Aşure
Herkese buzz gibi bir İstanbul akşamından selamlar…
Yapayım mı yapmayayım mı? Ya, şu sıralar hiç vaktim yok! Bakarız… Geçiştirmelerime rağmen yeni evde olmazsa olmaz diyerek başladım aşure hazırlıklarına :) Aslına bakarsanız ne zaman aşure kaynatsam inanılmaz bir huzur duyuyor, pişen eve de bolluk ve bereket getireceğine inanıyorum.
Bugün sizlerle daha önce de defalarca hazırladığım ama her seferinde bir miktar daha değiştirdiğim ve sonunda işte budur dediğim aşure tarifimi paylaşacağım.
Bundan yıllar önce ilk hazırladığım aşure bu tarifin neredeyse yarısı kadardı. Lezzeti beğenilince kimseye dağıtamadan aile arasında tüketilip gitmişti. Bu sefer 30 porsiyon hazırladım ve kendimize ayırdığım 4 kase haricinde hepsini sıcak sıcak dağıttım.
Şimdi aşure yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalara biraz değineyim.
Genellikle herkes beyaz aşure peşinde bunun için;
Aşureye katacağınız ceviz, kuş üzümü gibi malzemeleri önceden sıcak suya koymalı en az 15-20 kadar bekleterek suyunu süzmelisiniz.
İncir de rengi koyulaştıran bir diğer unsur bu nedenle olabildiğince ocaktan almadan önce aşureye katılmalı.
Toz tarçın yerine çubuk tarçın kullanmanız ve buğdayla birlikte çubuk tarçını kaynatmanız derinden ve hoş bir lezzet almanızı sağlar.
Aşure suyu genellikle değişir bu nedenle her zaman ısıtıcıda sıcak suyu hazır bulundurmanız gerekiyor.
Son olarak aşureye koyduğunuz bakliyatların sertleşmemesi için şekeri en son eklemeli ve dibinin tutmaması için karıştırarak pişirmeye devam etmelisiniz.
Sevgiler…
Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gr aşurelik buğday
- 250 gr nohut
- 250 gr kuru fasulye
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 100 gr kuru beyaz üzüm
- 50 gr kuş üzümü
- 150 gr kuru incir
- 150 gr kuru kayısı
- 50 gr ceviz
- 50 gr fındık
- 50 gr dut kurusu
- 50 gr çam fıstığı
- 850-900 gr toz şeker
- 1 adet çubuk tarçın
- 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 5- 5,5 litre su (4 litre ile başladım gerektikçe ekledim.)
- isteğe göre 1 kahve fincanı gül suyu
Üzeri için:
- Nar taneleri
- kuş üzümü
- Fındık
- kuru kayısı ve incir parçaları
- Hindistan cevizi rendesi
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
- Buğday, fasulye, nohudu ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın.
- Buğdaya 4 litre su ve 1 çubuk tarçın ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatın. (Kaynarken eksildikçe su ekleyin)
- Fasulye ve nohudu süzüp ayrı tencerelerde haşlayın ( buğday dahil üçünü de aynı anda kaynatmaya başlamanızı tavsiye ederim). Pirinç için bir cezve kullanın.
- Malzemeler haşlanırken kuş üzümünü suya koyarak 15-20 dakika kadar bekletin. Kuru kayısıları ve incirleri nohut büyüklüğünde doğrayın.
- Buğdayın kaynama suyu beyazlaşıp yoğunlaşmaya başlayınca haşladığınız nohut ve kuru fasulyeyi, pirinci ve dut kurusunu ekleyin. Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın.
- Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın.
- Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika karıştırarak pişirin. En son incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.
- Aşure sıcakken kaselere boşaltın. Soğuduğunda istediğiniz malzemelerle süsleyerek servis yapın.