EN TR
Mutfak Sırları

Tarhana Çorbası

Ülkenin en doğusundan tutunda en batısına kadar her ilde farklı farklı yapılır tarhana. Çoğunlukla yazın yapılarak kış için saklanır. Yapımında genellikle un, yoğurt veya süt, soğan, domates, kırmızıbiber, tuz ve çeşitli baharatlar kullanılır. Hamuru mayalandırılır ve temiz bir bez örtülerek dinlendirilir. Kurudukça ufalanır ve torbalarda ya da kavanozlarda muhafaza edilir.

Kastamonu’nun yaş tarhanasının bahar gibi bir tadı olur. Bir de daha önce ilk defa Şile’nin bir köyünde bana hediye edilen ve gördüğümde şaşırdığım otlu tarhana var tabi… Yapımı normal köy tarhanaları gibi ama bu tarhanayı önce suya koyup eritiyor ve içindeki otları süzüp ayırıyorsunuz.

Tarhana nasıl yapılmış olursa olsun benim içeceğim çorbanın yanında illaki birazcık soğan olacak. Bu yaz bende evimde kendi tarhanamı yapmak istiyorum ama İstanbul’un nemli havasında zor olacağını düşünüyorum.

Bu nedenle kendi tarhanamı yapıncaya kadar ekim ayında gelen Lösev tarhanamı kullanmaya devam edeceğim. Ispanak.com’dan bu leziz tarhanalardan ya da ev eriştelerinden sipariş edebilir, anne mutfağından çıkan tarhananın lezzetine varırken Lösemi hastası çocukların tedavilerine de katkıda bulunabilirsiniz.

Sevgiler…

Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tarhanayı 1 su bardağı su ile iyice karıştırın.
  2. Salça, dövülmüş 1 diş sarımsak ve yağı çorbayı pişireceğiniz tencereye alın. Sarımsak kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
  3. Tencereye 4 su bardağı suyu ilave edin ve kaynatın. Erittiğiniz tarhanayı içine ilave edip kısık ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.

Not:

  1. Bizim evde tarhana çorbası koyu kıvamlı pişer, isterseniz daha fazla su kullanabilirsiniz ya da tarhanayı azaltabilirsiniz.
  2. Çorba artarsa bir gecede iyice koyulaşacaktır, minimum yarım su bardağı su ekleyerek karıştırarak kaynatırsanız eski kıvamına dönecek ve lezzetini koruyacaktır.


Benzer Tarifler:

Exit mobile version