Merhabalar Sevgili Dostlar,
Karamel ısı etkisiyle belli oranda kahverengileştirilen pişmiş şekere verilen bir isim. Bu ismi pişirdiğimiz bir çok şeyin başlangıcında duyduğumuz için kulağımız aşina. Bunlara en iyi örnekler de soğan ve elma… Hani deriz ya elmalar karamelize oluncaya kadar. İşte burada şekerle birlikte renginin kahverengiye dönmesinden bahsediyoruz.
Karamel’in temel malzemeleri şeker ve su rengi değişip piştikten sonra kullanım amacına göre içine ilaveler yapılabilir ya da o şekilde bırakılabilir. Eğer içine glikoz ya da bal gibi eklemeler yapılmazsa tekrar donup sertleşecek ve yenilemez hale gelecektir.
Bu tarifte sadece şeker ve su ile yaptığınız karamel tatlı süslemeleri için idealdir. Bu tip karamel hemen sertleşeceği ve şeklini koruyacağı için şekerden sepetler ya da içine ekleyeceğiniz fındık fıstık gibi malzemelerle krokan yapılabilir. Ayrıca Krem Karamel‘deki karamel de bu şekilde hazırlanıyor.
Bizim bugünkü konumuz karamel sos; bu sos şeker ve su karamelize edildikten sonra içine krema ya da tereyağı eklenerek hazırlanıyor. Bu sosu dondurma, tatlı ve keklerinizde kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Karamel sos da durdukça yoğunlaştığı için pişirilirken kıvamı oldukça akışkan olmalıdır. Buzdolabında 1-1,5 hafta kadar hava almayacak kaplar içinde saklanabilir. İster donuk halde istenirse de benmari içinde ya da mikrodalgada ısıtılarak tekrar akışkan hale getirilebilir.
Karamel yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar var.
- Her tarifte olduğu gibi ölçülere uyun.
- Isıyı iyi dağıtması için küçük paslanmaz çelik ya da sosluk tencere tercih edin. Ben genellikle kalın tabanlı sütlük kullanıyorum.
- Şekerin karamelize olmasını kontrol altında tutmak için orta ateş kullanın.
- Mümkünse dijital bir şeker derecesi kullanın.
Şeker ve su karışımı çok yüksek derecelere çıkmadan karamelize olmuyor. Bu nedenle karamel yaparken çok dikkatli olmalısınız. Özellikle krema eklerken köpüreceği için ocağın altını kısın ve tencerenin ocağa iyice oturduğundan emin olun. Karamelize aşamalarını aşağıdaki fotoğraflarda görebilirsiniz.
Hergün mutfakta değilsiniz ama bu karamel sosu denemek istiyorsunuz. Sırf bir deneme için de şeker derecesi almayacaksınız. O halde gözünüz hep tencerede olmalı.
Birinci aşamadan sonra şekere dikkat edin. Şeker köpüre köpüre kaynamayı bitirdikten sonra biraz daha çökecek yine köpük köpük devam edecek ama su buharlaşmaya başladığı için taşmayacak. Bu aşamada 120-130 derece civarında oluyor.
Üçüncü fotoğraftaki rengi almaya başladığında 165-170 derece civarına çıkıyor. Ben içine krema ekleyeceğim için 180-185 dereceye kadar çıkarıp daha da koyulaşmasını sağladım.
Şimdi gelelim Karamel yapımının tarifine, bu ölçülerden size 1-2 tarife yetecek kadar karamel sos çıkacaktır.
Ben sizi gr hesabından sonra bir de ml hesabına sokmak istemediğim için sıvıları da dijital tartıda ölçtüm. Böylece bir tartı yardımıyla kolayca karamelinizi hazırlayabilirsiniz.
Ev Yapımı Karamel – Karamel Sos Tarifi İçin Malzemeler
- 225 gr su
- 315 gr toz şeker
- 200 gr krema (kutu süt kreması)
Ev Yapımı Karamel – Karamel Sos Tarifi Nasıl Yapılır?
- Su ve şekeri kalın tabanlı ufak bir tencereye alın. Ocağı orta ateşte açıp şeker eriyinceye kadar karıştırın.
- Orta ateşte su buharlaşıp şeker kahverengi oluncaya kadar ara sıra karıştırarak kaynatın.
- Koyulaşan şekerin altını kısın ve dikkatlice karıştırarak 1-2 seferde kremayı ilave edin.
- Köpürme durduğunda ocağı orta ateşe alın ve krema şekerle tamamen karışıncaya kadar karıştırın.
- Karamel sosu ısıya dayanıklı bir kaba aktarın ılık ya da soğuk olarak kullanın.
“Ev Yapımı Karamel – Karamel Sos” için 3 yorum