Diyet Sırları: Doğru Kahvaltı Kilo Verdirir!
Diyet kelimesi geldi hayatımızın ortasına yerleşti. Gazeteyi, dergiyi açsak diyetler, televizyonu açsak diyetisyen olmayan kişilerin de her gün boy gösterdiği doğru- yanlış bilgilerle kafamızı karıştıran sabah programları. Bir tanıdıkla karşılaşsak kilo almışsın- kilo vermişsin konusu mutlaka konuşulur, konuşulmasa bile içimizden geçiriyoruz. Bazılarımızın veremediği 10’u belki 20’yi aşkın kilosu bazılarımızın sürekli uğraştığı 3-5 kilosu, bizi diyetin içinden bir türlü çıkaramaz. Yesek pişmanlık yemesek açlık, gözümüz yemeklerde..
Bu diyet işine bir son vermek istemez misiniz?
İlk başta çok önemli olan bir şeyden bahsetmek istiyorum. Tabiki kilo aldığınızda bir an önce kurtulmak istersiniz fazla kilolardan. Ancak yanlış yöntemlerle, sağlıksız bir şekilde verilen kilolar kas kaybı olarak sonuçlanıyor. Biliyorsunuz ki o verilen kilolar da çok çabuk alınıyor. Yanlış diyetler bağışıklık sisteminizin zayıflamasına, şeker hastalığına, böbrek, karaciğer hasarlarına, hafıza ve sinir sisteminin zayıflamasına, bağırsak sorunlarına yol açıyor. Uzun süreçte kansere zemin hazırlarken, biliyorsunuz ne yazık ki ölümle bile sonuçlanıyor. Çok kötü şeylerden bahsettim ama her hastalığın temelinde beslenmemizin çok büyük önemi var. Genetik hastalıkları bile yaşam şeklimiz ve beslenme şeklimiz ile erteleyebiliriz, önleyebiliriz. Sağlıklı beslenme şart, şart!! O zaman sağlıklı beslenerek zayıflamak hayat kalitenizi de arttırırken, hastalık risklerini azaltır, mevcut hastalıklarınızı da tedavi eder
Kilo verirken yağ kaybetmek ve kalıcı kilo vermek için yola çıkmalı. Yağ kaybederek zayıfladığınızda metabolizmanız hızlanır, kendinizi daha sağlıklı daha genç, daha enerjik hissedersiniz. 2 kilo verseniz 4 kilo vermiş gibi gözükürsünüz, ne güzel olmaz mı :)
En kalıcı zayıflama yöntemi, sürekli yapabileceğiniz bir beslenme şekli yaratmak. Kendinize yasaklar koymadan, zaman vererek, değişerek, ama keyifle, bıkmadan sürdürebileceğiniz bir yöntem bulmalısınız. Biz de oturduk Nilay’la konuştuk, Bunu en keyifli ve rahatça anlatacağımız ortam burası. Hem diyette size yardımcı olacak tarifler paylaşalım, hem de doğru bilgi alabileceğiniz bir ortam sunalım diye karar verdik. Sabah kahvaltıda çeşitli alternatiflerimiz, öğle ve akşam yemeklerinde kolayca hazırlayabileceğiniz yemek tarifleri olacak Nilay’ın. Diyet yaparken canınız tatlı da isterse light tatlı çeşitlerimiz de olacak. Nilay bu kadar lezzetli tarifler yaparken ve paylaşırken onları da yapsanız yeseniz ama ne kadar yenileceğini bilseniz süper olmaz mı? Diyet ve mutfak sırlarımızı sizlerle paylaşacağız. Bu arada Nilay da kilo vermek istiyor. Onun için planladığım diyeti ve zayıflamayı nasıl başaracağını hep beraber takip edeceğiz.
Sabah kahvaltı yapar mısınız, ne yersiniz? Yoksa yapmadan belki bir kahve ile güne başlayanlardan mısınız? Araştırmalar gösteriyor ki kilo kontrolünde kahvaltının önemi çok büyük. Ancak bahsettiğim dışarıdan aldığınız poğaçalı, börekli ya da sadece simit ile kahvaltı değil ne yazık ki. Güne başlarken metabolizmanızın en yavaş olduğu saatler ilk uyandığınız saatlerdir. Metabolizmanızın hızlı çalışmaya başlamasını istiyorsanız doğru kahvaltı yapmanız şart.
Kahvaltının 10 kuralı
- Kalkınca mutlaka bir büyük bardak oda sıcaklığında su için. Midenizde ülser, gastrit gibi problemler yoksa limonlu olsun.
- Kahvaltınızı kalktıktan 1 saat içinde yapmış olmalısınız
- Kahve ile güne başlamayın.
- Kahvaltıdaki yiyecekleriniz atıştırma denecek kadar az olmamalı, doyurucu bir kahvaltı ile güne başlayın
- Kahvaltıda protein çok önemli yani peynir, yumurta, yoğurt ve sütten biri veya birkaçı. Proteinler metabolizmanızı hızlandırır ve tokluk sürenizi uzatır.
- Ekmek yemem diyenlerden olmayın. Tahıllı ekmek çeşitleri veya ekmek yerine geçen yulaf, müsli gibi kahvaltılık tahıllar sabah enerjinizi arttırır, tok tutar.
- Sağlıklı yağlara yer vermelisiniz. Zeytin, ceviz, badem veya zeytinyağı gibi sağlıklı yağlardan birini kullanın mutlaka. Bağırsaklarınızın çalışmasına yardım eder ve tok tutar. 5-6 zeytin veya 2 ceviz veya 1-2 tatlı kaşığı yağ yeterlidir.
- Mevsim sebze veya meyvelerinden yemeyi unutmayın. Sebze ve meyveler posa ve vitamin kaynağıdır. Sebze miktarı serbest ama kahvaltıda 1 porsiyon meyveden fazlasına gerek yok. (meyve porsiyonlarını paylaşacağım)
- Gün içinde tatlı isteğiniz oluyorsa, kahvaltıda reçel, bal, çikolata vb tatlıları yemeyin.
- Kilo vermek istiyorsanız kahvaltıda meyve suyu içmeyin.
Bizi instagramda @mutfaksırları ve @diyetisyenbestealimert olarak bizi takip edin süprizlerimizi kaçırmayın :)
Yazan: Diyetisyen Beste Alimert
Ben kilo vermeye calisiyorum ama birturlu veremiyorum yardim edin neolur sporda yapamiyorum cok istiyorum ama vaktim yok
kahvaltıda nesquikler oluyor veya zayıflama gevrekleri onları soğuk sütle karıştırıp yanınada zeytin peynir domates 1dilimde tam tahıl ekmek al hergün 1km koşma 1 km yürü spor aletlerine binenbilirsin veya telefonuna spor aletleri programını indir orda sana hertün yapacağın haraketleri gösteriyor 20 tane 10tane 15tane falan 1ay içersinde 5kilo gibi birşey verirsin