Diyette Makarna… Yesem mi yemesem mi?
DİYETTE MAKARNA… YESEM Mİ YEMESEM Mİ?
Makarnanın çıkış yeri Çin mi, İtalya mı tam olarak belirlenememekle beraber, bazı kaynaklar MÖ 1700 yıllarında Çin`de makarna tüketildiği gösterirken, bazıları ise Kaşif Marco Polo`nun Çin`e yaptığı seyahat sonrasında 1292 yılında beraberinde “Spaghetti” adı verilen makarna çeşidini getirdiğini göstermektedir. İtalyanlar ise o dönemde zaten makarnanın İtalya’da tüketildiğini belirtmektedirler. Arap tarih kaynaklarında da makarnanın 10. yüzyılda tüketildiğine rastlanmıştır.
Araştırmalara göre dünyada makarna tüketiminde 5. sıradayız, önümüzde ABD, Brezilya, Rusya ve en başta İtalya var. Makarnaya olan yaklaşımlar ülkemizde farklı. Ana yemek olarak görülmediğinden ve sos bilgimiz fazla olmadığından sık tüketilmiyor. Ayrıca özellikle doğuya gittikçe makarna yerini pilava bıraktığından genel tüketim düşüyor. Bir yandan da makarnanın kilo aldıran yiyecekler arasındaki yeri henüz birçok kişiye göre değişmemiş olacak ki yine bir araştırmaya katılanların %50’si makarnanın kilo aldırdığını düşündüklerini belirtmişlerdir.
Birçok kişi kilo vermek isterken, ekmek, makarnanın diyette olmayacağını düşünür ve diyet yaparken hayatından çıkarır. Diyete başlanıyorsa “ekmek, makarna vb. tüketmiyorum” diye mutlaka belirtirler mesela. Eğer ekmek, makarna vb. yiyecekleri beslenmemizden çıkarırsak bilmeliyiz ki istediğimiz şekilde yağ kaybederek kilo veremeyeceğimiz gibi vücutta da birçok metabolik bozukluk ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda şeker hastalıkları, kolesterole bağlı kalp damar hastalıkları, gut gibi ciddi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle tahıllı ekmek ve makarna gibi sağlıklı karbonhidrat kaynaklarına beslenmemizde yer vermeliyiz. Doğru miktarda tükettiğimiz zaman, kilo kontrolünde yardımcıdırlar.
Makarna, özellikle de kepekli un veya tam buğday, yulaf, mısır unu ile üretilmiş olan makarna sağlıklı beslenmede yer vermemiz gereken bir yiyecektir. Bu konuda önemli olan günlük tüketilen miktara ve sosuna karar vermektir. Günde ne kadar makarna tüketmeliyiz gibi bir sorunun genel bir cevabı yoktur. Bu miktar kişinin karbonhidrat gereksinimine göre belirlenebilir
Diyet yaparken doymak çok önemli bir noktadır. Tokken porsiyon kontrolünü daha rahat yaparız, yemek sonrası atıştırmalara kaçamaklara daha kolay hayır diyebiliriz. Bu nedenle makarnayı ılık ve az pişmiş tüketmenizi tavsiye ederim. Makarna sıcakken doyduğunuzu daha geç anlamanıza neden olur. Ve özellikle şeker problemi yaşayanlar sıcak makarna yediğinde kan şekerleri hızlı şeklide düşebilir. Oysa ılık makarna insülin direncini azaltmada, şeker hastalığında iyi bir yiyecektir
Makarnayı da kalori bombası yapan bildiğiniz gibi sosudur. Bir anda aldığınız enerjiyi 2-3 katına çıkarabilecek sosa ve makarna miktarına dikkat ettiğinizde makarna zevkle tüketeceğiniz bir diyet yemeği olabilir. 100g makarna yaklaşık 350 kaloridir ve bu miktar hemen hemen 5 dilim ekmeğe eş değerdir. Günlük ekmek tüketiminizi planlayarak makarnayı tüketebilirsiniz.
Aynı miktar makarna yemenize rağmen kullandığınız malzemeler yaptığınız makarnanın kalorisini ve yağını en az 2-4 kat arttırabilir. Kremalı ve tereyağlı soslar yerine domates, peynir, sebze, yoğurt, zeytinyağı ile hazırlanmış soslar her zaman daha sağlıklı olacaktır. Dışarıda kafelerde yenilen makarnalar tahmin ettiğimizden daha kalorili olabilir bu yüzden. Diyet yaparken makarnayı evde yapmak en doğrusu olur.
Diyette makarna asla yasak olamaz, yeter ki miktarını, yeme zamanını ve yapılışını kontrol edelim.
Yazar: Diyetisyen Beste Alimert
Kabaklı & Havuçlu Kepekli Makarna Tarifi
(2 Kişilik)
Diyette Makarna… Yesem mi yemesem mi? Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet kabak
- 1 adet havuç
- 1 diş sarımsak
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
- tuz
- Dereotu
- isteğe göre 100 gr mozarella peyniri
- 200 gr haşlanmış kepekli makarna
Diyette Makarna… Yesem mi yemesem mi? Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kabağı yıkayın, tepesini ve sapını kesip varsa bir mandolin yoksa da bir bıçak yardımıyla ince uzun şeritler halinde doğrayın.
- Havucu soyun, yıkayın ve kabaklarla aynı kalınlıkta doğrayın. 1 diş sarımsağı ince ince kıyın.
- 2 tatlı kaşığı zeytinyağında bir miktar tuz ekleyerek havuçları soteleyin, yumuşayan havuçlara kabağı ve sarımsağı ekleyerek sotelemeye devam edin. Kabaklar pişince sotelediğiniz sebzeleri ocaktan alın.
- Makarnayı haşlayıp süzün ve sotelediğiniz sebzelerle karıştırın.
- Dereotunu ince ince kıyın, mozarellaları dereotuna bulayarak ılık makarnaya ekleyin ve servis yapın.
Tarif: Nilay Tulum
20 gündür diyetteyim ve tarifini çok beğendim dün öğlen kendim için hazırladım ve makarna yiyebilmeninin mutluluğu ile kendimi çok daha iyi hissediyorum. lütfen diyet tariflerinizi arttırın.
teşekkürler…