Zahter Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Zahter nedir?
Zahter, Zater, Çıprıka… Ülkemizin zengin kültüründen bir çok farklı isim alan bu kekik kokulu baharlı tadı olan bir ot türü.
Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar hazırlanır. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir. Kahvaltılık zahter ile oldukça farklıdır. Kahvaltılık zahter bir çok malzemenin öğütülüp karıştırılmasıyla hazırlanır. Fotoğrafta da farkı görebilirsiniz.
Zahterin taze hali ise bu fotoğraftaki gibi.
Kahvaltılık Zahter Nedir?
Kahvaltılık zahterin özü, kurutululmuş zahter haricinde genellikle Kavrulmuş Nohut ya da Leblebi oluyor. Sonra Kavrulmuş Menengiç – Kavrulmuş Karpuz Çekirdeği – Kavrulmuş Kavun Çekirdeği
Haşlanmış Kavrulmuş Buğday – Kekik – Mayana(Rezene) – Küzbara (Kişniş) – Kimyon – Sumak – Susam – Biber – Tuz giriyor ve zeytinyağı ile bana bana yeniliyor. İsterseniz taze zahteri kurutup, çekirdekleri ve leblebi ile kavurduktan sonra diğer baharatları ekleyerek mutfak robotunda çekerek hazırlayabilirsiniz.
İster zeytinyağı ile karıştırıp sofraya koyabilir isterseniz de ekmeğinize zeytinyağı gezdirdikten sonra üstüne kahvaltılık zahter serpebilirsiniz. Ben tereyağı ile tüketmeyi de seviyorum.
Nilay Tulum (@mutfaksirlari) tarafından paylaşılan bir fotoğraf ()
Gaziantep Almacı Pazarından aldığım kahvaltılık zahter.
Zahter nasıl kurutulur?
Pazardan aldığınız taze zahterin bir kısmını bir tepsiye yayın ve direk güneş almayan ama sıcak bir yere bırakın. İnce yapraklar 1-2 gün içinde tamamen kuruyor. (Ben yazlığın balkonunda kuruttum) Sonrasında elinizle ufalayın ve kavanoza koyun.
Zahterin ayrıca çayı da demleniyor. Aynı yeşil çay gibi kaynatmadan hazırlamanız gerekiyor. 1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı atıp 5 dakika demleyerek içebilirsiniz.
Sevgiler….