Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme
Bayramlar, düğünler yemeklerin yenildiği, sofralarda kutlamaların sanki daha da bir anlam kazandığı zamanlardır çoğu kültürde. Kurban bayramında sabah erkeklerin bayram namazına gitmesi ,kurban kesimi sonrasında tüm ailenin bayram kavurması yemesi de bu gelenekler arasında. Sabah yenilen kavurmanın sağlık üzerine etkisi açısından bakarsak dinlenmemiş et yemek veya kuyruk yağı ile fazla yağlı beslenmek sindirim sistemi ,kalp damar sağlığı başta olmak üzere genel sağlığımızı olumsuz etkiler. Ancak sağlıklı beslenmek genel yaşam şeklimizi ifade etmelidir. Bir-iki günlük yediğimiz içtiğimiz değil, genelde nasıl beslendiğimiz sağlığımızı belirler. Kalp damar hastalıkları , kolesterol yüksekliği gibi sağlık sorunları uzun dönemli beslenme ve yaşam şeklimiz sonucunda ortaya çıkar. Tansiyon sorunu olanlar her öğünde porsiyon ve tuza dikkat etmeli.
Bayramlarda topluca yenilen yemekler kahvaltı ile kalmayabiliyor. Sadece bayramlarda ailecek buluşabilenler veya akraba buluşmaları ile sofralar tüm gün çeşitli yemeklerle bir çok kez kurulabiliyor. Mide sorunu, tansiyon, şeker hastalığı olanlar, herhangi bir özel durumuna yönelik diyeti olanlar bu sofralarda dikkat etmeli. Ölçülü yemek en basit önlem olabilir. Bastan bir tabak hazırlamak, tabağımıza et, sebze, karbonhidrat miktarlarımızı baştan belirlemek kontrolü sağlar.
Bayramlarda olmazsa olmaz bir ikram da tatlılardır ki şeker hastalığının baş düşmanıdır. Şeker hastalığı olanlar için tatlı yememek en doğrusu olur ama vazgeçemeyenlere tavsiyem tatlandırıcı ile yapılmış sütlü tatlılardan ve günde 1 porsiyondan fazla olmamak üzere yemeleri.
Kurban bayramında konumuz et olduğu için sağlıklı et tüketimi nasıl olmalı bundan da bahsedelim.
Kurbanlık etin saklanması ve dondurulmuş etin çözdürme şekli nasıl olmalı;
Kurban etleri kesim sonrasında kesim sıcaklığından oda ısısına düşmesi beklendikten sonra buzdolabına kaldırılmalı.
Etler beklerken poşet içine konulmamalı ve serin ortamda beklemeli. Poşet içinde üst üste bekleyen etler kısa zamanda soğumayacağı için bozulabilir.
Etler, parçalar halinde gıdaya uygun temiz kaplara veya ambalaj malzemesine konulmalı.
Etler Buzdolabında 0 ile 4 C arasında bekletilmeli ancak buzdolabında en fazla 4-5 gün, kıyma halinde ise 2-3 gün bozulmadan dayanabilir. Daha uzun süre muhafaza edilebilmesi için dondurucuda – 18 C’de saklanmalı. Dondurulmuş etlerin saklama süresi ise 4-6 aydan fazla olmamalı.
Etler dondurulurken tek sefer pişirmek üzere paketlenerek dondurulmalı.
Dondurulmuş etler çözdürüldükten sonra hemen tüketilmeli ve tekrar dondurulmamalı. Çözdürme işlemi buzdolabında veya poşeti ile beraber soğuk su içinde yapılmalı.
Sağlıklı Et pişirme ve tüketimi nasıl olmalı
Kırmızı et kaliteli ve yüksek protein içerir. Protein sağlığımızın devamlılığı için çok önemli besin ögesidir. Ancak kırmızı eti, doymuş yağlardan da zengin olması, bağırsakta toksik ürün oluşturması ile haftada 2 kez tüketmek sağlıklı olur.
Kırmızı et ile beraber sebze tüketmek hem aldığımız faydayı arttırır, demir emilimini arttırır, protein sindirimini destekler, hem de bağırsakta sindirim sırasında kolesterol emilimini engeller ve etin sindirilmesine destek olur.
Etin nasıl piştiğinin de sağlığı önemli derecede etkilediğini unutmayalım. Kızartma ve mangal yöntemleri dışında bir çok yöntemle sağlıklı ve lezzetli et yemekleri yapabilirsiniz. Ette yağ oranı yüksek olduğu için yemeklere ilave yağ eklenmemesi veya az yağ kullanılması sağlıklı olur. Fırında tepside, yağlı kağıt arasında ,güveçte veya tencere yemeği olarak pişireceğiz etlere sebzeler eklemeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Izgarada pişireceğiniz eti marine etmek için de yağ yerine sirke ve sarımsak tavsiye ederim ki hem eti yumuşatır hem de yağı arttırmazsınız. Et yemeklerinizin yanında salata olmazsa olmaz. Etin sindirimini kolaylaştırırken protein ve demir emilimini arttırır.
keyifli bayramlar sağlıklı günler dilerim
Beste Alimert Altunörs
Beslenme ve diyet uzmanı
Instagramda da takip edin https://www.instagram.com/diyetisyenbestealimert/