Düdüklü Tencere Kullanma Rehberi ve Pişirme Süreleri nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 1 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk düdüklü nasıl kullanılır, düdüklü tencere, düdüklü tencere nasıl kullanılır, düdüklü tencere pişme süreleri, en iyi düdüklü tencere, et düdüklüde kaç dakikada pişer, tavuk düdüklüde kaç dakikada pişer, tefal düdüklü tencere, zamanlayıcılı düdüklü tencere, Mutfak Okulu

Düdüklü Tencere Kullanma Rehberi ve Pişirme Süreleri

Yayın Tarihi: 19-10-2020
4 5 5 1


Yıllardır takip edenler bilir, çok uzun bir süre düdüklü tencereyle aramızda mesafe vardı, ne zaman kullanacak olsan gerilirdim ve bu nedenle de çok çok nadir kullanırdım. Nehir doğduktan sonra mutfağımın en pratik, en kurtarıcı, en olmazsa olmaz ürünü nedir diye sorulacak olsanız cevabım mutlaka düdüklü tencere olur. Zaman kazandırmasının yanında yemeklerin lezzetini artırarak hazırlaması da benim için büyük bir artı. Anlatılan hikayeler ve olaylar yüzünden kullanmaya benim gibi çekinenler olsa da annelerimizin hatta büyükannelerimizin mutfağından beri bildiğimiz düdüklü tencereler, eskiye göre çok daha pratik ve güvenli. Kullanılan teknoloji sayesinde yeni nesil düdüklü tencerelerin patlama, zarar verme gibi ihtimali de neredeyse yok. (Tabi ki kullanım kılavuzuna uymak da en önemlisi)

zamanlayıcılı düdüklü tencere

Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır?


Piyasada farklı markalara ait alüminyum ve çelik düdüklü tencereler bulabilirsiniz. Benim önerim kesinlikle daha sağlıklı ve kullanışlı olan paslanmaz çelikten üretilen düdüklü tencereleri kullanmanız. Alüminyumlar hem sağlıksız hem de iyi bir pişirme sağlamaz. Düdüklü tencere kullanırken öncelikle dikkat etmeniz gereken tamamen doldurmamanız. Pişerken içerisinde yüksek basınç olacağı için eğer çok doldurursanız güvenli bir pişirme sağlamaz. Maksimum doldurma kapasitesi tencerenin 4’te 3’ü olacak şekilde ayarlanmalı. Tencere içinde ya da dışında bulununan maksimum seviye göstergesi kesinlikle geçilmemeli.

Aynı şekilde az su kullanmak da sorun yaratabilir. Et ürünleri, yeterli su konulmadığı ve sık sık bakılma gibi bir ihtimal de olmadığı için yanabiliyor. Düdüklü tencereye malzemeleri koyduktan sonra kapağını kapatın ve kilitleyin. Ocağı yüksek sıcaklıkta açın ve içerisinde basınç oluşmasını bekleyin. Bu basıncı tencereler modeline göre farklı şekilde gösterebiliyor.

Ama genellikle tencerelerin kapağında bulunan ve basınçla yukarı çıkan kırmızı bir düdük oluyor. O düdük yukarıya çıkınca ocağın altını kısmalısınız. Sonrasında içerisindeki malzemenin pişme süresi tamamlanınca kapatmanız yeterli. Eğer zaman ayarlı bir tencereniz varsa altını açtıktan sonra zamanlayıcıyı ayarlayın ve bırakın. (Yoksa mutlaka bir mutfak saati kullanın ya da telefonunuzu kurun.)
Düdüklü tencerede pişme süresi bitince, içerisinde yüksek basınçlı buhar olduğu için kapağı direkt açmamalısınız. Eğer tencerenin buhar çıkış özelliği varsa, buharının tamamen çıkmasını bekleyip hatta
sonrasında da 10 dakika kadar tencereyi soğutup sonra kapağını açın.
Eğer tencerenin buhar çıkış ayarı yoksa tencerenin en az 15 dakika kadar soğumasını bekleyin.


Önemli bir nokta da sıcak tencereyi olabildiğince hareket ettirmemek. İçerisinde basın olan tencereyi sallamamalı ya da çalkalamamalısınız.
Düdüklü tencere kullanmak riskli gelse de aslında bu kadar kolay.

Düdüklü Tencere Nasıl Temizlenir?
Düdüklü tencerenin tenceresini bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. Çelik gövdeli oldukları için kullanım süreleri, makinede yıkanmayla azalmıyor. Kapakları ise markadan markaya değişiklik gösterse de benim önerim elde yıkamanız. İçerisindeki parçalar elde yıkanırsa daha iyi temizlenecek
ve uzun ömürlü olacaktır.
Kapağın kenarındaki lastiği ve düdüğü kapaktan ayırıp yıkadıktan sonra iyice durulamanız temizliği için yeterli. Dikkat etmeniz gereken nokta, tencere içerisindeki basınç yüzünden bazen düdük kısmına
yiyecek gidebiliyor. Yıkarken buna dikkat edip eğer parça varsa kürdanla çıkarmanız gerekli.

Düdüklü Tencerenin Avantajları
Benim için yemek yaparken kesinlikle en çok zaman kazandıran şey düdüklü tencere. Pişirme süresini yüzde 70 kadar azalttığı için hızlıca her istediğimi hazırlayabiliyorum. Bu da demek oluyor ki normal tencerede 1,5 – 2 saatte pişirdiğim kuşbaşı et, maksimum 20-25 dakikada düdüklüde pişebiliyor.
Aynı şey aldığım organik tavuklar için de geçerli. Serbest dolaşarak büyüyen bu yüzden de iyi bir kas yapısı olan organik tavukları eğer normal tencerede pişirmeye kalkarsanız neredeyse tüm gün tencereyi kontrol etmelisiniz. Ama düdüklüde bu süre oldukça fark ediyor. Düdüklüde organik tavuk pişirirken süreyi her tavuk için farklı ayarlıyorum. Eğer küçük boyutlarda bir tavuksa 1,5 saat düdüklüde pişirmek için yeterli oluyor.

Düdüklü Tencerede Pişirme Süreleri
Her yemek düdüklü tencerede farklı sürede pişer. Etler daha uzun sürede pişerken sebzeler daha kısa sürede hazır olur. Bakliyatları da geceden ıslatmanıza gerek olmadan pişirmenize imkan verir. Aşağıda belirttiğim süreleri ortalama değer olarak alabilirsiniz. Kullanacağınız etin kesimine, bakliyat ve sebzelerin büyüklüğüne göre süreleri 1-2 dakika artırabilir ya da azaltabilirsiniz.


Kırmızı et 25 dakika
Bütün tavuk 15 dakika
Parça tavuk 10 dakika
Organik tavuk 90 dakika
Hindi 30 dakika
Balık 5 dakika
Nohut (akşamdan ıslatılmış) 17-20 dakika
kuru fasulye (akşamdan ıslatılmış) 20 dakika
barbunya (akşamdan ıslatılmış) 20 dakika
Buğday (akşamdan ıslatılmış) 17 – 20 dakika

Pirinç 5 dakika
Bezelye 5 dakika
Mısır 25 dakika
Mercimek 10 dakika
Patates 10 dakika (Kabuklu ve bütün olarak yaklaşık 20 dakika)
Karnabahar 5 dakika
Balkabağı 5 dakika
Havuç 5 dakika
Bamya 15 dakika
Enginar 5 dakika
Taze fasülye 15 dakika
Brüksel lahanası 10 dakika

Geçtiğimiz ay aldığım Tefal’in en yeni düdüklü tenceresi olan Clipso Precision için en yeni yardımcım. Tefal’in önceki clipso’ları gibi Precision da tek elle açılıp kapanabiliyor. Düdüklü tencerelerin en büyük handikabı olan çok yer kaplaması, bu tencerenin saplarının katlanması ile çözülmüş. Kenarındaki iki kulbu da aşağı yönde katlanıyor ve dolaba yerleştirirken büyük kolaylık sağlıyor. Kapağının tutma yeri de aynı şekilde tasarlanmış. Tutarken yukarı kaldırabildiğiniz tutma halkasını pişirirken ve dolaba kaldırırken yuvasına oturtabiliyorsunuz. Clipso Precision’ın en sevdiğim yanlarından biri de dijital zaman ayarı. Tencereyi ocağa koyup kapağını kapattıktan sonra dijital saatine istediğiniz süreyi giriyorsunuz ve tencere içerisinde yeterli basınç oluştuktan sonra gösterge geri saymaya başlıyor. Süre dolunca da sesli sinyal ile sizi uyarıyor.
Düdüklümün iki farklı pişirme ayarı bulunuyor. Hem et hem de bakliyat ve sebzeleri uygun basınçla pişirme imkanını bu sayede sağlıyor.

Düdüklü tencere konusunda aklıma gelenler bunlar. Sizinde özellikle pişme süreleri için katkılarınız olursa sevinirim.

Kullandığım ürünleri sipariş vermek isterseniz bu link üzerinden alabilirsiniz.

Sevgiler…

Etiketler: , , , , , , , ,

Düdüklü Tencere Kullanma Rehberi ve Pişirme Süreleri” için bir yorum

  • 27 Nisan 2022 tarihinde, saat 01:04
    Permalink

    Benim düdüklü tencerem tam otomatik. Buharda güveç olarak yağda kızartme fırın aklına gelecek her yemeği yapıyor. Zamanını buhar oluştuktan sonra başlıyor pişince kendisi düdük çalıyor ve kapatıyor. Yani her yemeği düdüklü olarak pişirebiliyorsunuz. Yani mısır patlatmadan ekmek pişirmeye sütl açtan revaniye kitabıda. Var çok nefis. Markası redmond

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN TR