EN TR
Mutfak Sırları

Dukan Diyeti: Güçlendirme Evresi

Merhaba Sevgili dostlar güçlendirme evresine geçmemin üzerinden neredeyse 1 ay geçti ama ancak yazacak fırsatı bulabiliyorum.

Diyetim boyunca birçok yorumda bulunuldu kimileri sağlıksız dedi kimileri verdiğim kiloları görerek benimle diyete başladı.

Şimdi zorlu geçen ve sizleri de benim gibi disipline sokan diyetimiz eğer istediğiniz kiloya ulaştığınızı düşünüyorsanız rahatlıyor. Ben toplamda 12 kilo verdim aslında hedefim 55 kiloydu ama 6 yıl önce girdiğim elbiselerin bile şu an hafifçe bollaştığını görünce bu kadar yeter demeye karar verdim.

Nedendir bilinmez her gören ya Dukan’ın doktorluğu iptal edilmiş diyor. Doktorluk unvanının elinden alınmasının sebebi diyet yöntemi değil. Hee bende bu beyin savunucusu değilim ama yöntemi bende gerçekten çok ise yaradı. Herkes aynı şekilde kilo veremeye bilir, bunda da kimsenin suçu yok çünkü her birimizin vücudunu farklı şeyler tetikleyebiliyor.

Bende daha çok işe yaramış olmasının sebebi tatlıya ve meyveye pek düşkün olmamamdı sanırım. Tabi diyet sayesinde ekstra su içmeyi ve şekerden kurtulmayı başardım.

Şimdi diyetin bu evresi nedeniyle her gün 1-2 meyve de yemeye çalışıyorum.

Kitabı okumayanlar için (ki hep söylüyorum mutlaka okuyun, sadece web siteleri üzerinden okuduklarınızla bu işe girişmeyin) bu evrede neler olup bittiğini anlatayım.

Şimdi verdiğim kiloları geri almamak ve sabitlemek için güçlendirmeye geçmiş bulunuyorum. Bu dönem verilen her kilo başına x10 gün şeklinde. Ben 12 kilo verdiğim için 120 gün boyunca bu evreye devam etmek zorundayım.

Protein ve sebzeler:

Bu dönemin en önemli artısı artık sebzeleri etlerden bağımsız yemeye başlayabilirsiniz. Yani seyir evresinde bir gün protein+sebze bir gün de saf protein diyeti uyguluyordunuz. Artık Perşembe harici her gün protein sebzeyi birlikte ya da ayrı ayrı tüketebilirsiniz.

Günde bir porsiyon meyve:

Artık günde 1 porsiyon meyve yemeye izin var ama her öğünde değil sadece 1 öğünde.

Önerdiği meyveler ise çilek, frambuaz, elma, karpuz, kavun, greyfurt, armut, kivi şeftali, mango.

Sınırı aşmamak kaydıyla, kiraz, muz, üzüm (çok şeker içerdiği için abartmamak lazım)

Peki ne kadar yemek lazım?

Günde iki dilim tam tahıllı ekmek:

Altını çiziyorum tam tahıllı ekmek, kesinlikle beyaz ekmek yok. Ben genellikle kendi hazırladığım tam buğday ekmeğini tüketiyorum.
Günün istediğiniz bir öğününde 2 dilim ekmeğinizi yiyebilirsiniz. Benim tercihim genellikle kahvaltı oluyor.

Günde bir porsiyon peynir:

Bu kısımda eski ve taze kaşardan bahsedilmiş. Ben bunları da light tüketmeye devam ediyorum. 40 gr ı geçmeyin diyor. İsterseniz sabahları tost yapabilirsiniz yani :)

Haftada iki porsiyon nişastalı gıda:

200 gr ı esas alın demiş burada katı yağ kullanmadan hazırladığınız kuskus, mercimek yemeği, patates ve pilav dereye giriyor. Çok az yağ kullanarak mısır unu ya da tam buğday unundan kendi tariflerinizi de hazırlayabilirsiniz.

Dukan bu dönem için şöyle bir formül uygulamış. Benim Güçlendirme Evrem 120 gün bunun ilk 60 gününde haftada 1 kez, ikinci 60 günlük döneminde ise haftada 2 kez nişastalı gıda hakkım var.

Dikkat! Kızartma, poğaça ve açma yok.

Kuzu Eti:

Tavuk ve dana etine kuzu eti de ekleniyor. Bu et için yine de bir sınırlama var. Diğerlerine göre yağlı olduğu için sadece hafta 2 kez tüketilebiliyor.

Haftada iki kez ödül yemeği:

Güçlendirme evresinin ilk yarısında haftada 1 kez istediğiniz gibi bir öğün hazırlayabiliriz. Ama burada şöyle bir kuralımız var asla aynı yemekten 2 tabak yemek yok.

Dukan bu dönem için de şöyle bir formül uygulamış. Benim Güçlendirme Evrem 120 gün bunun ilk 60 gününde haftada 1 kez, ikinci 60 günlük döneminde ise haftada 2 kez ödül yemeği var.

Sonunda birçoğumuzun beklediği o gün de geldi. Ödül yemeklerinde 1 kadeh şarap istenirse içilebiliyor.

Birde not var arka arkaya aynı gün ödül yemeği kesinlikle yok.

Haftada bir gün saf protein: Perşembe

Güçlendirme evresinin kazasız belasız atlatılabilmesi için haftada bir gün olmak üzere saf protein rejimine devam ediyoruz.

Zaten bu aşamaya geldiyseniz saf protein günlerinde neler tüketeceğinizi biliyorsunuz. Bu nedenle de tekrar yazmaya gerek yok.

Yulaf kepeği:

Her gün düzenli olarak 2 yemek kaşığı yulaf kepeğini yemeye devam ediyoruz. Bunu da daha önce olduğu gibi ister krep yaparak istersek farklı tariflere karıştırarak yapıyoruz.

Egzersiz:

Bu diyette diğer tüm diyetler gibi hareket zorunluluğu içeriyor ve bu evrede de minimum 25 dakika yürüyüş var.

Çok güzel de bir örnekle açıklanmış. Eskiden siniriniz bozuldukça kendinizi yemeğe veriyorduysanız şimdi yürüyüşe verin. Ben denedim %100 çalışıyor.

Sevgiler…



Benzer Tarifler:

Exit mobile version