İlk gün tarifi Cenk’ ten kopyalayarak alıyorum. Aynı zamanda eşimin önerisi olan Slow Food Fikir Sahibi Damaklar girişiminin de ekşi maya hakkındaki paylaşımlarını da incelemeye başladım. Çok farklı yöntemler var bu da durumu daha heyecan verici kılıyor. Üçüncü bir kaynak olarak ta yine Cenk’ in bahsettiği Kulaktan Dolma Tarifler (Sahibi Şemsa Denizsel) blogunu kurcalıyorum.

Örneğin şimdiden kafama takılan birşey var. Cenk ve Şemsa Hanım mayayı hazırladığımız kabın üstünü örterken, Slow Food üstü açık bir şekilde bekletmeyi tercih etmiş. Bu nasıl bir fark yaratır bilemiyorum ama ben 2′ ye 1 üstünlükle üstünü örtmeyi tercih ettim.

Mayalamayı başlattığımda 8 OZ çizgisindeydi. Herhangi bir kabarmada gerçekleşmedi. Siz de kabarmayı görebilmek için ya ölçü çizgileri olan bir kap kullanın ya da bir işaret koyun. Bugün besleme yapmadan köşesine geri koydum.

Bakalım yarın neler olacak…
TÜM AŞAMALAR
– 1. gün ve hazırlık

– Ekşi maya 2.gün

– Ekşi maya 3.gün

– Ekşi maya 4.gün

– Ekşi maya 5.gün

– Ekşi maya 6.gün

– Ekşi maya 7. gün

EKŞİ MAYA TARİFİ – İlk Karışım

Tarif, cafefernando.com’ dan uyarlanmıştır.

Evde Ekşi Maya Yapımı Hazırlık Aşaması ve 1.Gün Tarifi İçin Malzemeler

  • 140 gram (1 su bardağı) ekmek ve tam buğday unu (%50-%50) karışımı
  • 140 gram (yaklaşık 1/2 su bardağı + 1 yemek kaşığı) içme suyu, oda sıcaklığında

Evde Ekşi Maya Yapımı Hazırlık Aşaması ve 1.Gün Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İyice temizlediğiniz cam bir kaseye un karışımını aktarın.
  2. Üzerine suyu döküp un parçaları kaybolana dek tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
  3. Kasenin çevresine yapışan hamuru sıyırıp tepesine temiz bir kumaş peçete örtün ve mutfağınızın sıcak, rüzgar almayan bir köşesinde mayalanmaya bırakın.

Mail Abonemiz Olun +

Yeni tarif ve duyurulardan anında haberdar olun!

Defterimdeki Tarifler +
Defteriniz bom boş :( Tariflerin altındaki butondan beğendiğiniz tarifleri defterinize ekleyerek saklayabilirsiniz :)
Yorumlar (19) +

Evde Ekşi Maya Yapımı Hazırlık Aşaması ve 1.Gün” için 19 yorum

  • 30 Mart 2020 tarihinde, saat 11:52
    Permalink

    Sayın Mutfak Sırları,
    Öncelikle paylaştığınız güzel ve lezzetli tarifler için teşekkür ederim. Uzun zamandır yapmak istediğim ama fırsat bulamadığım işlerimi Corona virüsü sayesinde yapmaya başladım. İlk işim: Ekşi maya yapımı oldu. Un olarak Karahan Unu bulamadığım için Tarım Kredi Birlik markasına ait olan unları kullandım. Cumartesi günü ekşi mayayı kurmaya başladım, 2 gün oldu. Gözlemlediği değişiklikler: Karışımın üzerinde baloncuklar oluşmaya başladı ve karışım iyice dibe oturarak su yüzeye çıktı. Sizce mayamda ters giden bir durum mu var yoksa aceleci mi davranıyorum? Yorumunuz benim için çok önemli, geri dönüş yaparsanız inanın çok mutlu olurum.
    Teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.
    Sena

    Yanıtla
    • 31 Mart 2020 tarihinde, saat 09:18
      Permalink

      Fatma hanım merhabalar, yazdığınızdan mayayı günlük beslemediğiniz gibi bir izlenim uyanıyor. Günlük aynı saatte besliyorsunuz değil mi?

      Yanıtla
  • 11 Ocak 2016 tarihinde, saat 16:07
    Permalink

    Karahan un hiçbir yerde yok. Bu markayı kullanmadan da denediniz mi? Sormamın sebebi şu çünkü ben denedim ve olmadı. Ne önerirsiniz?

    Yanıtla
    • 11 Ocak 2016 tarihinde, saat 18:29
      Permalink

      Ben uzun zamandır halk ekmeğin unlarını kullanıyorum. Tavsiye ederim. Sevgiler

      Yanıtla
  • 22 Temmuz 2014 tarihinde, saat 00:58
    Permalink

    En kısa sürede deneyeceğim

    Yanıtla
  • 31 Mart 2014 tarihinde, saat 20:20
    Permalink

    Ben nohut mayası ile yoğurt yapıyorum.Küçük bir kavanozun içine yıkamadan 30 nohut koyuyorum.Üzerine bir bardak kadar ılık süt koyup,kaloriferin üzerine ağzı açık olarak koyuyorum.2 gün sonra kadar maya oluyor.İçinden nohutları atıyorum.Yine az sütle yoğurt mayalıyorum.

    Yanıtla
  • 13 Mayıs 2013 tarihinde, saat 22:15
    Permalink

    Çok güzel yapmalısın

    Yanıtla
  • 12 Mart 2013 tarihinde, saat 17:13
    Permalink

    ben bıraz kaya tuzu ve tam bugday unundan yaptım 6. gunun sonunda maya tasınca bugunde ekmegımı yaptım suan fırında umarım guzel olur.yalnız mayanın kokusu okadar guzelki eskiden annelerşmşzşn yaptıgı hamur gıbı mıs gıbı kokuyor. herkeze tavsiye ederim…

    Yanıtla
  • 09 Ekim 2012 tarihinde, saat 16:35
    Permalink

    sadece su ve unla maya tutulduğuna bu güne kadar hiç şahit olmadımda duymadımda köyde doğdum büyüdüm biz ekmek mayasını ekşi yoğurttan yaparız önce yoğurdu ekşitiriz sonra biraz unla karıştırı sıcakyerde bekletiriz zaten kabarınca maya hazırdır buna ekşi maya deriz köy ekmeği mayası budur çabuk ekşmesiiçinde içine bir kaşık sirke yada limon suyukoyulabilir

    Yanıtla
    • 10 Ekim 2012 tarihinde, saat 12:40
      Permalink

      Naciye hanım bizim sadece un ve su ile tuttuğumuz maya neredeyse 1 yaşına geldi :) Denemenizi tavsiye ederim.

      Yanıtla
      • 21 Mart 2013 tarihinde, saat 22:29
        Permalink

        mayanızı nasıl saklıyorsunuz, 1 yaşına geldi diyorsunuz bznz anlatırsanız sevinirim. tşk

        Yanıtla
        • 22 Mart 2013 tarihinde, saat 09:13
          Permalink

          Merhaba Türkan hanım, mayamızı hafta da 2 kez besliyoruz. Buzdolabının sebzelik bölümünde hava almayan bir hap içinde saklıyoruz. Bu sayede 1 yaşını geldi.

          Yanıtla
          • 29 Mayıs 2014 tarihinde, saat 14:53
            Permalink

            tatile çıkarken yanınıza mı alıyorsunuz yoksa :)

          • 29 Mayıs 2014 tarihinde, saat 21:59
            Permalink

            Çıkmadan besliyoruz :)

  • 13 Mart 2012 tarihinde, saat 15:18
    Permalink

    merhabalar bir sorum olacaktı 2.gün nekadar un ve su kattınız acaba yazmadığınız için ben rasgele kattım inşallah olur

    Yanıtla
  • 01 Şubat 2012 tarihinde, saat 01:20
    Permalink

    bir tv kanalında duymuştum. nohut tan maya yapıldığını.ama tam detaylı bilmiyorum.aydınlatırsanız sevinirim.

    Yanıtla
    • 02 Şubat 2012 tarihinde, saat 10:22
      Permalink

      merhaba,
      Ben manisa’da oturuyorum. Nohut mayasının nasıl yapıldığını bilmiyorum ama Manisa’da nohut mayasından simit(buradaki ismiyle taban gevrek-çünkü normal simide göre şekli daha geniş ve enli) ve ekmekler yapılıyor. Normal ekmeğe göre oldukça tuzsuz oluyor tadı. Arada tek tük nohut taneleri geliyor ağzınıza. Çok lezzetli. Özellikle ramazanda gece 24’den sonra fırınlarda bu taban gevrekler yapılır ve sahur vaktine kadar sokaklarda sıcak olarak satılır. Kolay gelsin…
      Semra Uzun

      Yanıtla
  • 30 Ocak 2012 tarihinde, saat 18:56
    Permalink

    Haftalardir hayalim budur bir türlü ona sira gelmiyor iste!

    Ama bu sefer is ciddi un alindi sua yolda suan geliyor bakalim bende becerebilecekmiyim!

    Esimde ekmek yapmaya cok meraklidir,iki yil boyunca evde ekmegimizi yaptik yedik,siyah unlardan(vollkorn),ama sonra istemedik biraktik nerdeyse bes yildir hep hazir alir olduk ama ben artik kendi yaptigim ekmegi yemek istiyorum,herkesede denemsini tavsiye ederim,ilk yapista olmayabilir ama pes etmicem,birde elimde hazir eksi maya tozu var almanlarda cok sever ve kullanirlar,hatta ben gidip istesem verirlermis,denemedim,kendim bir yapayim,olmzssa alacagim galiba,sizlere kolay gelsin,aciklamalar icin cok tesekkürler!

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorum Yapılan Tarifler +
Son Gezdiğiniz 5 Tarif +
  • Henüz tarif gezmediniz.

Evde Ekşi Maya Yapımı Hazırlık Aşaması ve 1.Gün” için 19 yorum

  • 30 Mart 2020 tarihinde, saat 11:52
    Permalink

    Sayın Mutfak Sırları,
    Öncelikle paylaştığınız güzel ve lezzetli tarifler için teşekkür ederim. Uzun zamandır yapmak istediğim ama fırsat bulamadığım işlerimi Corona virüsü sayesinde yapmaya başladım. İlk işim: Ekşi maya yapımı oldu. Un olarak Karahan Unu bulamadığım için Tarım Kredi Birlik markasına ait olan unları kullandım. Cumartesi günü ekşi mayayı kurmaya başladım, 2 gün oldu. Gözlemlediği değişiklikler: Karışımın üzerinde baloncuklar oluşmaya başladı ve karışım iyice dibe oturarak su yüzeye çıktı. Sizce mayamda ters giden bir durum mu var yoksa aceleci mi davranıyorum? Yorumunuz benim için çok önemli, geri dönüş yaparsanız inanın çok mutlu olurum.
    Teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.
    Sena

    Yanıtla
    • 31 Mart 2020 tarihinde, saat 09:18
      Permalink

      Fatma hanım merhabalar, yazdığınızdan mayayı günlük beslemediğiniz gibi bir izlenim uyanıyor. Günlük aynı saatte besliyorsunuz değil mi?

      Yanıtla
  • 11 Ocak 2016 tarihinde, saat 16:07
    Permalink

    Karahan un hiçbir yerde yok. Bu markayı kullanmadan da denediniz mi? Sormamın sebebi şu çünkü ben denedim ve olmadı. Ne önerirsiniz?

    Yanıtla
    • 11 Ocak 2016 tarihinde, saat 18:29
      Permalink

      Ben uzun zamandır halk ekmeğin unlarını kullanıyorum. Tavsiye ederim. Sevgiler

      Yanıtla
  • 22 Temmuz 2014 tarihinde, saat 00:58
    Permalink

    En kısa sürede deneyeceğim

    Yanıtla
  • 31 Mart 2014 tarihinde, saat 20:20
    Permalink

    Ben nohut mayası ile yoğurt yapıyorum.Küçük bir kavanozun içine yıkamadan 30 nohut koyuyorum.Üzerine bir bardak kadar ılık süt koyup,kaloriferin üzerine ağzı açık olarak koyuyorum.2 gün sonra kadar maya oluyor.İçinden nohutları atıyorum.Yine az sütle yoğurt mayalıyorum.

    Yanıtla
  • 13 Mayıs 2013 tarihinde, saat 22:15
    Permalink

    Çok güzel yapmalısın

    Yanıtla
  • 12 Mart 2013 tarihinde, saat 17:13
    Permalink

    ben bıraz kaya tuzu ve tam bugday unundan yaptım 6. gunun sonunda maya tasınca bugunde ekmegımı yaptım suan fırında umarım guzel olur.yalnız mayanın kokusu okadar guzelki eskiden annelerşmşzşn yaptıgı hamur gıbı mıs gıbı kokuyor. herkeze tavsiye ederim…

    Yanıtla
  • 09 Ekim 2012 tarihinde, saat 16:35
    Permalink

    sadece su ve unla maya tutulduğuna bu güne kadar hiç şahit olmadımda duymadımda köyde doğdum büyüdüm biz ekmek mayasını ekşi yoğurttan yaparız önce yoğurdu ekşitiriz sonra biraz unla karıştırı sıcakyerde bekletiriz zaten kabarınca maya hazırdır buna ekşi maya deriz köy ekmeği mayası budur çabuk ekşmesiiçinde içine bir kaşık sirke yada limon suyukoyulabilir

    Yanıtla
    • 10 Ekim 2012 tarihinde, saat 12:40
      Permalink

      Naciye hanım bizim sadece un ve su ile tuttuğumuz maya neredeyse 1 yaşına geldi :) Denemenizi tavsiye ederim.

      Yanıtla
      • 21 Mart 2013 tarihinde, saat 22:29
        Permalink

        mayanızı nasıl saklıyorsunuz, 1 yaşına geldi diyorsunuz bznz anlatırsanız sevinirim. tşk

        Yanıtla
        • 22 Mart 2013 tarihinde, saat 09:13
          Permalink

          Merhaba Türkan hanım, mayamızı hafta da 2 kez besliyoruz. Buzdolabının sebzelik bölümünde hava almayan bir hap içinde saklıyoruz. Bu sayede 1 yaşını geldi.

          Yanıtla
          • 29 Mayıs 2014 tarihinde, saat 14:53
            Permalink

            tatile çıkarken yanınıza mı alıyorsunuz yoksa :)

          • 29 Mayıs 2014 tarihinde, saat 21:59
            Permalink

            Çıkmadan besliyoruz :)

  • 13 Mart 2012 tarihinde, saat 15:18
    Permalink

    merhabalar bir sorum olacaktı 2.gün nekadar un ve su kattınız acaba yazmadığınız için ben rasgele kattım inşallah olur

    Yanıtla
  • 01 Şubat 2012 tarihinde, saat 01:20
    Permalink

    bir tv kanalında duymuştum. nohut tan maya yapıldığını.ama tam detaylı bilmiyorum.aydınlatırsanız sevinirim.

    Yanıtla
    • 02 Şubat 2012 tarihinde, saat 10:22
      Permalink

      merhaba,
      Ben manisa’da oturuyorum. Nohut mayasının nasıl yapıldığını bilmiyorum ama Manisa’da nohut mayasından simit(buradaki ismiyle taban gevrek-çünkü normal simide göre şekli daha geniş ve enli) ve ekmekler yapılıyor. Normal ekmeğe göre oldukça tuzsuz oluyor tadı. Arada tek tük nohut taneleri geliyor ağzınıza. Çok lezzetli. Özellikle ramazanda gece 24’den sonra fırınlarda bu taban gevrekler yapılır ve sahur vaktine kadar sokaklarda sıcak olarak satılır. Kolay gelsin…
      Semra Uzun

      Yanıtla
  • 30 Ocak 2012 tarihinde, saat 18:56
    Permalink

    Haftalardir hayalim budur bir türlü ona sira gelmiyor iste!

    Ama bu sefer is ciddi un alindi sua yolda suan geliyor bakalim bende becerebilecekmiyim!

    Esimde ekmek yapmaya cok meraklidir,iki yil boyunca evde ekmegimizi yaptik yedik,siyah unlardan(vollkorn),ama sonra istemedik biraktik nerdeyse bes yildir hep hazir alir olduk ama ben artik kendi yaptigim ekmegi yemek istiyorum,herkesede denemsini tavsiye ederim,ilk yapista olmayabilir ama pes etmicem,birde elimde hazir eksi maya tozu var almanlarda cok sever ve kullanirlar,hatta ben gidip istesem verirlermis,denemedim,kendim bir yapayim,olmzssa alacagim galiba,sizlere kolay gelsin,aciklamalar icin cok tesekkürler!

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nilay Tulum