Evdeki malzemeye göre ara!
Adana Kebap (Detaylı Anlatım) nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 26 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk adana, kebap, kırmızı et, kıyma, şiş kebap, Etli Yemekler

Adana Kebap (Detaylı Anlatım)

Yayın Tarihi: 02-08-2007
4 5 5 1

Okuyucalarımızdan Sercan Bey Adana Kebap tarifini bizler için verilebilecek en detaylı şekilde yazmış. Öyle ustaca anlatmış ki hayran kaldım.

Bana sadece okuması ve sizlerle paylaşması kaldı.

Engin bilgi ve deneyimini bizlerle paylaştığı için kendisine teşekkürler.

şiş kebap

Keyifli okumalar ve uygulamalar :)

Adana Kebap (Detaylı Anlatım) Tarifi İçin Malzemeler

Adana şişi :

  • Kesinlikle Alüminyum ya da Çelik olmayacak. Demir şiş en iyi seçim olacaktır. Paslanabileceği için bakımlı ve temiz olmasına dikkat edilmeli.
  • Çelik ve Alüminyum fazla ısınıp etinizi içten kurutur !

Zırh :

  • Kıyma makinesinde çekilmiş etten kebap olmaz. İyice bilenmiş keskin bir zırh etinizi çekmeniz için olmazsa olmazlardan. Büyük boyutlu çift saplı Antep Dövme Zırh işinizi kolaylaştırır.
  • Çelik zırhlarda mevcut. Burada en önemlisi, kullandığınız zırhın keskin olması. Aksi halde etiniz ezilir, siz de yorulursunuz.

1 kg Kuzu Eti:

  • Kesinlikle süt kuzu olmayacak! Tercihen 1-2 yaşları arası erkek hayvan olacak, et 750 gr kol 250 gr sırt kısımlarından karışık alınıp sinirleri olabildiğince ayıklanacak.
  • Ne az yağlı, ne de fazla yağlı olmalı. Zırha girmeden olabildiğince keskin bir bıçakla kuşbaşı kesilmesi işinizi kolaylaştırır. (Max. lezzet arıyorsanız bu iş için seçilecek hayvan en fazla 10 gün önce kesilmiş olmalı.
  • Kurbanlık Koç eti bu iş için çok uygundur. Et kesildikten sonra 5 gün, 6-7 derece soğuk ortamda dinlendirilmeli. İlk dinlendirmeden sonra, sinirleri ayıklanıp kuşbaşı kesilen eti 1 – 2 gün daha aynı ısıda dinlendirmekte fayda var.

Kuyruk yağı :

  • Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz. Burada püf noktası, kuyruk yağını kesinlikle daha az kullanmamaktır. Çünkü kebabı kebap yapan, içine koyulan kuyruk yağıdır.
  • Karışımı hazırladığınızda size çok yağlı gibi görünebilir. Aldanmayın! Dışarıda yediğiniz çoğu kebabın, yarısına yakını kuyruk yağıdır! Herhangi bir kebapçıda pişmemiş, şişe takılı Adanaları gördüğünüzde sizin karışımınızdan daha kırmızı bir rengi olduğunu görebilirsiniz. Bu renk etin rengi değil, içine koyulan kırmızıbiberin rengidir. (Max. lezzet için, etini kullandığınız hayvanın kendi kuyruk yağını kullanın. )

Acı kırmızıbiber:

  • 1 kilo ete bir su bardağının 3 te biri kadar kırmızı pul biber, İsteğe göre içine bir tatlı kaşığı isot eklenebilir. (max lezzet için pul biber yerine hafif közlenmiş kök biber (kırmızı pul biberin hammaddesi) kullanılabilir. ) Pul biber kullanılacaksa bir gün önceden bardağın içinde ıslatılmalıdır. ) Ayrıntısını aşağıda yazacağım.

Yeterince Tuz:

  • Biraz iri çekilmiş deniz tuzu kebabınızın lezzetine lezzet katar. Kebapta tuz oranı çok iyi ayarlanmalıdır. Sağlıklı olacak diye kebabın tuzu az kaçırılmamalıdır ! Hatta normalden biraz daha tuzlu olmasında fayda var.

Tırnak pide :

  • Eti pişirirken yağını almak gerekecektir. Fazla yağ pişerken kömüre damlayıp ateşi alevlendirir yada tamamen söndürür. Taze olmasında fayda var. Bir lahmacuncuncudan temin edilebilir.

 

Gördüğünüz gibi malzemeler oldukça basit, (et, kuyruk yağı, biber ve tuz. ) Kebabın içine başka hiç birşey girmez !

Adana Kebap (Detaylı Anlatım) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Sinirleri alınmış ve dinlendirilmiş eti zırhta kıyma haline getirin. Eti ezmeyin ve çok fazla oda ısısında bekletmeyin. İyice kıyma haline getirmenize gerek yok, biraz diri birakmakta fayda var. Eti zırhta çektikten sonra bir kaba koyup tekrar buzdolabına koyun.
  2. Kuyruk yağını etle aynı şekilde zırhta çekin.
  3. Çekilmiş eti ve kuyruk yağını bir kaba koyun.
  4. 3/1 su bardağı ıslatılmış kırmızı pul biberin suyunu sıkıp bunu ete karıştırın. Bir gün önceden ıslatmakta fayda var. (Orjinal tarifte kök biber kullanılır. Eğer sizin de böyle bir imkanınız varsa, aynı ölçünün yarısı kadar közlenmiş ve soğutulmuş kök biberi yine zırhta çekerek kullanabilirsiniz. ) Püf : Biberi az kaçırabilirsiniz ama kesinlikle fazla kaçırmayın. Etin lezzeti bozulur.
  5. Yeterince tuzu ete karıştırın.
  6. Tüm malzemeleri yoğurun. Yoğururken eti ezmemeye özen gösterin ve kesinlikle elinizi ıslatmayın. Yoğruduktan sonra eti bir kez daha topluca zırhtan geçirmekte fayda var. Ama fazlaca bir önemi de yoktur. Yapmasanız da olur.
  7. İyice birbirine karışmış malzemeyi 2 saat kadar buzdolabında bekletin.
  8. Beklemiş malzemeyi şişlere takın. Eğer buraya kadar tüm tarifi başarıyla uyguladıysanız. Etinizin pişerlerken şişte durmaması gibi bir şey söz konusu olmayacaktır. Etleri şişe takarken içiniz rahat olsun. Avucunuzu dolduracak kadar eti alın ve şişe her yere aynı incelikte olacak şekilde yapıştırın. Şişe takılı etin altını ve üstünü iyice şişe yapıştırın. Fazla kalın olmasın. Fazla incede olmasın. Bir yeri kalın bir yeri incede olmasın. Bu işte zamanla kendinizi geliştireceksiniz.Püf : Elinizi ya minimum ölçüde ıslatın ya da hiç ıslatmayın. Biliyorum et elinize yapışacaktır. Ama elinizi her ıslattığınızda, etin bu suyu emdiğini de unutmayın. Fazla su kullanılarak şişe takılan et, hemen ardından ateşe atıldığında haşlanacak ve kebabınızın lezzeti kaçacaktır. Bir eldiven kullanmak faydalı olabilir. Hiç bir şey yapamıyorsanız etinizi şişe taktıktan sonra 6 sat dinlendirin ki fazla su etin üzerinden süzülsün.

Pişirme:

  • Bol ve kaliteli kömür kullanmakta fayda var. (meşe kömürü tercih edilebilir) Köz haline gelen kömürün üzerine şişlerinizi yerleştirin. Sık sık çevirerek etinizin iki yanını eşit olarak pişirin.
  • Arada bir kebabın yağını almanız gerekir. Birkaç kere -düz bir satıhta- şişleri pidenin arasına alarak, fazla bastırmadan yağını emdirin. (Eğik tabak içindeki pideyle etin yağını emdirmeye çalışmayın, yağ alınırken şiş hiç eğilmemeli.)
  • Dışı koyu renge büründüğünde etiniz pişmiştir. Fazla kurutmayın. Şişlerinizi daha önce yağını emdirdiğiniz pidenin arasına çekin.

Geriye afiyetle yemek kalıyor :)

Yanında olmazsa olmazı sumaklı soğan salatası. Nane, domates, maydanoz, köz yeşil biber, köz domates. Ezme salata, Gavurdağı salatası iyi gider.

V. Sercan Bahtiyar


Hızlı Menü

Mail Abonemiz Olun +

Yeni tarif ve duyurulardan anında haberdar olun!

Defterimdeki Tarifler +
Defteriniz bom boş :( Tariflerin altındaki butondan beğendiğiniz tarifleri defterinize ekleyerek saklayabilirsiniz :)
Yorumlar (26) +

Adana Kebap (Detaylı Anlatım)” için 26 yorum

  • 16 Haziran 2019 tarihinde, saat 16:27
    Permalink

    hocam, şimdi demişsiniz ya 750 gr kol 250 gr sırt bunların yagı için demi. yoksa buna ayrıyetten 250 grm kuyruk yagıda ekleyip zırh da çekelim

    Yanıtla
    • 30 Ağustos 2021 tarihinde, saat 17:19
      Permalink

      Evet ayrıca eklenecek.

      Yanıtla
  • 29 Mayıs 2018 tarihinde, saat 23:04
    Permalink

    Merhaba.
    Adana kebabi elektirikli izgara uzerinde yapilabiöirmi acaba?
    Simdiden cevabiniz icin tesekkur ederim.

    Yanıtla
  • 07 Ocak 2017 tarihinde, saat 20:48
    Permalink

    Tarifi birebir uyguladım (metal şiş dışında), hayatımda ilk Adana kebabı denememdi. Bu karlı İstanbul gününde mangalda pişirdik, afiyetle yedik hem kebapları hem parmaklarımızı.. :) Yiyenler, yedikleri en güzel adana kebap olduğunu söylediler.. hiç dökülmedi şişlerden, tadı tuzu kıvamı yerindeydi.. TEŞEKKÜRLER!!!! Fikrinize sağlık :)

    Yanıtla
  • 16 Mayıs 2015 tarihinde, saat 14:23
    Permalink

    Arkadaslar 1 kilo dana tranc a 700gr kuyruk 200 gr tavuk gogsu 2 tane al biberi zirhda cekip suyunu sıkın icine koyun kırmızı toz biber kirmizi pul biberini goz kararinizca atin yogurun sonra dolaba koyun en kolay porsiyon sise takacaginiz gr 70 dir hem rahat takarsiniz şişe saplamaniz kolay olacaktir

    Yanıtla
    • 11 Haziran 2020 tarihinde, saat 17:10
      Permalink

      neden macera arıyosun(koyun kaburga etinin haricinde.)

      Yanıtla
  • 05 Ekim 2014 tarihinde, saat 00:06
    Permalink

    Tekrar merhaba; malesef verdiğim bu tarif fırın için uygun değildir. Fırında pişirmeyi denediğinizde lezzet kaybı bir yana dursun, eti şişin üzerinde tutmak bile büyük çaba gerektir. Fırın hiçbir zaman köz kömür kadar enerji sağlayamaz. Kalori olarak köz ve 600 derecelik bir sanayi fırını arasında bile nereden baksanız yarı yarıya ısı farkı vardır. Kaldı ki max. 300 derecelik ev tipi bir fırında bunu yakalamak malesef mümkün değildir. Ayrıca köz ateşi ve fırının enerjiyi yayma biçimleri de oldukça farklıdır. Köz ateşini en iyi taklit eden ısı yayıcı evlerimizde kullandığımız ufo benzeri infrared ısıtıcılardır. Profesyonel anlamda bu iş için imal edilmiş fırınların içinde bu tip ısı kaynakları vardır. İLLA Kİ EVDEKİ FIRINIMDA BİR KEBAP YAPACAĞIM DİYORSANIZ ! Adana veya Urfa kebap yerine BEYTİ KEBAP yapmanızı tavsiye ederim. Öncelikle yukarıdaki malzemelerin yağ oranını 3/1 oranda düşürün. Eti çekerken uğraştığınız süreyi de 3/1 oranında yükseltin. Daha ince çekilmiş bir ete ihtiyacınız olacak. Sonra yukarıdaki malzemelere ek olarak kebap karışımımıza çok ince kıyılmış maydanoz ve çok az sarımsak eklememiz gerekir. Bildiğiniz üzere Beyti’nin alameti farikası bu içine koyulan maydanoz ve sarımsaktır. Yukarıdaki tarife (miktara) göre düşünürsek yağını azalttığımız kıymaya orta boy bir diş sarımsak ve ince çekildikten sonra bir çorba kaşığını dolduracak kadar maydanoz yeterli olacaktır. UYARI :Daha fazla koyayım derseniz kebap kebap değil, şişe takılmış ilginç bir ızgara köfte olacaktır. Sarımsağı ve maydanozu zırhta çekilmiş kıymaya elinizle yine ezmeden yedirmek gerekir. Bu tarifi fırında gönül rahatlığıyla pişirebilirsiniz. BİR UYARI DAHA ! Tahmin edeceğiniz üzere kebabı pişirirken yağlar fırının tabanına damlayacaktır. Buna en iyi çözüm fırının bir alt katına bir tepsi koyup içinede yağlı fırın kağıdı koymaktır. Klasik usulle bir alt kata yağın damlaması için su dolu bir tepsi daha koymak bu tarifi yenilemeyecek kadar kötü bir şekle sokabilir. Fırın kağıdı kullanın ! Toplamak gerekirse, fırında bir beyti yapmak için yukarıdaki tarifin yağ oranını düşürüyoruz. Daha ince çekiyoruz, az miktarda maydanoz ve sarımsak ekliyoruz. Ben fırından vazgeçtim diyorsanız ki doğru tercih bu dur :) yağ oranınıyla hiç oynamayıp sadece maydanoz ve sarımsak ekleyerek közde pişmiş harika bir Beyti elde edebilirsiniz. SORULARINIZ OLURSA BU MESAJIN ÜSTÜNDE TAM İSMİM YAZILI FACEBOOKTAN ULAŞABİLİRSİNİZ. VAKTİM ELVERDİĞİNCE YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIM. Sağlıcakla Kalın.

    Yanıtla
    • 23 Ekim 2014 tarihinde, saat 13:45
      Permalink

      adana kebap,ancak bu kadar kusursuz,muhteşem,doğru ve anlaşılır bir şekilde anlatılabilir.teşekkürler.dr.ertuğrul ilhan

      Yanıtla
  • 12 Temmuz 2014 tarihinde, saat 11:32
    Permalink

    Nilay hanim merhaba
    Sizin tarifleriniz ve olculeriniz ile cok guzel yemekler yapmaktayim bunun icin tesekkurle benn iftarda bu tarifi yapmak istiyorum.Firinda bu tarifi yapmam mumkunmu?ilk kez deneyecegim kasaptan desiginiz bolgelerden kiyma alsam?kirmizi biberi islattiktannsonra suzecekmiyiz?Geri dönüş yaparsaniz gun icinde sevinirim.

    Sevgiler

    Yanıtla
    • 12 Temmuz 2014 tarihinde, saat 12:40
      Permalink

      Merhabalar Gaye, bu tarifin yazarı V. Sercan Bahtiyar. Sorularını hemen görüp dönüş yapabileceğiniz sanmıyorum malesef ama ben yardımcı olmaya çaışayım. Kırmızı biberi süzerek eklemen gerek. Bu tip kebaplar fırında pişebiliyor sevgiler…

      Yanıtla
  • 30 Kasım 2013 tarihinde, saat 17:14
    Permalink

    Malzemeler:
    Adana şişi : Kesinlikle Alüminyum yada Çelik olmayacak. Demir şiş en iyi seçim olacaktır. Paslanabileceği için bakımlı ve temiz olmasına dikkat edilmeli. Çelik ve Alüminyum fazla ısınıp etinizi içten kurutur !
    Zırh : Kıyma makinesinde çekilmiş etten kebap olmaz. İyice bilenmiş keskin bir zırh etinizi çekmeniz için olmazsa olmazlardan. Büyük boyutlu çift saplı Antep Dövme Zırh işinizi kolaylaştırır. Çelik zırhlarda mevcut. Burada en önemlisi, kullandığınız zırhın keskin olması. Aksi halde etiniz ezilir, siz de yorulursunuz.
    1 kg Kuzu Eti: Kesinlikle süt kuzu olmayacak! Tercihen 1-2 yaşları arası erkek hayvan olacak, et 750 gr kol 250 gr sırt kısımlarından karışık alınıp sinirleri olabildiğince ayıklanacak. N0 az yağlı, ne de fazla yağlı olmalı. Zırha girmeden olabildiğince keskin bir bıçakla kuşbaşı kesilmesi işinizi kolaylaştırır. (Max. lezzet arıyorsanız bu iş için seçilecek hayvan en fazla 10 gün önce kesilmiş olmalı. Kurbanlık Koç eti bu iş için çok uygundur. Et kesildiikten sonra 5 gün, 6-7 derece soğuk ortamda dinlendirilmeli. İlk dinlendirmeden sonra, sinirleri ayıklanıp kuşbaşı kesilen eti 1 – 2 gün daha aynı ısıda dinlendirmekte fayda var.
    Kuyruk yağı : Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz. Burada püf noktası, kuyruk yağını kesinlikle daha az kullanmamaktır. Çünkü kebabı kebap yapan, içine koyulan kuyruk yağıdır. Karışımı hazırladığınızda size çok yağlı gibi görünebilir. Aldanmayın ! Dışarıda yediğiniz çoğu kebabın, yarısına yakını kuyruk yağıdır ! Herhangi bir kebapçıda pişmemiş, şişe takılı adanaları gördüğünüzde sizin karışımınızdan daha kırmızı bir rengi olduğunu görebilirsiniz. Bu renk etin rengi değil, içine koyulan kırmızı biberin rengidir. (Max. lezzet için, etini kullandığınız hayvanın kendi kuyruk yağını kullanın. )
    Acı kırmızı biber : 1 kilo ete bir su bardağının 3 te biri kadar kırmızı pul biber, İsteğe göre içine bir tatlı kaşığı isot eklenebilir. (max lezzet için pul biber yerine hafif közlenmiş kök biber (kırmızı pul biberin hammaddesi) kullnılabilir. ) Pul biber kullanılacaksa bir gün önceden bardağın içinde ıslatılmalıdır. ) Ayrıntısını aşağıda yazacağım.
    Yeterince Tuz: Biraz iri çekilmiş deniz tuzu kebabınızın lezzetine lezzet katar. Kebapta tuz oranı çok iyi ayarlanmalıdır. Sağlıklı olacak diye kebabın tuzu az kaçırılmamalıdır ! Hatta normalden biraz daha tuzlu olmasında fayda var.
    Tırnak pide : Eti pişirirken yağını almak gerekecektir. Fazla yağ pişerken kömüre damlayıp ateşi alevlendirir yada tamamen söndürür. Taze olmasında fayda var. Bir lahmacuncuncudan temin edilebilir.
    Gördüğünüz gibi malzemeler oldukça basit, (et, kuyruk yağı, biber ve tuz. ) Kebabın içine başka hiç birşey girmez !
    Hazırlanışı.
    1:) Sinirleri alınmış ve dinlendirilmiş eti zırhta kıyma haline getirin. Eti ezmeyin ve çok fazla oda ısısında bekletmeyin. İyice kıyma haline getirmenize gerek yok, biraz diri birakmakta fayda var. Eti zırhta çektikten sonra bir kaba koyup tekrar buzdolabına koyun.
    2: ) Kuyruk yağını etle aynı şekilde zırhta çekin.
    3: ) Çekilmiş eti ve kuyruk yağını bir kaba koyun.
    4: ) 3/1 su bardağı ıslatılmış kırmızı pul biberin suyunu sıkıp bunu ete karıştırın. Bir gün önceden ıslatmakta fayda var. (Orjinal tarifte kök biber kullanılır. Eğer sizin de böyle bir imkanınız varsa, aynı ölçünün yarısı kadar közlenmiş ve soğutulmuş kök biberi yine zırhta çekerek kullanabilirsiniz. ) Püf : Biberi az kaçırabilirsiniz ama kesinlikle fazla kaçırmayın. Etin lezzeti bozulur.
    5: ) Tuz: Yeterince tuzu ete karıştırın.
    6: ) Tüm malzemeleri yoğurun. Yoğururken eti ezmemeye özen gösterin ve kesinlikle elinizi ıslatmayın. Yoğruduktan sonra eti bir kez daha topluca zırhtan geçirmekte fayda var. Ama fazlaca bir önemi de yoktur. Yapmasanız da olur.
    7: ) İyice birbirine karışmış malzemeyi 2 saat kadar buzdolabında bekletin.
    8: ) Beklemiş malzemeyi şişlere takın. Eğer buraya kadar tüm tarifi başarıyla uyguladıysanız. Etinizin pişerkerken şişte durmaması gibi bir şey söz konusu olmayacaktır. Etleri şişe takarken içiniz rahat olsun. Avcunuzu dolduracak kadar eti alın ve şişe her yere aynı incelikte olacak şekilde yapıştırın. Şişe takılı etin altını ve üstünü iyice şişe yapıştırın. Fazla kalın olmasın. Fazla incede olmasın. Bir yeri kalın bir yeri incede olmasın. Bu işte zamanla kendinizi geliştireceksiniz. Püf : Elinizi ya minimum ölçüde ıslatın ya da hiç ıslatmayın. Biliyorum et elinize yapışacaktır. Ama elinizi her ıslattığınızda, etin bu suyu emdiğini de unutmayın. Fazla su kullanılarak şişe takılan et, hemen ardından ateşe atıldığında haşlanacak ve kebabınızın lezzeti kaçacaktır. Bir eldiven kullanmak faydalı olabilir. Hiç birşey yapamıyorsanız etinizi şişe taktıktan sonra 6 sat dinlendirin ki fazla su etin üzerinden süzülsün.
    Pişirme: Bol ve kaliteli kömür kullanmakta fayda var. (meşe kömürü tercih edilebilir) Köz haline gelen kömürün üzerine şişlerinizi yerleştirin. Sık sık çevirerek etinizin iki yanını eşit olarak pişirin. Arada bir kebabın yağını almanız gerekir. Birkaç kere -düz bir satıhta- şişleri pidenin arasına alarak, fazla bastırmadan yağını emdirin. (Eğik tabak içindeki pideyle etin yağını emdirmeye çalışmayın, yağ alınırken şiş hiç eğilmemeli.) Dışı koyu renge büründüğünde etiniz pişmiştir. Fazla kurutmayın. Şişlerinizi daha önce yağını emdirdiğiniz pidenin arasına çekin.
    Geriye afiyetle yemek kalıyor :)
    Yanında olmazsa olmazı sumaklı soğan salatası. Nane, domates, maydanoz, köz yeşil biber, köz domates. Ezme salata, Gavurdağı salatası iyi gider.
    V. Sercan Bahtiyar

    Yanıtla
    • 20 Şubat 2014 tarihinde, saat 18:31
      Permalink

      çok güzel ve doğru anlatım elinize sağlık

      Yanıtla
    • 04 Ağustos 2014 tarihinde, saat 17:16
      Permalink

      Tarifiniz için kutluyorum. Gerçekten bence en doğru tariflerden birisi. Ancak naçizane katkıda bulunayım.
      Kebapda kırmızı pul biber(ıslatılarak da olsa) yanlış. Nedeni biber yanarak lezzeti bozuyor. Onun yerine etli kırmızı biberi de zırhla kıyıp suyunu iyice elinizle sıktıktan sonra ete eklemeli. Acısı için ise kırmızı toz biber kullanmak benim ustalardan aldığım tariftir. Sevgiyle kalın…

      Yanıtla
  • 27 Kasım 2013 tarihinde, saat 13:53
    Permalink

    arkadaşlar işin acemisi iseniz içine 1 kiloya 150 gr tavuk göğsü kıyması 300 gr kuyruk yağı 550 gr kuzu kol eti kıyması karıştırın öyle zırha mırha da gerek yok dedik ya acemi işi ev restaurantta yapılacak bunları iyice karıştırın içine kırmzı toz biber çay kaşığı kadar yani bir şeker kaşığı bir gün önce yağda beklemiş pul biber ve ince çok çok ince doğranmış sarmısak koyun yoğurun dinlendirin şöyle bir saat sonra şişe dizin mangala koyar koymaz 5 sn sonra çevirin diğer tarafı da 5 sn bekletip çevirin daha sonra 15 er sn daha he iki tarafı pişirip yola devam edin……

    Yanıtla
  • 16 Mayıs 2011 tarihinde, saat 13:56
    Permalink

    Eğer ateş görünce dökülmesini istemiyorsanız bir gün önce suya isladiginiz ekmegi yugururken katın

    Yanıtla
  • 02 Temmuz 2009 tarihinde, saat 16:31
    Permalink

    Malzemeler:

    500 gr. az yağlı koyun kıyması
    150 gr. kuyruk yağı
    3 adet orta boy soğan
    1 demet maydanoz
    2 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı kırmızı biber
    1 çay kaşığı dövülmüş yaprak kırmızı biber

    Yapılışı:

    1) Sogan ve maydanozu ince ince kıyın. Kuyruk yağını da çift bıçakla incecik kıyın. Kıyma, tuz ve kırmızı biberi diğer gereçlerle karıştırıp iyice yoğurun.

    2) Yukarda açıkladığımız gibi, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Şişlerin üzerine avuç arasında sıkıştırarak geçirin. Üstlerini yağladıktan sonra, ızgara üzerinde çevirerek kızartın. Diğer kebablarda oldugu gibi servis yapın. afiyet olsun

    Yanıtla
    • 21 Şubat 2013 tarihinde, saat 17:54
      Permalink

      hocam sen adana kebabı değil köfte tarifi yapmışsın :)
      adana , 1kg özellıkle kaburga tarafından ve sırt tarafından erkek kuzu eti ( varsa siniri ve zarları alınmıs olacak ) 200 gr kuyruk yağı önce ayrı ayrı el kıyması yapılır sonra bırlıkte zırhla cekılıp guzelce az miktar tuz ve salca ılave edılerek yogrulur. sonra şişlere saplanıp kor ama alevsiz meşe kömüründe önce bir taraf, sonra dıger tarafa ateş gosterılır ve ekmege kebabın yagı bastırılarak alınır. tekrar mangalda yine her ıkı taraf guzelce pişirilerek servise hazırlanır.
      not: kebaba sogan gırmez / maydanozla birlikte ince sarmısak girer onun da adı beyti olur.

      saygılarla

      Yanıtla
  • 03 Nisan 2009 tarihinde, saat 20:40
    Permalink

    olay suu
    450 gr kuyruk yagı zırh ıle satır kıyması halıne gertırılır , o yaga 1 kılo kıyma eklenerek ıyıce yogrulur,ıstenırse ıkıye arzu ettıgınız kadar ıkıye ayırırsanız ayırdıgınız kısım bır bolumune tuz eklenir ve urfa dıye atabır ettıgımız
    acısız kebap cıkar, 2 tane kırmızı bıberı rende yardımı veya zırhla tekrardan dograyıp adana ıcın ayırdıgımız kıymanın ıcerısıne daha sonra zeytın yagında batırılmıs kırmızı pul bıberı kebabın ıcerısıne katıp tuz ılave edıp ıyıce yogurduktan sonra sıslemeye baslıyabılırsınız eger kebebın daha sıkı olmasını ıstıyorsnız bıraz tavuk kıymasıda ekleyebılırısız bunları yaparsanız kebeb 10 numara bır kebap olurr tesekkurler

    Yanıtla
  • 28 Mayıs 2008 tarihinde, saat 20:41
    Permalink

    ben 1 kg kıymaya 300 gr kuyruk yağ ,köfte harçı katıyorum.biraz elimi ıslatarak iyice yoğuruyorum… önceleri kıymalar dökülüyordu.zamanla elim alıştı

    Yanıtla
  • 08 Mayıs 2008 tarihinde, saat 00:35
    Permalink

    Rica ederim sn.Nilay , eğer eksik olduğunu düşündüğünüz bir kısım varsa veya aklınıza takılan bir bölüm varsa, yardımcı olmaya çalışırım.

    Yanıtla
  • 07 Mayıs 2008 tarihinde, saat 08:53
    Permalink

    Merhabalar Semih Bey. Bu açıklayıcı ve bilgilendirici yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bende yazdığınız şekilde yaparak deneyeceğim. Tabi her işin bir ustası var, dinlemek uymak ve öğrenmek lazım :)

    Yanıtla
  • 07 Mayıs 2008 tarihinde, saat 01:24
    Permalink

    Sn Orhan yukarıdaki tarifdeki gibi yapıldığında, malesef dökülür..!!
    Kısaca özetlemek gerekirse;%50 dana kıyması,%25 kuzu boşluğu(profesyonel kasaplar bilir.)kıyması ayrı ayrı çekilip elde yoğrulur.%25 kuzu kuyruk yağı zırhlanır(bir çeşit el kıyması)3 çü birlikte içine pul biber ,toz biber koyularak iyice yoğrulur( Urfa için sadece tatlı toz biber konur.)daha sonra arkadaşın anlatığı gibi en az birkaç saat dolapta bekletip dinlendirdikten sonra şişlere sıvanıp ateşe atılacak hale getirilir.
    Sayın Nilayın ilk sözlerine katılıyorum, bence hazır alıp yapmak veya bir lokantada yemek daha garanti bir iş olur, çünkü anlatması kolay, yapması zor işlerdendir.. :))

    Yanıtla
  • 05 Mayıs 2008 tarihinde, saat 18:22
    Permalink

    ben bir sefer adana kebap yapmak istedim fakat ateşi görünce kıyma döküldü neden acaba kıymanın dökülmemesi için yapmam gereken nedir bilgilendirirseniz sevinirim

    Yanıtla
    • 12 Ağustos 2011 tarihinde, saat 17:45
      Permalink

      kıymayı şişe takarken hafifçe döndürerek takmayı deneyin. yani spiral bir şekilde şişi sarsın. pişirirken de bir tarafı tam pişene kadar beklemeyin şişi sürekli çevirin. bence böyle yaparsanız kıyma şişten dökülmez. saygılarımla

      Yanıtla
      • 09 Haziran 2014 tarihinde, saat 14:39
        Permalink

        Evet size katılıyorum Adana kebabı yaptıkça kendi kendime tecrübe kazabdım,1.si anlatımda dendiği gibi kuyruk yağından tasarruf yapmayın en ideali 1 kg Ete 200-300 gr arasıdır,şişe saplarken elinizi fazla suya batırmayın et ıslandıkça dökülme riski artıyor hatta hiç ıslamayın elinizi,son olarakta iyce dinlenen etimizi şişe sapladıktan sonra pişirirken sık sık çevirin yoksa kesin dökülür.afiyet olsun.

        Yanıtla
    • 11 Nisan 2013 tarihinde, saat 14:45
      Permalink

      kıymayı şişlere dizerken elinizi karbonatlı su ile ıslatın(bir su bardagı suya 1 cay kaşıgı karbonat)afiyet olsun

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorum Yapılan Tarifler +
Son Gezdiğiniz 5 Tarif +
  • Henüz tarif gezmediniz.

Adana Kebap (Detaylı Anlatım)” için 26 yorum

  • 16 Haziran 2019 tarihinde, saat 16:27
    Permalink

    hocam, şimdi demişsiniz ya 750 gr kol 250 gr sırt bunların yagı için demi. yoksa buna ayrıyetten 250 grm kuyruk yagıda ekleyip zırh da çekelim

    Yanıtla
    • 30 Ağustos 2021 tarihinde, saat 17:19
      Permalink

      Evet ayrıca eklenecek.

      Yanıtla
  • 29 Mayıs 2018 tarihinde, saat 23:04
    Permalink

    Merhaba.
    Adana kebabi elektirikli izgara uzerinde yapilabiöirmi acaba?
    Simdiden cevabiniz icin tesekkur ederim.

    Yanıtla
  • 07 Ocak 2017 tarihinde, saat 20:48
    Permalink

    Tarifi birebir uyguladım (metal şiş dışında), hayatımda ilk Adana kebabı denememdi. Bu karlı İstanbul gününde mangalda pişirdik, afiyetle yedik hem kebapları hem parmaklarımızı.. :) Yiyenler, yedikleri en güzel adana kebap olduğunu söylediler.. hiç dökülmedi şişlerden, tadı tuzu kıvamı yerindeydi.. TEŞEKKÜRLER!!!! Fikrinize sağlık :)

    Yanıtla
  • 16 Mayıs 2015 tarihinde, saat 14:23
    Permalink

    Arkadaslar 1 kilo dana tranc a 700gr kuyruk 200 gr tavuk gogsu 2 tane al biberi zirhda cekip suyunu sıkın icine koyun kırmızı toz biber kirmizi pul biberini goz kararinizca atin yogurun sonra dolaba koyun en kolay porsiyon sise takacaginiz gr 70 dir hem rahat takarsiniz şişe saplamaniz kolay olacaktir

    Yanıtla
    • 11 Haziran 2020 tarihinde, saat 17:10
      Permalink

      neden macera arıyosun(koyun kaburga etinin haricinde.)

      Yanıtla
  • 05 Ekim 2014 tarihinde, saat 00:06
    Permalink

    Tekrar merhaba; malesef verdiğim bu tarif fırın için uygun değildir. Fırında pişirmeyi denediğinizde lezzet kaybı bir yana dursun, eti şişin üzerinde tutmak bile büyük çaba gerektir. Fırın hiçbir zaman köz kömür kadar enerji sağlayamaz. Kalori olarak köz ve 600 derecelik bir sanayi fırını arasında bile nereden baksanız yarı yarıya ısı farkı vardır. Kaldı ki max. 300 derecelik ev tipi bir fırında bunu yakalamak malesef mümkün değildir. Ayrıca köz ateşi ve fırının enerjiyi yayma biçimleri de oldukça farklıdır. Köz ateşini en iyi taklit eden ısı yayıcı evlerimizde kullandığımız ufo benzeri infrared ısıtıcılardır. Profesyonel anlamda bu iş için imal edilmiş fırınların içinde bu tip ısı kaynakları vardır. İLLA Kİ EVDEKİ FIRINIMDA BİR KEBAP YAPACAĞIM DİYORSANIZ ! Adana veya Urfa kebap yerine BEYTİ KEBAP yapmanızı tavsiye ederim. Öncelikle yukarıdaki malzemelerin yağ oranını 3/1 oranda düşürün. Eti çekerken uğraştığınız süreyi de 3/1 oranında yükseltin. Daha ince çekilmiş bir ete ihtiyacınız olacak. Sonra yukarıdaki malzemelere ek olarak kebap karışımımıza çok ince kıyılmış maydanoz ve çok az sarımsak eklememiz gerekir. Bildiğiniz üzere Beyti’nin alameti farikası bu içine koyulan maydanoz ve sarımsaktır. Yukarıdaki tarife (miktara) göre düşünürsek yağını azalttığımız kıymaya orta boy bir diş sarımsak ve ince çekildikten sonra bir çorba kaşığını dolduracak kadar maydanoz yeterli olacaktır. UYARI :Daha fazla koyayım derseniz kebap kebap değil, şişe takılmış ilginç bir ızgara köfte olacaktır. Sarımsağı ve maydanozu zırhta çekilmiş kıymaya elinizle yine ezmeden yedirmek gerekir. Bu tarifi fırında gönül rahatlığıyla pişirebilirsiniz. BİR UYARI DAHA ! Tahmin edeceğiniz üzere kebabı pişirirken yağlar fırının tabanına damlayacaktır. Buna en iyi çözüm fırının bir alt katına bir tepsi koyup içinede yağlı fırın kağıdı koymaktır. Klasik usulle bir alt kata yağın damlaması için su dolu bir tepsi daha koymak bu tarifi yenilemeyecek kadar kötü bir şekle sokabilir. Fırın kağıdı kullanın ! Toplamak gerekirse, fırında bir beyti yapmak için yukarıdaki tarifin yağ oranını düşürüyoruz. Daha ince çekiyoruz, az miktarda maydanoz ve sarımsak ekliyoruz. Ben fırından vazgeçtim diyorsanız ki doğru tercih bu dur :) yağ oranınıyla hiç oynamayıp sadece maydanoz ve sarımsak ekleyerek közde pişmiş harika bir Beyti elde edebilirsiniz. SORULARINIZ OLURSA BU MESAJIN ÜSTÜNDE TAM İSMİM YAZILI FACEBOOKTAN ULAŞABİLİRSİNİZ. VAKTİM ELVERDİĞİNCE YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞIRIM. Sağlıcakla Kalın.

    Yanıtla
    • 23 Ekim 2014 tarihinde, saat 13:45
      Permalink

      adana kebap,ancak bu kadar kusursuz,muhteşem,doğru ve anlaşılır bir şekilde anlatılabilir.teşekkürler.dr.ertuğrul ilhan

      Yanıtla
  • 12 Temmuz 2014 tarihinde, saat 11:32
    Permalink

    Nilay hanim merhaba
    Sizin tarifleriniz ve olculeriniz ile cok guzel yemekler yapmaktayim bunun icin tesekkurle benn iftarda bu tarifi yapmak istiyorum.Firinda bu tarifi yapmam mumkunmu?ilk kez deneyecegim kasaptan desiginiz bolgelerden kiyma alsam?kirmizi biberi islattiktannsonra suzecekmiyiz?Geri dönüş yaparsaniz gun icinde sevinirim.

    Sevgiler

    Yanıtla
    • 12 Temmuz 2014 tarihinde, saat 12:40
      Permalink

      Merhabalar Gaye, bu tarifin yazarı V. Sercan Bahtiyar. Sorularını hemen görüp dönüş yapabileceğiniz sanmıyorum malesef ama ben yardımcı olmaya çaışayım. Kırmızı biberi süzerek eklemen gerek. Bu tip kebaplar fırında pişebiliyor sevgiler…

      Yanıtla
  • 30 Kasım 2013 tarihinde, saat 17:14
    Permalink

    Malzemeler:
    Adana şişi : Kesinlikle Alüminyum yada Çelik olmayacak. Demir şiş en iyi seçim olacaktır. Paslanabileceği için bakımlı ve temiz olmasına dikkat edilmeli. Çelik ve Alüminyum fazla ısınıp etinizi içten kurutur !
    Zırh : Kıyma makinesinde çekilmiş etten kebap olmaz. İyice bilenmiş keskin bir zırh etinizi çekmeniz için olmazsa olmazlardan. Büyük boyutlu çift saplı Antep Dövme Zırh işinizi kolaylaştırır. Çelik zırhlarda mevcut. Burada en önemlisi, kullandığınız zırhın keskin olması. Aksi halde etiniz ezilir, siz de yorulursunuz.
    1 kg Kuzu Eti: Kesinlikle süt kuzu olmayacak! Tercihen 1-2 yaşları arası erkek hayvan olacak, et 750 gr kol 250 gr sırt kısımlarından karışık alınıp sinirleri olabildiğince ayıklanacak. N0 az yağlı, ne de fazla yağlı olmalı. Zırha girmeden olabildiğince keskin bir bıçakla kuşbaşı kesilmesi işinizi kolaylaştırır. (Max. lezzet arıyorsanız bu iş için seçilecek hayvan en fazla 10 gün önce kesilmiş olmalı. Kurbanlık Koç eti bu iş için çok uygundur. Et kesildiikten sonra 5 gün, 6-7 derece soğuk ortamda dinlendirilmeli. İlk dinlendirmeden sonra, sinirleri ayıklanıp kuşbaşı kesilen eti 1 – 2 gün daha aynı ısıda dinlendirmekte fayda var.
    Kuyruk yağı : Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz. Burada püf noktası, kuyruk yağını kesinlikle daha az kullanmamaktır. Çünkü kebabı kebap yapan, içine koyulan kuyruk yağıdır. Karışımı hazırladığınızda size çok yağlı gibi görünebilir. Aldanmayın ! Dışarıda yediğiniz çoğu kebabın, yarısına yakını kuyruk yağıdır ! Herhangi bir kebapçıda pişmemiş, şişe takılı adanaları gördüğünüzde sizin karışımınızdan daha kırmızı bir rengi olduğunu görebilirsiniz. Bu renk etin rengi değil, içine koyulan kırmızı biberin rengidir. (Max. lezzet için, etini kullandığınız hayvanın kendi kuyruk yağını kullanın. )
    Acı kırmızı biber : 1 kilo ete bir su bardağının 3 te biri kadar kırmızı pul biber, İsteğe göre içine bir tatlı kaşığı isot eklenebilir. (max lezzet için pul biber yerine hafif közlenmiş kök biber (kırmızı pul biberin hammaddesi) kullnılabilir. ) Pul biber kullanılacaksa bir gün önceden bardağın içinde ıslatılmalıdır. ) Ayrıntısını aşağıda yazacağım.
    Yeterince Tuz: Biraz iri çekilmiş deniz tuzu kebabınızın lezzetine lezzet katar. Kebapta tuz oranı çok iyi ayarlanmalıdır. Sağlıklı olacak diye kebabın tuzu az kaçırılmamalıdır ! Hatta normalden biraz daha tuzlu olmasında fayda var.
    Tırnak pide : Eti pişirirken yağını almak gerekecektir. Fazla yağ pişerken kömüre damlayıp ateşi alevlendirir yada tamamen söndürür. Taze olmasında fayda var. Bir lahmacuncuncudan temin edilebilir.
    Gördüğünüz gibi malzemeler oldukça basit, (et, kuyruk yağı, biber ve tuz. ) Kebabın içine başka hiç birşey girmez !
    Hazırlanışı.
    1:) Sinirleri alınmış ve dinlendirilmiş eti zırhta kıyma haline getirin. Eti ezmeyin ve çok fazla oda ısısında bekletmeyin. İyice kıyma haline getirmenize gerek yok, biraz diri birakmakta fayda var. Eti zırhta çektikten sonra bir kaba koyup tekrar buzdolabına koyun.
    2: ) Kuyruk yağını etle aynı şekilde zırhta çekin.
    3: ) Çekilmiş eti ve kuyruk yağını bir kaba koyun.
    4: ) 3/1 su bardağı ıslatılmış kırmızı pul biberin suyunu sıkıp bunu ete karıştırın. Bir gün önceden ıslatmakta fayda var. (Orjinal tarifte kök biber kullanılır. Eğer sizin de böyle bir imkanınız varsa, aynı ölçünün yarısı kadar közlenmiş ve soğutulmuş kök biberi yine zırhta çekerek kullanabilirsiniz. ) Püf : Biberi az kaçırabilirsiniz ama kesinlikle fazla kaçırmayın. Etin lezzeti bozulur.
    5: ) Tuz: Yeterince tuzu ete karıştırın.
    6: ) Tüm malzemeleri yoğurun. Yoğururken eti ezmemeye özen gösterin ve kesinlikle elinizi ıslatmayın. Yoğruduktan sonra eti bir kez daha topluca zırhtan geçirmekte fayda var. Ama fazlaca bir önemi de yoktur. Yapmasanız da olur.
    7: ) İyice birbirine karışmış malzemeyi 2 saat kadar buzdolabında bekletin.
    8: ) Beklemiş malzemeyi şişlere takın. Eğer buraya kadar tüm tarifi başarıyla uyguladıysanız. Etinizin pişerkerken şişte durmaması gibi bir şey söz konusu olmayacaktır. Etleri şişe takarken içiniz rahat olsun. Avcunuzu dolduracak kadar eti alın ve şişe her yere aynı incelikte olacak şekilde yapıştırın. Şişe takılı etin altını ve üstünü iyice şişe yapıştırın. Fazla kalın olmasın. Fazla incede olmasın. Bir yeri kalın bir yeri incede olmasın. Bu işte zamanla kendinizi geliştireceksiniz. Püf : Elinizi ya minimum ölçüde ıslatın ya da hiç ıslatmayın. Biliyorum et elinize yapışacaktır. Ama elinizi her ıslattığınızda, etin bu suyu emdiğini de unutmayın. Fazla su kullanılarak şişe takılan et, hemen ardından ateşe atıldığında haşlanacak ve kebabınızın lezzeti kaçacaktır. Bir eldiven kullanmak faydalı olabilir. Hiç birşey yapamıyorsanız etinizi şişe taktıktan sonra 6 sat dinlendirin ki fazla su etin üzerinden süzülsün.
    Pişirme: Bol ve kaliteli kömür kullanmakta fayda var. (meşe kömürü tercih edilebilir) Köz haline gelen kömürün üzerine şişlerinizi yerleştirin. Sık sık çevirerek etinizin iki yanını eşit olarak pişirin. Arada bir kebabın yağını almanız gerekir. Birkaç kere -düz bir satıhta- şişleri pidenin arasına alarak, fazla bastırmadan yağını emdirin. (Eğik tabak içindeki pideyle etin yağını emdirmeye çalışmayın, yağ alınırken şiş hiç eğilmemeli.) Dışı koyu renge büründüğünde etiniz pişmiştir. Fazla kurutmayın. Şişlerinizi daha önce yağını emdirdiğiniz pidenin arasına çekin.
    Geriye afiyetle yemek kalıyor :)
    Yanında olmazsa olmazı sumaklı soğan salatası. Nane, domates, maydanoz, köz yeşil biber, köz domates. Ezme salata, Gavurdağı salatası iyi gider.
    V. Sercan Bahtiyar

    Yanıtla
    • 20 Şubat 2014 tarihinde, saat 18:31
      Permalink

      çok güzel ve doğru anlatım elinize sağlık

      Yanıtla
    • 04 Ağustos 2014 tarihinde, saat 17:16
      Permalink

      Tarifiniz için kutluyorum. Gerçekten bence en doğru tariflerden birisi. Ancak naçizane katkıda bulunayım.
      Kebapda kırmızı pul biber(ıslatılarak da olsa) yanlış. Nedeni biber yanarak lezzeti bozuyor. Onun yerine etli kırmızı biberi de zırhla kıyıp suyunu iyice elinizle sıktıktan sonra ete eklemeli. Acısı için ise kırmızı toz biber kullanmak benim ustalardan aldığım tariftir. Sevgiyle kalın…

      Yanıtla
  • 27 Kasım 2013 tarihinde, saat 13:53
    Permalink

    arkadaşlar işin acemisi iseniz içine 1 kiloya 150 gr tavuk göğsü kıyması 300 gr kuyruk yağı 550 gr kuzu kol eti kıyması karıştırın öyle zırha mırha da gerek yok dedik ya acemi işi ev restaurantta yapılacak bunları iyice karıştırın içine kırmzı toz biber çay kaşığı kadar yani bir şeker kaşığı bir gün önce yağda beklemiş pul biber ve ince çok çok ince doğranmış sarmısak koyun yoğurun dinlendirin şöyle bir saat sonra şişe dizin mangala koyar koymaz 5 sn sonra çevirin diğer tarafı da 5 sn bekletip çevirin daha sonra 15 er sn daha he iki tarafı pişirip yola devam edin……

    Yanıtla
  • 16 Mayıs 2011 tarihinde, saat 13:56
    Permalink

    Eğer ateş görünce dökülmesini istemiyorsanız bir gün önce suya isladiginiz ekmegi yugururken katın

    Yanıtla
  • 02 Temmuz 2009 tarihinde, saat 16:31
    Permalink

    Malzemeler:

    500 gr. az yağlı koyun kıyması
    150 gr. kuyruk yağı
    3 adet orta boy soğan
    1 demet maydanoz
    2 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı kırmızı biber
    1 çay kaşığı dövülmüş yaprak kırmızı biber

    Yapılışı:

    1) Sogan ve maydanozu ince ince kıyın. Kuyruk yağını da çift bıçakla incecik kıyın. Kıyma, tuz ve kırmızı biberi diğer gereçlerle karıştırıp iyice yoğurun.

    2) Yukarda açıkladığımız gibi, yumurta büyüklüğünde parçalara ayırın. Şişlerin üzerine avuç arasında sıkıştırarak geçirin. Üstlerini yağladıktan sonra, ızgara üzerinde çevirerek kızartın. Diğer kebablarda oldugu gibi servis yapın. afiyet olsun

    Yanıtla
    • 21 Şubat 2013 tarihinde, saat 17:54
      Permalink

      hocam sen adana kebabı değil köfte tarifi yapmışsın :)
      adana , 1kg özellıkle kaburga tarafından ve sırt tarafından erkek kuzu eti ( varsa siniri ve zarları alınmıs olacak ) 200 gr kuyruk yağı önce ayrı ayrı el kıyması yapılır sonra bırlıkte zırhla cekılıp guzelce az miktar tuz ve salca ılave edılerek yogrulur. sonra şişlere saplanıp kor ama alevsiz meşe kömüründe önce bir taraf, sonra dıger tarafa ateş gosterılır ve ekmege kebabın yagı bastırılarak alınır. tekrar mangalda yine her ıkı taraf guzelce pişirilerek servise hazırlanır.
      not: kebaba sogan gırmez / maydanozla birlikte ince sarmısak girer onun da adı beyti olur.

      saygılarla

      Yanıtla
  • 03 Nisan 2009 tarihinde, saat 20:40
    Permalink

    olay suu
    450 gr kuyruk yagı zırh ıle satır kıyması halıne gertırılır , o yaga 1 kılo kıyma eklenerek ıyıce yogrulur,ıstenırse ıkıye arzu ettıgınız kadar ıkıye ayırırsanız ayırdıgınız kısım bır bolumune tuz eklenir ve urfa dıye atabır ettıgımız
    acısız kebap cıkar, 2 tane kırmızı bıberı rende yardımı veya zırhla tekrardan dograyıp adana ıcın ayırdıgımız kıymanın ıcerısıne daha sonra zeytın yagında batırılmıs kırmızı pul bıberı kebabın ıcerısıne katıp tuz ılave edıp ıyıce yogurduktan sonra sıslemeye baslıyabılırsınız eger kebebın daha sıkı olmasını ıstıyorsnız bıraz tavuk kıymasıda ekleyebılırısız bunları yaparsanız kebeb 10 numara bır kebap olurr tesekkurler

    Yanıtla
  • 28 Mayıs 2008 tarihinde, saat 20:41
    Permalink

    ben 1 kg kıymaya 300 gr kuyruk yağ ,köfte harçı katıyorum.biraz elimi ıslatarak iyice yoğuruyorum… önceleri kıymalar dökülüyordu.zamanla elim alıştı

    Yanıtla
  • 08 Mayıs 2008 tarihinde, saat 00:35
    Permalink

    Rica ederim sn.Nilay , eğer eksik olduğunu düşündüğünüz bir kısım varsa veya aklınıza takılan bir bölüm varsa, yardımcı olmaya çalışırım.

    Yanıtla
  • 07 Mayıs 2008 tarihinde, saat 08:53
    Permalink

    Merhabalar Semih Bey. Bu açıklayıcı ve bilgilendirici yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bende yazdığınız şekilde yaparak deneyeceğim. Tabi her işin bir ustası var, dinlemek uymak ve öğrenmek lazım :)

    Yanıtla
  • 07 Mayıs 2008 tarihinde, saat 01:24
    Permalink

    Sn Orhan yukarıdaki tarifdeki gibi yapıldığında, malesef dökülür..!!
    Kısaca özetlemek gerekirse;%50 dana kıyması,%25 kuzu boşluğu(profesyonel kasaplar bilir.)kıyması ayrı ayrı çekilip elde yoğrulur.%25 kuzu kuyruk yağı zırhlanır(bir çeşit el kıyması)3 çü birlikte içine pul biber ,toz biber koyularak iyice yoğrulur( Urfa için sadece tatlı toz biber konur.)daha sonra arkadaşın anlatığı gibi en az birkaç saat dolapta bekletip dinlendirdikten sonra şişlere sıvanıp ateşe atılacak hale getirilir.
    Sayın Nilayın ilk sözlerine katılıyorum, bence hazır alıp yapmak veya bir lokantada yemek daha garanti bir iş olur, çünkü anlatması kolay, yapması zor işlerdendir.. :))

    Yanıtla
  • 05 Mayıs 2008 tarihinde, saat 18:22
    Permalink

    ben bir sefer adana kebap yapmak istedim fakat ateşi görünce kıyma döküldü neden acaba kıymanın dökülmemesi için yapmam gereken nedir bilgilendirirseniz sevinirim

    Yanıtla
    • 12 Ağustos 2011 tarihinde, saat 17:45
      Permalink

      kıymayı şişe takarken hafifçe döndürerek takmayı deneyin. yani spiral bir şekilde şişi sarsın. pişirirken de bir tarafı tam pişene kadar beklemeyin şişi sürekli çevirin. bence böyle yaparsanız kıyma şişten dökülmez. saygılarımla

      Yanıtla
      • 09 Haziran 2014 tarihinde, saat 14:39
        Permalink

        Evet size katılıyorum Adana kebabı yaptıkça kendi kendime tecrübe kazabdım,1.si anlatımda dendiği gibi kuyruk yağından tasarruf yapmayın en ideali 1 kg Ete 200-300 gr arasıdır,şişe saplarken elinizi fazla suya batırmayın et ıslandıkça dökülme riski artıyor hatta hiç ıslamayın elinizi,son olarakta iyce dinlenen etimizi şişe sapladıktan sonra pişirirken sık sık çevirin yoksa kesin dökülür.afiyet olsun.

        Yanıtla
    • 11 Nisan 2013 tarihinde, saat 14:45
      Permalink

      kıymayı şişlere dizerken elinizi karbonatlı su ile ıslatın(bir su bardagı suya 1 cay kaşıgı karbonat)afiyet olsun

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nilay Tulum