Acıka – Acuka
Aylar önce hazırlayıp fotoğraflarını çektiğim tarifleri yavaş yavaş çıkarıyorum arşivimden. Yeni hazırladıklarımı önceki tariflerimden daha çok beğenince eskiler taslaklarda beklemeye başlıyor. Bir iki derken tam 15 tarif taslaklara kaydedilip kalmış.
Acıka ister kahvaltılık ister meze olarak hafifçe kızarmış ekmek üzerinde sürüp yemeye bayıldığım bir tarif. İçinde sarımsak olması da beni ayrıca cezbediyor. Benim gibi domates ve biber salçası seviyorsanız mutlaka denemelisiniz. Kullanacağınız salça tuzlu ise tuz eklememenizi öneririm. Ben baharat ölçüsünü net olarak vermedim ama 1 çay kaşığının yarısından az kullanmanızı tavsiye ederim.
Ben salçanın kavrulmuş lezzetini sevdiğim için kavuruyorum ama siz damak tadınıza uygunsa tüm malzemeyi çiğden karıştırarakta hazırlayabilirsiniz. Sevgiler…
Acıka – Acuka Tarifi İçin Malzemeler
- 5 yemek kaşığı domates & biber salçası (marketlerde antep salçası olarak bulabilirsiniz)
- 3 diş sarımsak
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
- Yarım su bardağı ufalanmış ekmek içi
- ¼ su bardağı zeytinyağı yada 2 yemek kaşığı margarin
- Karabiber , kırmızı biber, kimyon, tuz
- (isteğe göre kuru fesleğen ve kekik)
Acıka – Acuka Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle sarımsakları havanelinde iyice dövün.
- Sıvı yağı tavaya alın ve salçayı ekleyerek orta ateşte salça ezilip kokusunu verene kadar yaklaşık 5 dakika kavurun.
- Kavrulan salçanın içine baharatları ekleyerek 1 dakika daha kavurun, son olarak dövülmüş sarımsakları ekleyerek 1 dakika daha kavurun ve ocaktan alın.
- Ocaktan aldığınız karışımın içine dövülmüş cevizi ve ekmek içini ilave ederek karıştırarak soğutun.
- Hazırladığınız acıkayı buzdolabında dinlendirdikten sonra ceviz taneleri ile süsleyerek servis yapın.
hım çok güzel oluyor tam bir atıtımalık sizin yaptığınızda güzel görünüyor elinize sağlık
Bir kaşık domates salçası, 3 kaşık tatlı biber salçası ve bir kaşık da acı biber salçası ile denedim. Sarımsaklarım iri dişti ve ek olara poy baharatı da ekledim, çok güzel oldu. Teşekkürler tarif için.
Tarifinizi cok begendim. Ozellikle salcayi kavurarak yapildigi icin cig salca tadi olmuyor ve cok lezzetli. Ben baharat olarak poy dene bir baharat karisimi ekliyorum. Poyun icinde kimyon, cemen, nane, kekik, kirmizi birber, gibi cesitli baharatlar ve otlar var.
Bu sekilde yapilan kahvaltilik ya da mezeye cemen denmesi, hatta icinde cemen olmadigi halde cemen diye anilmasi oldukca yanlis. Cemen tohumu bir cesit baharattir ve pastirma hazirlanirken etin disine sivanan karisimin olmazsa olmazidir. Cemen acik kahverengi, sarimsi renkte sekilsiz taneleri olan ogutulerek kullanilan bir tohumdur. Pastirma yedigimizde vucudumuza sinen koku cemen kokusudur. Bazi yerlerde ozelliklle Hindistan’da yesil yapraklari yemeklerde cokca kullanilir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fenugreek
sanırım acuka ve muahmmara karıştırılıyor…muhammara da çemen tozu kullanılıyor,oysa bu tarifte çemen tozu kullanılmamış..çemenden kasıt pastırmanın dışındaki çemen ise onun içinde ceviz ve ekmek vs ..yok.ama web de çemen diye tarattığınızda karşınıza muhammara veya acuka tarifi çıkıyor?? bende anlamadım ,herhalde yöresel isimler değişiyor.neyse neticede hamile olunca insan ismine bakmıyor ,hatta üşenmeden kalkıp yapıyormuş..öğrendik :))
Merhaba . Sevgili katılımcılar ,yorum sahipleri . ACIKA veya Acuka DİYE BİR ŞEY YOKTUR . Tamamen uydurulmuş dejenere edilmiş bir konudur .
1 -ACİGA …Vardır ve ABHAZ ca da tuz demektir .
2-Sizlerin bahsettiği ve benzetmeye çalıştığınız ın gerçeği ve yapılışınıda arz edeceğim .
Bu yiyeceğin adı Yine ABHAZ ca dan gelmekte ve gerçek söylenişi ise PIRBILCİGA yani katkılı biber ezmesi demektir ve tüm yemeklerde ve sofrada tadımlık , iştah acıcı ve cevizli çeşidi de kahvaltılık olarak tüketilebilir .
PIRPILCİGA . Acı biberlerin önce iyice haşlanıp sonra düz bir üzerinde taş veya günümüzde makinelerden geçirilerek üçte bir oranında sarımsak , tuz damak tadınıza göre fesleğen , kişniş ve kinzi karıştırılarak imal edilir yıl boyunca her yemeğe müthiş bir aroma ve lezzet katarak tüketebilirsiniz .
PIRBILCİGA ABHAZ ÇERKES VE ÇEÇEN MUTFAKLARINDA BİNLERCE YILDIR VAROLAN BİR LEZZET İKSİRİ VE ŞİFADIR .
Geri kalan tarifler uydurma ve şahsi buluşlardır .
ben aynısını zeytinyağlı bir margarin ile karıstırıp ekmeğin üzerine sürülecek kıvama getiriyorum. muhteşem oluyor…
Bu abhazların kullandığı bir baharattır. Acuka adı da oradan gelir. Ceviz konmadan hazırlananı da vardır.Abhaz yemeklerinde kullanılır.
her iki salca türünden 5er kasikmi kullaniyoruz?
buna bizim yörede çimen derler bazlamanın üzerine sürüp üzerinde yoğurt sürerseniz tadından yenmez olsada bir yeseydim canım çekti
:) aynen aynen bizim yöreninde öyledir. Öyle canım çekti yazınca benim de canımı çektirdin heee pis.
bunun adı acıka değil çemendir.
çemende ceviz ufalanmıs ekmek bulunmaz
siz çemeni bilmiyorsunuz.
AYNI BU MALZEMELERİN İÇİNE HAŞLANMIŞ FASULYE EKLEYEREK YAPIYORUM, BLENDIRDA İYİCE KARISTIRIYORUM. MEZE ŞEKLİNDE COK GUZEL OLUYOR.
ben içine kavurma bırakıyorum harika oluyor deneyin
Geçenlerde eşim de bu tarifi istemişti ama bir türlü ismi aklımıza gelmemişti.Ben de çok severim,kızarmış ekmek üzerine yanında bir bardak çay ile:)
Teşekkürler tarifinize.
Bu tarifin antep te ki adi muhammara. Tavsiye ederim