İncir Reçeli
Merhabalar Dostlar,
Bu aralar sizlerde bendeki yoğunluğun farkındasınız ana sayfada göremesenizde sizin tarifleriniz bölümünde oldukça yoğun bir çalışma var :) Hiç yayınlanmıyorsa günde 15 tarif yayınlanıyor. Güzel tarifleriyle kampanyamıza katılan ve bana destek olan tüm dostlara tekrar teşekkür ederim.
Ee bu sıkışıklıkta neler olmuş neler bitmiş bir ara taksim geçeyim size..
Aylık Yemek Kültürü dergisi Yemek.Name ye 3 tarif yetiştirdim. Bu ay ki konu Diyet kaçırmayın inceleyin derim.
Barbekü için hazırlıklarımızı tamamladım :) Geriye kalan tek şey Cumartesi günü buluşmak ve eğlenmek..
Hafta sonu Kumburgaz’a kaçtık, henüz ortalığın sakin olmasından faydalanıp kaçamakta bile tüm gece çalıştık (tabi denize nazır) ama ortaya birbirinden güzel şeyler çıktı yani emeğimizin karşılığını aldık…
Hangi arada reçel yaptın diye soracak olursanız dün gece saat 23:30 sularında 2 hafta önce Kumburgaz’da ağaçtan topladığımız ve dolapta unuttuğum incirler geliverdi birden bire aklıma (herzaman diyorum ya enteresan zamanlarda enteresan şeyler geliyor aklıma diye).
Artık aklıma geldiğine göre orda daha fazla kalabilmeleri imkansızdı :) Taktım elime eldivenlerimi başladım soymaya (az değil tam tamına 72 tane incir soydum). Tabi soymuşken bekletmek olmaz saat 02:00 gibi hayatımda yediğim en leziz incir reçeli kavanozdaki yerini aldı.
İncir Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kg soyulmuş incir (irili ufaklı 60-70 adet)
- 1 kg toz şeker
- 5-6 adet karanfil
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 4 su bardağı su
İncir Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hazır aldığınız ya da soyduğunuz incirleri geniş bir tencerede yaklaşın 20 dk. kaynatın. İncirin haşlandığını renginin değişmesinden ve suyun dibine batmasından anlayabilirisiniz.
- Haşlana incirleri süzün ve soğuduğunda (sabrınız yoksa akan suyun altında) hafifçe (patlatmadan) sıkın ve acı suyunu akıtın. Büzüştü diye korkmayın tekrar şişecekler :)
- 4 su bardağı su, 1 kg toz şeker ve karanfilleri geniş bir tencereye alın, yüksek ateşte şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırarak kaynatın.
- Şerbet kıvamına gelen karışıma incirleri ekleyin ve hafiçe karıştırın.
- 40 dk. kadar önce yüksek sonra orta ateşte incirleri pişmeye bırakın. İçine limon suyunu ekleyerek 5 dk daha pişirin ve ocaktan alın. (25 dk da benim sevdiğim ne çok koyu ne de çok sıvı kıvama geldi, siz koyuluğunu kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
- Reçeli kavanozlara paylaştırın ve soğuyunca kapağını sıkıca kapatın.
Not: Soyulmamış ham incir 2 hafta kadar buzdolabının sebzeliğinde bozulmadan kalabiliyor. Tabi poşet içinde ve ağzı kapalı olarak…
:)) süper…
Ah Nilay hanimcim niye uyarı olarak incirleri soyarken elleriniz cilginlar gibi kasinacak demediniz…… şuanda ellerim acayip kasiniyor…
Haşladım süzdüm defalarca yıkadım ama hala acımtrak bir tadı var bide ben 4yıldır yapmadım daha önce kendim toplayarak yapıyordum bu sefer hazır alıp yaptım çok yapşaktı kaynattıgım tencerenin kenarlarına bile sakız gibi sıvandı erkek incirinde cinsi farklı oluyormu reçele uygun olmayan bir incir türümü kullandım bilginiz varmı
“40 dk. kadar önce yüksek sonra orta ateşte incirleri pişmeye bırakın. İçine limon suyunu ekleyerek 5 dk daha pişirin ve ocaktan alın. (25 dk da benim sevdiğim ne çok koyu ne de çok sıvı kıvama geldi.) ”
merhaba,
tarifte 40+5 dk kaynatmayı öneriyorsunuz. sont-rasında ise 25 dk süreyi öneriyorsunuz.
dakikalarda bir hata mı var acaba?
Bir sorun yok. İnsanlar genellikle yoğun kıvamlı reçel sever ve yaparlar. Ben biraz daha sulu seviyorum. Normalde 45 dk kaynatmanız gerek ama ben 25. dakika ocaktan aldım. Sevgiler.
Reçeli yaptım ama şerbeti çok az oldu sanırım suyu az geldi rengi sizin resimdeki gibi olmadı daha koyu oldu beceremedim ben bu reçel işini :(( keşke daha fazla su koysaydımm
Bence incirleri birkaç kez suyunu döküp tekar haşlamak daha doğru ayrıca reçele su koymamak en doğrusu, haşlanmış incir şekerle bekletilince zaten su bırakacak. Reçeli ne kadar çabuk pişirirseniz meyveler o denli diri olur bu nedenle suyunun az olması çok önemli. Hızlı ateş suyun çabuk uçmasını sağlar. BİR KURAL: Reçel yapımında su kullanılmaz, hızlı ateş çok önemlidir.
merhaba ham incirleri soymak zorundamıyız yoksa soymadanda oluyormu acaba ??
Merhabalar Ham incirleri soymanız gerekiyor.
ben 2 yıldr yapıyorum yabani incir reçeli süperrr oluyor en çok sevdiğim reçel
kabuklu incir reçeli nefis olur, incir şekerlemesi gibi.
incir reçeli yapılırken su konmaz. 4 kilo incire dort kilo toz şeker koyacaksınız kat kat olarak ve bir gece bekleteceksiniz sabah kaynayıncaya kadar ocakta bekletin kaynadıktan sonra ocaktan alın sousun tekrar 15 dakika kaynatın sonra geniş yayvan bir tepsiye alın ve güneşte soğuanakadar bekletin son aşama kavanozlara doldurun lapaklarını kapatın yada direk midenize indire bilirsiniz :D afyet olsun kızlar .
ilk haşlamada 15 dk,ikinci haşlamada 6-7 dk haşladım .daha fazla haşlanırsa marmelat gibi oluyor incirler…5-6 adet karanfil ve küçük bir parça kabuk tarçın koydum şerbetine..süper bir reçel oldu…sevgiler… ..
Ben reçeli yaptım aynen tarifi uyguladım ama hiç güzel olmadı. Hoşaf gibi oldu. Ölçüleri ne eksik ne fazla koydum. Harfiyen uyguladım. Fakat tarifi başarısız buldum..
Nina hanım tarifte de belirtmiştim incirleri yeteri kadar sıkmadıysanız suyunu salınca sulanması normal.
irili ufaklı 90 adet incir soydum 400 gr anca geldi küçük bir anekdot olarak düşeyim dedim. saygılar…
Merhaba Nilay hn,
ben 300 gr inciri, su ve şeker oranını miktarlarınıza matematiksel oran uygulayarak aynı sürede pişirdim.
Genellikle tarifleri bir kilonun altındaki meyvelere uygularken, meyvenin ağırlığınca ŞEKER ile ( su/şeker oranı ile) hesapladığım SU miktarını kullanırım, veya tarifin içindeki şeker miktarının denkliğini aynı yaklaşımla hesaplamaya çalışırım. Kendi damak zevkimide bu denklem içine katarım. Ancak ilk kez yaptığım uygulamalarda tariflere birebir sadık kalırım, incir reçelini ilk kez denedim ve bir yerde hata yapmış olmalıyımki incirin kendine özgü alışık olduğum hafif buruk tadı ile aromasını elde edemedim, benim düşüncem fazla haşladığım yönünde oldu, Belki pişme süresini 20 dakika yerine aynı mantıkla 6-7 dakika ile sınırlamalıydım:))), ne dersiniz ?
Reçel yapımı hakkındaki düşüncelerinizi, bu tecrübeme ilişkin ve daha fazlasını, duymak için sabırsızlanıyorum.
Sevgiler,
Merhabalar Selma, sana kesinlikle katılıyorum. Normalde o burukluğu pek kimse sevmediği için haşlama süresini biraz uzun tutuyoruz. Bence bir sonraki denemende mutlaka süreyi azaltmalısın. Sevgilerr :)
Nilay hn, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Pişme sürelerinin damak tadına göre ayarlanması gerektiğini yazınızdan anladım, peki teknik olarak malzeme miktarı ile pişme süresi arasında doğru orantı var mı? Örneğin, bir kilo ile X gram meyve farklı sürelerde mi pişer. Örneğin kayısı reçeli yaparken bir kilosu 25 dak pişerken yarım kilo kayısı 12 dakikada mı pişer ? Tekrar sorarak vaktinizi aldığım için bağışlayın.
mrb nilay hanım ben incirleri bi gün önceden yıkayıp şekere yatırdım bugünde pişirmeyi düşünüyodum ama sizin tarifi okuyunca kafam karıştı haşlanmalı diyosunuz ben şimdi ne yapayım ? :S
Şehriban hanım merhabalar,
Eğer incirler ham incir ise haşlamak lazımdı. Acı suyu atılmayan ham incirlerin reçelinin tadı acı ve buruk olabilir. Bence kaynatmayı bir deneyin yapacak başka bir şey yok şu an için. Son durumu yazarsanız sevinirim.
İncirler olgunken yapsak olur mu ?
Olgun incir reçeli tarifime buradan ulaşabilirsiniz. Sevgiler…
http://mutfaksirlari.com/olgun-incir-receli.html
ben de denedim fakat olmadı ağdalaştı resmen =)) acaba neyi yanlış yaptım ?
güzel görünüyo ellerinize sağlık.bende denemeyi düşünüyorum yalnız anlamadığım incirleri haşlarken içine su koyuyormuyuz yoksa olduğu gibi tencere koyup haşlıyormuyuz bu şekilde ise yanmazmı?
Fetoş hanım incirleri bol su ile haşlıyoruz sonra süzüyoruz. Tencereye su koyulmaz ise haşlama işlemi yapılamaz.
yanmaz bişey olmaz ben direk yaptım çok güzel oldu
bn yaptım gayet güzel oldu … :)
Harika oldu. Başka yerlerde göztaşı (bakır sülfat) ile tarif edilmiş. Bence hiç gerek yok.Engüze bu şekilde doğal yollarla yapılması.
Teşekkürler ben de denedim çok güzel oldu ama unutup tahta kaşıkla şöyle bir bakayım dedim güzelim incirlerin bir kısmı marmelata döndü :)
Merhaba.
Olgun incirin DÜNYANIN EN TATLI meyvesi olduğu söylenir ki bundan reçel yapma fikri de tadı da bana hiç hoş gelmez.O kadar şekerli bir meyveye bir de şirenin içine atıp kaynatılıyor.Çok sağlıklı değil aslında.Lakin bu ham incirden yapılmış reçeli de çok severek yerim. yaparım da.Bu tarif muhteşem bir tarif.Ham incir ancak böyle sofraya gelir. iyi günler dilerim.
bn şuan incirreçelini yapıyorum tarifi biliyordumzaten ama sizden aldıgım tarifle dahada güzelolacağından eminim çokgüzel bir tarif teşekkür ederim
tarif için çok teşekkürlr ama çikolatlı çilek taridifi isteriz
tamam cnm
ben bu tarifi kireç suyuyla ypılıyor diye biliyodum o tarifi biliyormusunnuz acaba?
ben de bgun pazardan reçel aldım bir kaç senedir yapmadığım için bu tarifi uygulayacağım. umarım istediğim kıvamda olur.
teşekkürler
çok severim bu reçeli ve şimdi yapacım zor diye söylemişlerdi zor değilmi oğlum çok sever teşekkür ederim.
bende çok severm incr reçelini çok teşekkürler :)
hayırlı günler.tarif için teşekkür ederim.
Merhabalar ny tan takip ediyorum sayfanizi. bu sene kurban bayrami ve thanksgiven ayni gune denk geldi bende hindi pisirmek istemedim ne yapsam diye dusunurken sayfaniz imdadima yetisti yaptigim borek ve soguk mezelere amerikali arkadaslar bayildilar turk mutfagi ne kadar guzelmis dedirtiniz tesekkurler.
bu ne güzel bir fotoğraf, eline sağlık çok güzel. bu siteden ne tarif yapsam tutuyor. başka site tanımam.
Merhaba,
Nilay Hanım’a teşekkürler:). Blogumdaki yorum sorunu giderildi, ee bir yorum bekleriz o halde, sevgiler, saygılar, meyve sulu günler..:)
bende bu incir reçelini göztaşında bekletiyorum ve sonrasında çok bol yıkıyor ve pişirme aşamısına başlıyorum sonucunda zümrüt yeşili incir reçellerim oluyor şekerleme gibi
Nilay hanım ıııımmm nasıl canım çekti anlatamam en kısa zamanda yapacağım.Ama ben size birşey sormak istiyorum bizim burada hep çok zor derler bu reçelin yapımına göktaşda bekletirlermiş falan kaç kere suyu değişirmiş acaba sizinkisi soyulduğu için mi öyle bir işlemden geçmiyor? sizin tarifiniz daha kolay geldi bana kayınvalidem de olmuş incirden yapar ama eşim bunu daha çok seviyor mutaka yapacağım.Ben manisa salihliliyim sitenizi çok yakından takip ediyorum kolay gelsin.
Merhabalar Fatoş,
Bende göztaşını daha önce duydum ama denemedim. Çok zahmetli yada zor gibi görünüyor ama uygulaması çok kolay. Benim incirlerde uyguladığım yöntemde hiç bir acılık olmadı. Tek zor yanı derine kaçırmadan soyma aşaması. Benim eşim ve annemde bayılır bu reçele…
NİLAY BU MEYED FİRMASININ MAİLİ VARSA YAZ TATLIM BLOGSPOT ADRESLERİNE YORUM YAZILAMIYOR KELİME DOGRULAMAYI KALDIRSINLAR CUNKU GÖZÜKMÜYOR DOGRULAMA VE DOGAL O0LARAK YORUM YAZAMIYORUZ….
NİLAYYY BEN BU RECELİ ÇOK SEVERİM :(((
YA EN SON BİR TATİLE GİTTİĞİMDE BİR OTELDE YEMİŞTİM
OFF A BAK CANIM CEKTİ ŞİMDİ NERDEN BULCAM YAAAA BANA YAPILIRMI BU BAK CTS BİR KAŞIKTA OLSA GETİR TAMAMMI :))
Getiririm tabi ki nedemek :))) Meyed mailinede bakıcam canım şimdi..