Ev Yapımı Sandviç Ekmeği
Merhabalar Sevgili Dostlar,
Bu dönem öyle güzel ekmekler çıktı ki ortaya ne kadar uğraştırsa da illa bloğumda yerini alsın, takipçilerim de içinde herhangi bir katkı olmayan bu yumuşacık ekmek tariflerinden faydalansın istedim.
Sandviç ekmeklerinin yapımını elimden gelen en detaylı şekilde anlattım ve kafa karışıklığı olmaması için yapım aşamalarının hepsini gruplayarak ekledim.
Aşama aşama fotoğrafları 5 ana başlık altında görebilirsiniz.
Bunlar;
- Ön mayalama
- Mayalama
- Katlama
- Porsiyonlama
- Şekillendirme ve fırınlama
Biz hemen sosisli ekmeği olarak değerlendirdik ama bence döner için de harika olacaktır :)
Ön Mayalama
Sandviç ekmeği için ön mayalama işlemi için yapım aşamaları:
Mayalama
Ön maya ve yoğrulan hamurun birleştirilmesi:
Hamuru Katlama
Mayalanan hamuru tezgaha alarak katlama
Hamuru Porsiyonlama
Sandviç ekmeğini bezelere ayırma ve katlama
Şekillendirme ve Fırınlama
Poriyonlayarak tekrar mayaladığımız hamurlara sandviç şekli vererek fırınlıyoruz.
Postlarımı pinterestte pinlemeyi, instagram ve kullandığınız diğer sosyal ağlarda takip ederek beğenmeyi unutmayın.
Sizin uyguladığınız tariflerimi hikayemde sizin fotoğraflarınızla paylaşmayı çok isterim :) Instagram hesabım: @mutfaksirlari
Sevgiler…
Ev Yapımı Sandviç Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
Ön mayalama için:
- 1 su bardağından 2 parmak eksik ılık su
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 paket instant maya
Hamur için:
- 3 su bardağı un
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üstüne sürmek için:
- 1 yumurta sarısı + 3 yemek kaşığı su
Ön mayayı hazırlamak için:
- Ufak bir kasede 1 su bardağından 2 parmak eksik ılık suyu kaseye alın kalan suyu kenara ayırın. Üzerine şekeri, mayayı ve 1 bardak unu ekleyip 2 dakika kadar tahta kaşık ile karıştırın. Üzerine streç film çekerek bir kenara koyup 20 dk dinlendirin.
Ev Yapımı Sandviç Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ön mayalama devam ederken, mikserin haznesine 3 su bardağı un, 1,5 su bardağı suyu koyarak 3 dakika kadar karıştırıp ön mayanın süresi dolana kadar bekletin.
- 20 dakikanın sonunda iyice kabaran ön mayayı mikserdeki hamurun üzerine ekleyin ve karıştırmaya başlayın. 3-4 dk karıştırdıktan sonra tuzunu da ekleyip hızlı ve yavaş devirlerde 10 dk kadar daha iyice yoğurun. (Özellikle en yüksek devirde uzun yoğurun. Hamur balon gibi şişip pürüzsüz bir hal alacak.)
- Yoğurduğunuz hamuru unladığınız tezgaha alın ve kenarlarından tutup ortasına doğru çekerek kabaca bir top haline getirin.
- Tersini çevirip bir hamur keskisi ya da bıçak yardımı ile 8 eşit parçaya ayırın. Ayırdığınız parçaların da her birini parmaklarınızla bastırarak hafif kare şekline getirip köşelerinden ortasına doğru çekerek ve yuvarlayarak beze haline getirin. Bezelerin üzerini örterek 20 dk dinlendirin.
- Dinlenen ve kabarmış bezeleri çok söndürmeden nazikçe parmaklarınızla bastırarak yuvarlak şekilde açın. Aşağıdaki yapılış aşamalarından da bakarak hamurun sağ ve sol üst köşelerinden ortasına doğru gevşekçe katlayın. Sonra orta kısmını üstüne katlayın ve parmaklarınızla ucunu birleştirin. Sonra bir kez daha altına doğru katlayıp ortası bombeli bir şekil verin ve yine alt kısmını sıkıştırıp kapatın. (Bu kısım okuyarak anlaması zor olduğundan yapılış fotoğraflarına mutlaka bakın)
- Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hamurları alın. Hamurlar kabarınca birbirine yapışmaması için bir tepsiye 4 hamur şeklinde aralıklı yerleştirin. Üzerlerini örterek 1 saat dinlendirin.
- Bu sırada fırını 230 dereceye ısıtmaya başlayın. 1 saatin sonunda 2 katı kadar kabaran ekmeklerin üzerine bir yumurta sarısı ile en başta ayırdığımız suyu karıştırarak bir fırça yardımı ile her tarafına sürün.
- 230 derece fırında 15 dakika kadar nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
- Fırından çıkardığınız ekmekleri altları nemlenmemesi için bir tel üzerine alıp, üzerlerine bir örtü örterek soğumaya bırakın.