Patates Graten
Merhabalar Sevgili Dostlar,
Bu aralar youtube kanalımla biraz daha haşır neşir oldum. Blogumdaki tarifleri destekleyici bir arşiv oluşturmak için her gün yeni videolar çekiyorum. Culinary’den eski sınıf arkadaşım Devran’ın da katkılarıyla temel tarifleri oluşturmaya başladık. Bir nevi mutfak eğitim videoları hazırlıyoruz, bunların içinde kesme ve doğrama teknikleri, bütün tavuğu parçalarına ayırmak, balık filetosu çıkarmak ve kemiklerden ev yapımı et suları hazırlamak gibi bir çok temel içerik var.
Teknikleri ve temel tarifleri olabildiğince eş zamanlı hazırlamaya ve sizlerle paylaşmaya çalışacağım :) Eğer öğrenmek istediğiniz şeyler olursa bana yazabilirsiniz. Böylece sizin de isteklerinize göre bir arşiv oluşturabiliriz.
Patates ve krema dendiğinde bizde akan sular durur :) Üzerine biraz da kaşar peyniri eklenirse vay halimize! Tarifimize başlamadan önce “Graten nedir?” sorusunu cevaplayalım.
Graten Nedir?
Isının etkisiyle ince bir tabaka halinde rendelenmiş peynir, pane karışımı ya da ekmek kırıntısı kaplı yiyeceklerin üzerinde oluşan altın renkli kabuğa graten deniyor.
Bir yiyeceğini gratine etmek , fırına verdiğinizde kurumasını engellerken yumuşaklık ve lezzet veren bir taba altında pişirme işlemidir. Yani kısaca graten bir pişirme yöntemidir. Sadece patateslerde değil farklı sebze ve etlerde de uygulanabilir.
Patatesler çiğden sütlü kremalı karışımla fırına alınabileceği gibi (bu durumda üzerini bir folyo ile kapatarak yumuşayana kadar pişirmek gerekir) içine sotelenmiş soğan ya da çok az miktar sarımsak eklenerek lezzeti arttırılabilir.
Et yemeklerinin yanında harika bir yardımcı oyuncudur. İsterseniz patatesleri haşladığınız kremalı süte bir miktar mantar ekledikten sonra yoğunlaşıncaya kadar pişirerek et yemeklerinizde ya da makarnalarınızda sos olarak kullanabilirsiniz.
Sevgiler…
Patates Graten Tarifi İçin Malzemeler
- 6 adet orta boy patates
- 1,5 kutu krema (300 ml)
- 1,5 su bardağı süt (300 ml)
- 1 çay kaşığının ucuyla muskat rendesi (isteğe göre)
- Tuz
- Değirmen karabiber
- 150 gr taze kaşar peyniri rendesi
Patates Graten Tarifi Nasıl Yapılır?
- Patatesleri ve ince halkalar halinde doğrayın. Doğradığınız patatesleri su dolu bir kaba alın ve yıkayıp nişastasından arındırın.
- Orta boy bir tencereye krema ve sütü alın, üstüne tuz karabiber ve isteğe göre çok az muskat ilave ederek karıştırın.
- Yıkayıp süzdüğünüz patatesleri tencereye ve hafifçe yumuşayıncaya kadar bir taşım kaynatın.
- Fırın kabınıza kevgirle süzdüğünüz patatesleri alın. Üzerine 1 kepçe tenceredeki karışımdan gezdirin.
- Üzerine rendelediğiniz kaşar peynirini serperek 185 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Aynı tarifteki gibi uygulamama rağmen un fazla geldi ve hamuru çok sert oldu, ben de ıslak malzemelerin miktarını artırayım dedim tereyağı yumurta ve fıstık ezmesi ilave edip yoğurup pişirdim. hamurunu tam olarak sertleşmesini beklemeden çıkarmak gerekiyor bu tür ipuçları faydalı olabilir.
Çok pratik ve cok lezzetli.
Mükemmel bir tarif iki kere yaptım ikiside harika oldu. Fıstık ezmesinin kalitesi önemli bence zira ana malzemesi…
Ellerinize sağlık, kesinlikle haklısınız. Tarifi deneyecekler kesinlikle sevdikleri bir marka kullanmalılar.
Tarifi grami gramina harfiyen uyguladim cok başarısız bir tarif hamuru zor yuvarlamama ragmen yayildi lezzetsiz bir kurabiyemsi birsey oldu acikcasi misafirime ikram etmeyi gectim kendim bile yiyemedim teneke kutuya koyup kaldirdim cheesecake tabani olarak kullanabilirim belki ne kadar basarili bir blog yazari oldugunuzu biliyorum amacim sizi elestirmek degil ancak bu tarifte bir puf noktasi olabilir belki bilemiyorum basarisiz buldugum nadir tariflerden
Merhabalar Pınar hanım, bildiğiniz gibi tüm püf noktaları hiç birini atlamadan bloğumda yazıyorum. Bu tip kurabiye tariflerinde okuyucular zorlanıyor diye de özellikle videolu olarak paylaştım. Gramı gramına derken ben burada bardak ölçüsü vermişi 1 bardak ortalama 115 gr un alıyor. Belki bardak ölçünüz belki de fıstık ezmenizden kaynaklanan bir durumdur. Elinizde hala aynı fıstık ezmesi var ise yayılmaması için hamuru şekillendirmeden önce streçleyip yarım saat kadar buzdolabında soğutun. Biz hiç dolaba atmadan hemen kullandık ama dediğim gibi malzeme ve bardak ölçüleri bazen sorun oluyor. Sevgiler
biraz süt kattım şimdi de vıcık vıcık oldu :(
Merhabalar Nas, bir önce başka bir hanım da çok yağ olduğu için aktığını yazmış. Bu tip tariflerde özellikle gramaj veriyorum tam tutturabilin diye ama bunun dışında da bir sorun varsa o sadece malzemeden kaynaklanabilir.
Videoda da gördüğün gibi verdiğim ölçülerde tarif. Bu tarifi yumulatmak için ekstra fıstık ezmesi ya da tereyağı ekleyebilirdin ama süt olmaz. Sevgiler
hamur dağılıyor yuvarlayıp tepsiye koyamıyorum . niye böyle oldu anlamadım
Bir sonraki yorumuna cevap yazdım. Sevgiler
Merhaba, tarife göre hamuru hazırladım ama vıcık vıcık yağ oldu. Parmaklarımın arasından aktı yağlar. Ne toparlandı hamur ne çatalla ezilebildi. Tarifteki ölçülere aynen uydum. Tereyağı belki de konulmamalı.
Merhabalar Pakize, videoda da görebileceğin gibi ben tereyağı kullandım. Elinin ya da ortamın sıcaklığı, belki de kullandığın malzemeden kaynaklanan bir sorun yaşamış olabilirsin maalesef bilemiyorum. Sevgiler