Düdüklü Tencerede Taze Fasulye
Nedendir bilinmez benim düdüklü tencere ile yıldızım hiç barışmadı. Çocukluğumuzda nasıl gözümüzü korkutmuşlarsa düdüklü tencere kullanmayı düşünmek bile beni strese sokuyordu. Yıllar önce çeyizim için aldığım tencere takımının düdüklüsünü sadece 2 kez kullandım sonrada birilerine hediye ettim. 2 yıl önce bir etkinlikte hediye edilen tencere setinin düdüklüsünü de hiç kullanmadan öyle kaldırdım kenara.
İnsanın işi yemek olup sürekli farklı ekipmanlar kullanınca mail ya da sosyal ağlar üzerinden birçok soru geliyor. Bunlarda genellikle hangi fırın, hangi ekmek makinesi ya da tava tencereyi alsam daha iyi olur şeklinde oluyor. Geçtiğimiz günlerde düdüklü tencere almaya niyetlenen bir takipçim hangi düdüklü tencere diye sormuştu, bende kullanmadığımı bu nedenle de bir tavsiyede bulunamayacağımı belirtmiştim.
Bayramda ziyarete gelen kayınvalidem sayesinde düdüklü saklandığı yerden çıktı. Ben kem küm gak guk derken gel gel 20 dakikada kart fasulyeler mis gibi olacak dedi. Kavurmayla vs. ile uğraşmadan zahmetsizce yemeği pişirdik. Biraz dinlendirdikten sonra tadına baktığımda lezzetine bayıldım.
Bakliyat ve et üzerine de denemeler yapmayı düşünüyorum.
Sevgiler…
Düdüklü Tencerede Taze Fasulye Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo taze fasulye
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 3 adet orta boy domates
- 1 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı su
- 2 adet kesme şeker
- tuz ( ben iri bir tutam atıyorum)
Yapılışı:
- Fasulyelerin sap uçlarını bıçak yardımıyla alın, varsa kılçıklarını çıkarın. Temizlenen fasulyeyi boyuna iki parçaya bölün. Tüm fasulyeleri ayıkladıktan sonra 1-2 su yıkayın.
- Domatesi, soğanı (isteğe göre küçük küçük yemeklik doğrayabilirsiniz) ve sarımsağı rendeleyin.
- Düdüklü tencereye tüm malzemeyi koyup karıştırın (yağ, tuz, şeker, su da dahil). Düdüklünün kapağını kapatın ve kilitleyin.
- Düdüklünüzün üzerindeki kademlere göre ilk kademeye yani buhar göstergesine getirip ocağın altını açın.
- İlk buhar çıkışından sonra düdüklünüzün göstergesini 1. Kademeye getirin ve ateşi orta hararete getirin.
- Bu şekilde fasulyelerinizi 20 dakika boyunca pişirin.
- Ocağın altını kapatın. Düdüklüdeki buhar tamamen çıkınca kapağını açın.
- Fasulyelerinizi ılık ya da soğuk servis yapın.
Uyarı: Kullanmadan önce mutlaka düdüklü tencerenizin kullanma kılavuzunu okuyun.
20 dakika fasulye için fazla erir gider. Ben çıkan buharın kokusundan anlayabiliyorum zaten. Artı domatesleriniz suluysa o bir çay bardağı suya da gerek yok..
Tek kelime ile mükemmel oldu. Tebrikler
Fissler ile 7 dak.
Ben döküm tenceler ile ilgili birşey soracağım.Döküm ürünleri araştırıyorum. Kaplamasız ürünlerin çizilmezlik ve yapışmazlık yönleri tavsiye ediliyor. Sizde kaplamasız skillet olduğunu belirtmiştiniz, kullanım açısından kaplamalı ürünler ile karşılaştırma yapabilirmisiniz?
Merhabalar Işıl, kaplamasız ürünlerde yapılan yemekler çok lezzetli oluyor ama bakımı zor. Kullandıktan sonra mutlaka kurulayıp ocak üzerinde ısıtarak kurutmak ve dönem dönem yağlayıp tekrar fırınlamak gerekiyor yoksa paslanlanıyor.
Ben düdüklü tencereyi dana eti veya etli herhangi bir yemek yapacaksam kullanıyorum .Çünkü ben kısık ateşte aheste pişen yemeği lezzetli buluyorum ancak düdüklü tencerenin kurtarıcı oldugu konusunda hemfikirim
20 dakikada fasulyeden eser kalmaz, en fazla 10 dakika yeterli oluyor.
ben fissler kullanıyorum ve ınanın corba- fasulye-dolama-sarma aklınıza ne gelıyorsa onda yapıyorum.cunku mutfakla hızlılık cok onemlı benım ıcın
fasulyeler kesmeden yıkarsanız.tarım ilacı gibi şeyler içerisine girmez..
Ben kendimi bildim bileli annem düdüklü kullanırdı, beni de alıştırdı. Hele ki çalışan kadınlar için gerçek bir kurtarıcı. Ben de düdüklüde taze fasulyeyi aynı şekilde yapıyorum çok pratik ve çok da lezzetli oluyor. Eline sağlık…