Sade Yağ Nasıl Yapılır? nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 3 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk evde sade yağ yapımı, ghee, Mutfak Okulu, sade yağ nasıl yapılır, sade yağ nedir, sade yağ tarifleri, sade yağ yapımı, saf yağ, Mutfak Okulu

Sade Yağ Nasıl Yapılır?

Yayın Tarihi: 22-01-2015
4 5 5 1

Merhabalar Sevgili Dostlar,

Mutfak okulu bölümünü yazmaya başladığımdan bu yana eklemeyi çok istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım bir yöntem sade yağın çıkarılması.

Sade yağ bir çoğunuza yabancı gelebilir ama profesyonel mutfaklarda en çok kullanılan ürünlerden biridir. Aslında sade yağ ya da saf yağ, kısık ateşte uzun süre ısıtılarak tortusu alınan yağ (ısılıtmaya başladıkça 100 derecede önce su buharlaşıyor sonrasında süt proteinleri yağın yüzüne çıkmaya başlıyor) anlamına geliyor.

İşin sağlığa pozitif etkisi ile de yazılanlar olmuş ama bizim buradaki konumuz mutfaktaki kullanımı olduğu için ben direk kullanım alanlarına geçmek istiyorum.

Hint mutfağı’nda öne çıkmış gibi görünse de (en. wiki bizim mutfağı pek bilmiyor :) Fransız ve Türk mutfaklarında da çok yaygın bir şekilde kullanılıyor.

saf yağ

Bizimki gibi ev mutfaklarında hafif olduğu ve uzun süre buzdolabına bile koymadan saklanabilmesi ilk tercih sebebi (hava almayan bir kapta 5-6 ay iyi bir süre). Profesyonel mutfaklarda ise yine hafif olmasının yanı sıra lezzeti ve yüksek ısılara dayanabilmesi nedeniyle oldukça sık kullanılıyor. (150 derecede yanan tereyağı 200 derecelerin üzerine yanmadan çıkabiliyor ve bu da sorunsuz kullanımını sağlıyor. Örn: Blanch edilen yani şok haşlanan sebzeleri sotelemede, balıkları sotelermede,)

Türk mutfağında da en az yüz yıllık bir geçmişe sahip, sarayda olduğu kadar halk mutfağında da neredeyse tüm yemeklerde kullanılmış. Daha önce halk mutfağı yemekleri için kuyruk yağı ile eritilen tereyağından elde edilen saf yağların da yemeklerde kullanıldığını gördüm.

Kurabiyelerde susuz yağ dediğimiz profesyonel yağları kullanmak yerine kendi çıkardığınız sade yağı kullanmak iyi bir alternatif olabilir. Ayrıca baklavaların, milföylerin (hamuru evde yaparsanız) böreklerin içine, ev yapımı hazırladığınız kebapların üzerine sos olarak da  kullanabilirsiniz.

500 gr tereyağından 400 gr civarı saf yağ elde edebilirsiniz. Tabi bu oran kullandığınız yağın markasına vs. göre değişebilir.

Peki nasıl hazırlanıyor bu sade yağ, geçelim tarife…

Sade Yağ Nasıl Yapılır? Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr tereyağı

Sade Yağ Yapım Aşamaları:

evde_sade_yag_nasil_yapilir

  1. Tereyağını dibi kalın bir sos tenceresine alın (az miktar için sos tenceresi yeterli)
  2. Yağı orta ateşte eritin, kaynayıp köpüklenmesini izleyin.
  3. Köpüklenmeye başlayınca ocağın altını kısın ve üzerine çıkan köpükleri bir kevgir yardımıyla toplamaya başlayın.
  4. Köpüklenme minimuma ininceye kadar bu işleme devam edin.
  5. Ocağın altını kapatın yağı bir süre dinlendirin (bu kalan tortuların dibe çökmesini sağlayacak)
  6. Yağın üzerinde saf sarı bir renk kalınca dibindeki tortulara dikkat ederek ısıya dayanıklı bir kaba süzün.
  7. Kavanozladığınız yağı donduktan sonra istediğiniz gibi kullanın.

 

Etiketler: , , , , , , ,

Sade Yağ Nasıl Yapılır?” için 3 yorum

  • 12 Ağustos 2018 tarihinde, saat 21:05
    Permalink

    Dün bi komsuma köyden tereyag getirdim daha once 2 kg aldi beğendi dünde 10 kg aldi bugün kaynatmış sonrssinda azalmis sahte diyr iade edecekmis esimde kizdi ben oderim getirsin dedi ama bn razi degilim 360 tl yemedigim bseyi odemeyi size sorum şu bu komşu haklimi iade etmekle

    Yanıtla
  • 26 Ocak 2015 tarihinde, saat 23:15
    Permalink

    merhaba
    tereyağ eriyince çıkan köpükleri ve sonrasında dibinde oluşan tortuları kullanmıyoruz atıyoruz değil mi?
    teşekkürler

    Yanıtla
    • 27 Ocak 2015 tarihinde, saat 10:01
      Permalink

      Merhaba Özlem, dibindeki tortuları da almıyoruz. Sevgiler

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN TR