Ayva Jölesi
Merhabalar sevgili dostlar bugün sizlere aşık olduğum bir tarifi anlatacağım. Ayva jölesi ile tanışmam 1-2 yıl öncesine dayanıyor. İlk defa keçi peyniri ile birlikte bir salatanın içinde denemiştim. O gün bugündür sürekli aklımın bir köşesinde durur.
Aslında bu tarifi hazırlamakla kendim adına pekte iyi yapmadığımı düşünüyorum çünkü dünden bu yana gidip gelip atıştırıyorum :)
Ayva jölesi reçelinden çok ama çok daha lezzetli (bence). Bir çok yağlı ve tuzlu peynirle inanılmaz uyumlu bir tat çıkartıyor ortaya. Hatta bugün fotoğrafları çekmeden önce markete uğrayıp ayva jölesi ile birbirine yakıştırdığım peynirlerden 3-4 parça aldım.
Benim bu leziz jölenin yanına yakıştırdığım peynirler şu şekilde;
Keçi Peyniri
İzmir Tulumu
Kaşkaval Peyniri
İsli Çerkez Peyniri
Bu arada 1 kilo ayvadan 5 su bardağı kadar püre çıkıyor tarifte de belirttiğim gibi ölçüler 1 bardak ayva püresine 1 bardak toz şeker şeklinde. Ben 1 su bardağı püreyi başka bir tarifte kullanmak üzere kenara ayırdığım için 4 su bardağı kullandım yani tarif için 4 su bardağı da şeker kullandım.
Son olarak ayvayı haşladığım suyu bir kavanoza koyarak dolaba attım çünkü bugün hazırladığım ev yapımı vanilyalı pudingin üzerine ayva peltesi yapmayı planlıyorum.
Artan ayva suyunu komposto ya da benim gibi pelte yapmak için kullanabilirsiniz.
Sevgiler…
Ayva Jölesi Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo ayva
- 1 adet vanilya çubuğu
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- Toz şeker (çıkan ayva püresine göre ayarlanacak) 4 su bardağı
- 1 adet limon kabuğu + 3 yemek kaşığı limon suyu
Ayva Jölesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ayvaları yıkayıp boyuna 4 parçaya bölün. Saplarını ve çekirdeklerini temizledikten sonra 2-3 parçaya bölün ve tencereye alın.
- Limonu yıkayın ve kabuklarını soyup ayvaların üzerine ekleyin. Vanilya çubuğunu ortadan iki parçaya bölüp yarısını tencereye ilave edin.
- Ayvaların üzerini 2 parmak kadar geçecek su ekledikten sonra orta ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayın.
- Haşlanan ayvaları süzüp blendere alın ve püre haline getirin. Çıkan püre miktarını su bardağı ile ölçerek tekrar tencereye alın, çıkan püre kadar üzerine toz şeker ekleyin. (5 su bardağına 5 su bardağı gibi)
- Orta ateşte 50 dakika kadar karıştırarak ayvalarınızı kavurun. Rengi değişip koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ilave edin ve 5 dakika daha kavurun. Kıvama gelen jölenizi yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alın ve üzerini düzeltin.
- Jöle soğuduktan sonra bıçakla ya da kurabiye kalıpları ile keserek servis yapın.
Merhaba
Sizinle ve tariflerinizle yeni tanıştım tarifleriniz ve sunumlarınız çok güzel maşaAllah Evde 3 tane ayva vardı bir süredir bekleyen, reçel yapmak istedim ve yaptım, ayva reçeli (rende) henüz pişti ve tadı sıcak olmasına rağmen gerçekten istediğim gibi Teşekkürler tarif için.
nilay hanim selamlar, ayva jolesini nasil muhafaza edicez acaba?
Ayvayı çekirdekleriyle haşlasak. Limonun kabukları haşlamadan önce mi sonra mı atılacak?
Sonrasıda ayıklaması zor olur ama yapabilirsiniz. Limon kabuğu ile birlikte haşlanacak. Sevgiler
tarifinizi aynen uyguladım ancak sizin ki gibi kalıp şeklinde değil de marmelat kıvamında oldu.nedenini anlamadım.
limonun kendisinimikoyacağız
Limon için sorular fazlaca ama ben de bir soru sorsam kızmazsınız değil mi? :) Verdiğiniz yanıtlar anladığım kadarıyla limonun kabukları işimize yarayacak olan, ayrıca üç kaşık limon suyu içine eklenecek kalan limon jölemize ait değil. Şimdiden teşekkürler.
Merhaba
Tarifinizi dün biraz değiştirerek uyguladım (tarçın yerine karanfil ekledim).
Muhteşem bir tat, teşekkürler.
merhabalar
“Limonu yıkayın ve kabuklarını soyup ayvaların üzerine ekleyin” demişsiniz ya burada limonun kabuklarını mı ayvalar ile haşlıyoruz yoksa kabuksuz limonu mu haşlıyoruz? bir de ayvaların haşlanma süreleri ortalama ne kadar oluyor? yani eğer çok uzun süre gerekli ise düdüklü tencerede haşlasam olur mu? cevabınızı beklityorum teşekkürler…
merhaba
çok güzel görünüyorlar..ellerinize sağlık
ayvaların kabuklarını soymuyoruz değil mi?
Merhabalar Simge ben soymadım ama soyarsan bile kabukları kaynatırken içine at kokusu daha güzel oluyor.
Merhabalar acaba tarcini kavururken mı ekliyoruz?
Merhaba Burçin, evet kavururken ekliyoruz.
Çok çekici duruyor, elinize sağlık..
1’e 1 şeker eklenmesinin özel bir nedeni var mı? çok şekerli olmuyor mu?
Bir de başka meyveler ile denediniz mi?
Kolay gelsin
Tülay
Merhabalar Tülay, eşit miktarda şeker eklememizin sebebi kıvam alması için. Başka meyvelerle henüz denemedim ama düşünüyorum. Oldukça tatlı oluyor o nedenle de tuzlu bir şeylerle tüketilmesini öneriyorum. Sevgiler…