Sevgili Sinem Karatay Diyetini ve izlenimlerini bizlerle paylaşmaya devam ediyor. Bakalım bu hafta neler olmuş?
Dün Karatay Diyeti’nde 2. haftam bitti. Bu hafta sadece 1 kilo vermişim, toplamda 2 haftada 3 kilo verdim. Karatay Diyeti hızlı kilo vermeyi vaadetmiyor zaten, ama geçen hafta 2 verip bu hafta sadece 1 kilo vermiş olmak moralimi bozdu. Ama hiç moralimizi bozmuyoruz, tam gaz devam ediyoruz. Kendimi daha sağlıklı hissediyorum, 2 haftada daha sağlıklı olmuş olamayabilirim ama birkaç etkiden bahsedeyim. Karatay Diyeti’ne başlamadan 2-3 hafta önce dermatologa gitmiştim, hala ergen gibi sırtımda çıkan sivilcelerimden yakınmaya. Bana hem birkaç krem, hem bir sabun önerdi, hem de bir ilaç kullanmaya başladım. Öyle hormonal bir ilaç değil, sadece çıkan iltihaplı sivilceleri iyileştirmek için bir çeşit antibiyotik. Doktor bol bol su içmemi bu süreçte, sivilcelerim geçtiği anda da bu ilacı bırakmamı söyledi. Tekrar çıkarsa tekrar içersin dedi. Karatay Diyeti’ne başlamadan önce zaten sivilcelerimin büyük bir kısmı geçmişti. Diyete başladığımdan beri ise sadece 2 yeni sivilcem oldu ve hızla geçtiler. İlacı da artık içmiyorum. Sadece izlerimden kurtulmak için o sabunla yıkayıp gece kremimi sürüyorum o kadar. Halbuki ben yediğim o kadar ceviz-fındık-badem de sivilce yapabilir diye korkmuştum. Ayrıca eskiden beri kabızlık problemi yaşayan ben, Karatay Diyeti’ne başladığımdan beri rahat rahat tuvalete gidebiliyorum.
Yazın insanın zaten ağır yemekler yiyesi gelmiyor. Bu yüzden diyet yapmak, güzel güzel sebzeler yemek, bol bol salata yemek çok zor değil. Ben de Karatay Diyeti’nde genellikle farklı farklı salatalar yemeyi tercih ediyorum. Çoğu zaman evde ne varsa bir salata yaratıyorum. Geçen hafta markette baklagillere bakarken organik kuru börülce görünce hemen almıştım. Kuru börülce salatalara çok yakışır, piyazı çok güzel olur. Ama daha önce hiç kendim yapmamıştım, en azından annem ıslatıp haşlamıştı, ben salataya koymuştum. Eh yalnız yaşayınca her şey sana kalıyor :) Malzemeleri yazıp anlatmaya devam edeyim en iyisi:
Rokalı Kuru Börülce Salatası
- 1 su bardağı haşlanmış kuru börülce
- 1 demet roka
- Bir tutam maydonoz, 1 tutam dereotu
- 2 kırmızı biber
- 1 havuç rendesi (istenirse)
- 1 tutam yeşil soğan
- Elma sirkesi
- Limon
- Çekilmiş kaya tuzu
- Sızma zeytinyağı
1 su bardağı kadar haşlanmış ve soğumuş kuru börülceyi minik doğranmış roka, maydonoz ve dere otuyla karıştırıp, 1-2 kırmızı biber, istenirse 1 havuç rendesi, bir tutam yeşil soğan ekledikten sonra elma sirkesi, limon, çok az kaya tuzu ve zeytinyağı ekleyip tamamen karıştırınca salatanız hazır oluyor :)
Ben tüm bakliyatlara yaptığım gibi sabah kalkınca 1 bardak kuru börülceyi bir tencereye koydum, üstünü geçecek kadar su ekleyip ocakta kaynamaya başlayıncaya kadar ısıttım. Sonra altını kapatıp tencerenin kapağını kapattım ve evden çıktım. Öğleden sonra eve geldiğimde oldukça korktum çünkü börülceleri içinde bıraktığım su simsiyah olmuştu! Hemen o suyu süzüp börülceleri yıkadım, haşlamak için yeni bir su doldurdum. Bu arada hala her şey yolunda mı diye düşünüyordum, internette biraz bakındım, meğer çok doğalmış. Sonra anneme ve Nilay’a da sordum, normal olduğuna kanaat getirdik. Neyse yeni suyunu ekledikten sonra börülceleri 15 dakika kadar haşladım. Artık iyice pişmişti, altını kapadım. Yine suyu siyahtı :) Onu da süzüp biraz soğuk suyla yıkadım ki hem soğusun hem de o siyah sudan iyice arınsın. Sonra dolaba kaldırdım akşam salata olacak börülceleri.
Haşlanmış kuru börülceye en çok yakışan şeyler roka, sirke ve yeşil soğan. Aslında piyazı da güzel oluyor ama bence böyle daha güzel, piyaz kurufasülyeye kalsın :) Dedim ya salataları genellikle evde ne var, birbirine hangisi yakışır diye düşünerek yapıyorum. Bu da öyle oldu biraz roka dışında. Bu salataya haşladığınız börülceden istediğiniz kadar koyabiliyorsunuz. Zaten salatalar genelde göz kararıdır :) Ben verdiğim tüm ölçüye göre değil, yarım ölçü kadar yaptım çünkü tek başımaydım. Aslında havuç da rendeleyecektim ama tek başıma yiyeceğim için salatayı çok olacağına karar verdim. Akşam yemeğinde koca bir tabak salatam ve 1 kase yoğurdum ile tamamen doydum.
Bu arada evde yoğurt yapmak en iyisi ama ben bir yoğurt keşfettim, marketlerde bidon gibi kutularda satılıyor, köy tipi ya da ev tipi yazıyor üzerinde. Bilinen markaların da var. Ekşiliği, katı olmaması, kıvamı.. Her şeyiyle favorim oldu. Annemin ev yoğurtlarını aratmıyor. Tavsiye ederim.
Yazan ve Fotoğraflayan: Sinem Çomarlı
“Karatay Günlerim – Rokalı Kuru Börülce Salatası” için 4 yorum