Sağlıklı Saçlar İçin Öneriler
Güzel ve sağlıklı saçların sırrı, bakımlı olmaktan geçer. Güneş ışınları, çevre koşulları, sürekli fön veya saç tipinize uygun olmayan şampuan kullanımı, saçlarınızı yıpratarak sağlıksız görünmelerine ve canlılıklarını kaybetmelerine yol açar.
Sağlıklı saçlara sahip olmak için onları düzenli olarak yıkamak gerekir. Ayrıca saç derisini esas alarak saç derisinin türüne göre bir şampuan kullanmak ve daha kuru olan saç uçları için de uygun bir saç kremi seçmek son derece önemlidir.
Normal saç haftada en az bir ya da iki kez, yağlı saçlar ise daha sık yıkanmalıdır. Şampuan işlemini uyguladıktan sonra, saçın temiz suyla iyice durulanması gerekir. Saç kremi de herhangi bir bakım özelliği taşımıyorsa saç derisine temas etmeyecek şekilde sadece uçlara uygulanmalıdır.
Saçlar durulandıktan sonra kurutulmadan önce nazikçe taranmalı ve yumuşak bir havluyla hafifçe kurulanmalıdır. Aksi taktirde saçlarınızın uçları çatallaşabilir. Saçınızı tararken nemli veya ıslak olmasına özellikle dikkat edin çünkü saç kuruyken taranırsa kırılır ve zaman içinde kurumasına neden olur.
Unutulmaması gereken bir diğer nokta da saçın çok sık taranmaması gerektiğidir. Ayrıca tarak ve fırçaların dişleri de mümkün olduğunca geniş olmalıdır. Saçlar elektrikli kurutucularla kurutulabilir. Ancak kurutucunun saça çok yakın tutulmaması gerekir çünkü deri ve saçlar fazla sıcaktan olumsuz etkilenebilirler. Saçları genelde toplamak yerine, açık bırakarak saç telleri hücreleri ve deri hücrelerinin hava almasını sağlamakta fayda vardır.Yetersiz beslenme de saçların sönük ve mat görünmesine neden olur. Beta Carotene, B ve C vitaminleri, Omega 3 yağları, Selenyum ve Çinko içeriği zengin yiyecekler tüketmeniz bu açıdan yararlı olacaktır. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, bol su içmek, düzenli ve yeterli uyku saçlarınızın sağlıklı görünmesini sağlayacaktır. Stres salgılattığı hormonlar yoluyla damarlarda daralmaya yol açtığından ve saç köklerinde beslenmeyi bozduğundan dolayı, stresi azaltan önlemler almanız saçlarınız açısından son derece önemlidir. Saçlarınızın sağlıklı uzamasını istiyorsanız her on ya da on iki haftada bir mutlaka saçlarınızı uçlarından kestirmelisiniz.
Saç dökülmesi:
Saç dökülmesi bir çok nedene bağlı görülebilir. Saç telleri ayda ortalama 1-1.5 cm kadar uzar. İnsanlar yaşlandıkça saç uzama hızları yavaşlar. Doğal sarışınlar (140.000), esmer (105.000) ve kızıllardan (90.000) daha çok saç teline sahiptirler. Saç dökülmelerinin çoğunun sebebi normal saç büyüme döngüsünden kaynaklanır. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi normal kabul edilir.Mevsimsel geçiş dönemlerinde yaşanan hızlı saç dökülmeleri de normaldir. Ancak, mevsimle ilgili olmayan dökülmelerde mutlaka doktora başvurulması gerekir, çünkü saç dökülmesi hastalık habercisi olabilir. Saç dökülmesi kansızlık, demir eksikliği, hormonal bozukluklar ve immünolojik rahatsızlıklar gibi birçok sistemik hastalığın belirtisi olabilir. Bunlar ortadan kaldırılmadan %100 tedavi hiçbir zaman mümküm olmaz. Bunun için öncelikle bu durumun sebepleri araştırılır. Kan tahlili yapılır, hormon düzeyleri, kullanılan ilaçlar ve stres faktörünün olup olmadığına bakılır. Elde edilen sonuçlara göre, ilaçla tedavi şekli veya saç mezoterapisi önerilir. Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin %25’ini, 40 yaşına kadar %40’ını, 50 yaşına kadar %50’sini etkiler. Saça uygulanan her türlü boya, renk açma, saçı düzleştirme veya perma gibi yöntemler uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebilir. Bunun için bu uygulamaların profesyonel kişiler tarafından yapılmasına dikkat edilmelidir. Saç dökülmesinde uygulanan ilaç tedavisi sayesinde kıl kökleri vücut tarafından beslenir. Saç mezoterapisinde ise, kıl köklerini besleyen vitaminler ve kan dolaşımını artırıcı ilaçlar direkt kıl köklerine, çok ince uçlu kılcal iğneler vasıtasıyla enjekte edilir. 8 – 10 haftalık tedavi süresince haftada 1 seans uygulanan ilaçlarla saç dökülmesi tamamen engellenir ve yeni saçların çıkmasıyla birlikte saçlarda dolgunluk, hacim artışı, parlaklık, saç kalitesinde yumuşama görülür. Saç mezoterapisiyle yeni ve canlı saçlara kavuşmak mümkündür.
Boya – Bitkisel boya:
Boya:
Saçlara yapılan boya işlemlerinin cilt rengine, yaşam tarzına ve mevsime uygun olmasına özen gösterilmelidir. Boya işlemi mutlaka uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Yapılan boya işleminin saçta kalıcılık süresi ortalama bir aydır. Saçın diplerden uzama süresine bağlı olarak normal şartlarda saçın periyodik olarak ayda bir boyanması gerekir. Boya işleminden sonra saçın bakımı kuaförün önereceği boyalı saçlara uygun şampuan ve bakım kremiyle sağlandığı taktirde, saç tellerine yüklenen renk pigmentlerinin kalıcılığı korunmuş olur.
Bitkisel Boya:
Normal saç boyalarının dışında amonyaksız, düşük pH dereceli, düşük oksidasyonlu ve bitki özlerinden yapılmış boyalar da mevcuttur.Bu boyalar saçın kolay taranmasını, yumuşak, canlı ve parlak olmasını sağlar. Saçın ana yapısını bozmaz. Saçını ilk kez boyatmak isteyenler, amonyaklı boyaların alerjik etkisinden zarar görmek istemeyenler ve boyaların saçı kurutup yıpratmasından çekinen kişiler bitkisel boyaları gönül rahatlığıyla kullanabilirler.
Röfle – Baleyaj – Gölge:
Doğal tonlar tercih edildiği taktirde saçı yormadan, yıpratmadan iyi sonuçlar almak mümkündür. Günümüzde saçı yıpratmayan bitki özlü açıcılar mevcuttur. Bunlarla saçlara zarar vermeden ana saç renginin beş ton açığına kadar istenilen tonlamalar yakalanabilir. Tabii saçı açma işlemi işin uzmanı tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde saçlar çok zarar görebilir.
Perma:
Çok ince telli saçların daha çok ve hacimli görünmesini sağlayan perma, uzun ve kıvırcık saçlara da yapılarak onların daha doğal görünmesini sağlayabilir. Kulanımı rahat olduğu için aktif ve sportif bayanların tercihidir. Kalın yapılan perma yaklaşık 3 ay kullanılabilir. Saçı yıprattığı için röfle ve dekelore işlemlerinden sonra yapılması tavsiye edilmez. Perma yapıldıktan sonra saç uçlarında kuruma meydana gelir. Bu kurumayı ve saç uçlarında kırılmaları önlemek için mutlaka uygun bir saç bakım maskesi kullanmak gerekir.
Saçlar da doğal bir gübredir. Doga dostudur. Saçlarınızı çöpe atmayın. Küçük parçalar halinde keserek saksıya veya topraga koyabilirsiniz
yeni bir şehir yeni bir ev ve kireçli sular :( başedilmesi en zor konulardan birisi bu.şaçlarım eski yumuşaklığını parlaklığını kaybetti 3-4 ayda. kuru ve mat saçlarıma evdeki suyu değiştiremeyeceğime göre neler uygulamalıyım ,ne önerirsiniz ?
MUTFAKTA DA GUZELLİK VAR. BEYAZ SAÇLAR İÇİN YEMESİDE FAYDASI OLAN BİR SEBZE. SAÇ ARAŞTIRMACISI VE TASARIMCISI ABDULLAH BİLBAY’DAN GÜZEL BİR ARAŞTIRMA SİYAH TURP SEVENİ AZDA OLSA İÇİNDEKİLER SAÇLAR İÇİN MUCİZE BESİN KAYNAĞI ÖZELLİKLE BEYAZ SAÇLAR İÇİN DE ZAMANLA DA BEYAZ SAÇLARI KÜL HAFİF SİYAH RENGİNE DÖNUYOR. YEMESİDE VE SAÇ BAKIMIDA TARIFİDE GUZEL ÇALİŞMA.
Saçlarla ilgili güzel bilgiler var.
cok guzel seyler anlatiliyor tesekkurler