Evdeki malzemeye göre ara!
Kirazın Bilinmeyenleri nasıl yapılır ? Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk kiraz, kiraz ile ilgili bilgiler, kiraz sapının faydaları, kirazın faydaları, kirazın özellikleri, kirazın zararları, meyveler, Bizzat Benden

Kirazın Bilinmeyenleri

Yayın Tarihi: 09-07-2016
4 5 5 1

Yaz meyvelerinin baş tacıdır kiraz; yeri geldiğinde taze haliyle dolaptan çıkmış buz gibi bir atıştırmalık olur, yeri geldiğinde aromasıyla tatlılara lezzet verir, yeri geldiğinde ise reçel olarak kahvaltı sofralarını süsler. Son zamanlarda yapılan çalışmalarla da kirazın insan sağlığına faydaları kanıtlanmış ve gittikçe popülerliği artan bir meyve olmuş. Biz de Mutfak Sırları olarak bu meyvenin bilinmeyenlerini sizler için araştırdık ve sıraladık. İşte kirazın saklı kalmış yönleri:

meyveler
  • Kirazın kültürümüze etkisi: Yunan mitolojisinde doğum ve yenilenme anlamına gelen kiraz, Roma da “Kerasus” olarak geçiyormuş. Asıl ilginç olan ise Giresun’un ismini buradan almış olması. Kerasus zaman içinde değişerek Giresun olmuş ve bizim hep fındığıyla bildiğimiz Giresun aslında kirazın da anavatanı. Hatta kiraz kavurma adında yemekleri bile mevcut. Kirazın yetiştiği bir diğer ilimiz ise Tekirdağ. Bu yıl 52.’si düzenlenen kiraz festivaline her yıl ünlü isimler konuk oluyor ve festival çok renkli geçiyor.
  • Kiraz antioksidan kaynağıdır: Yapılan araştırmalara göre kirazın siyaha dönük kırmızı rengi antioksidan açısından zengin olmasından kaynaklanıyor. Bu da kirazın gut hastalığından tutunda kireçlenme, lif dokusu iltihabı, sporda oluşan kas zedelenmeleri gibi birçok şeye iyi gelmesini sağlıyor.
  • Kiraz uyku düzenine yardımcı olur: İçerdiği melatonin sayesinde beyin nöronlarını rahatlatıcı etkisi olan kiraz, uyumadan önce bir avuç kadar yendiğinde uykuya daha rahat geçilmesine yardımcı oluyor. Bu yüzden insomnia (uyuyamama hastalığı), uykusuzluğa bağlı gerginlik ve baş ağrısı gibi sorunların çözümünde etkili olabiliyor.
  • Kiraz Alzheimer ve kanser düşmanıdır: Yapılan araştırmalarda yapısında barındırdığı antioksidanlar sayesinde hafızayı güçlendiren kiraz; Alzeihmer’ı önlemede büyük rol oynuyor. Ayrıca lifli dokusu, içinde bulunan C vitamini ve karotenoidler sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor.
  • Kiraz vitamin ve mineral deposudur: Potasyum, çinko, demir gibi mineraller açısından zengin olan kiraz; bu sayede kan basıncını dengeliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kalp sağlığını koruyor. Günde vücuda alınan 60 gram kiraz günlük vitamin ihtiyacımızı karşılıyor ve ağrı kesici özelliği de bulunuyor.
  • Kiraz zayıflamaya yardımcıdır: Karın yağlarını eritmeye yardımcı olan kirazın kilo kaybetmede de rolü büyük. Ara öğünlerde düzenli olarak tüketilen bir avuç kiraz sağlıklı bir şekilde zayıflamanızı sağlarken cildinizin de parlaklık kazanmasına yardımcı oluyor.
  • Kiraz saplarını değerlendirin!: Kiraz saplarını çöpe atmayıp kurutarak onlardan çay yapabilirsiniz. Bunun için; kiraz saplarını kuruttuktan sonra 1 litre suya 1 yemek kaşığı kiraz sapı ekleyip 8 dakika kadar kaynatın, çayınız hazırdır. İsteğe bağlı olarak sıcak ya da soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz. Gelelim faydalarına; kiraz sapı çayı sindirime yardımcı olur ve bu yüzden kilo vermede etkilidir, vücudunuzdaki ödemi atmanızı sağlar, kolestrolü düşürür ve enfeksiyonlara karşı sizi korur.
  • Aman dikkat!: Ne demişler: “Her şeyin fazlası zarar”. Bu yüzden bir avuçtan fazla tüketmemeye dikkat edin. Örneğin bir kilo kiraz yemek mide bulantısı ve kusmaya yol açar. Ayrıca aşırı tüketildiğinde siyanür içerdiği için ölüme bile neden olabilir.

Editör: Büşra Cengiz
Fotoğraf: Nilay Tulum


Mail Abonemiz Olun +

Yeni tarif ve duyurulardan anında haberdar olun!

Defterimdeki Tarifler +
Defteriniz bom boş :( Tariflerin altındaki butondan beğendiğiniz tarifleri defterinize ekleyerek saklayabilirsiniz :)
Yorumlar (0) +

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorum Yapılan Tarifler +
Son Gezdiğiniz 5 Tarif +
  • Henüz tarif gezmediniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nilay Tulum