Gaziantep Gezisi ve Lezzet Durakları
Merhabalar Sevgili Dostlar,
Gaziantep gezimizin ilk videosu yayına girerken bende ikinci bölümüyle tamamlayacağım yazımı hazırlamaya başladım. Aylar öncesinden biletimizi (uygun bir fiyata) almış ve otel rezervasyonumuzu yapmıştık. İlk başta araç kiralamayı düşündük ama hem sosyal medyadan sorduğum soruya, hem de daha önce giden arkadaşlarımızdan aldığımız yanıtlarla araba kiralamaktan vazgeçtik. Gezdiğimiz yerlerin çoğu oldukça yakındı. Kalan yerler için de taksi tuttuk. Oradaki bir çok taksici zaten turist olduğunuzu fark edince size kartını veriyor. Bazıları ile anlaşıp tura bile çıkabiliyorsunuz. Gaziantep çıkışlı Urfa turları da düzenliyorlar. Fiyatlar sabit ister 2 isterseniz 4 ya da 6 kişi gidip geziyi daha ucuza getirebilirsiniz.
Biz uçaktan iner inmez hemen ilk durağımız olan Metanet’in yolunu tuttuk. Beyran Gaziantep’de öğlene kalmaz biter dedikleri için koştura koştura gittik ama artık öğleden sonra hatta tüm gün beyran yapan yerler de mevcutmuş. Ökkeş usta bizi orada çok güzel ağırladı, sadece beyran değil katmerimizi de Metanet Katmer’de yedik. Üstelik yemekle kalmadım mutfağa da girip kendi katmerimi Gültekin usta ile birlikte hazırladım.
Oradan zaten neredeyse 2-3 sokak ileride olan Bakırcılar Çarşısına doğru düştük yola. Tarihi dokusu, etraftan yükselen bakır dövme sesleri bizi inanılmaz bir yolculuğa çıkardı. Birçok dükkana girip çıktık, beğendiklerimizden de alışveriş yaptık. En çok ilgimizi çeken şey ise kapı tokmakları oldu. Eskiden kapılar için iki çeşit tokmak yapılırmış. Biri büyük, erkeklerin kullandığı ve daha tok ses çıkaran, diğeri ise kadınlar için daha küçük ve ince ses çıkaran kapı tokmaklarıyla anlarlarmış kapıdakinin kim olduğunu.
Çarşı içinde sadece bakırcılar yok tabii, geçerken tezgahta dikkatimi çeken nazarlıklar sayesinde tanıştığımız ve keyifli sohbetine doyamadığımız Kenan Amca bize hem nazarlıklar hem de baharatlarla ilgili birçok bilgi verdi. Üzerinede şap taşı olan, iğde dalları ile hazırlanan nazarlıklar gerçekten çok güzeldi. Nazar için kurşun dökme üzerine bile konuştuk biraz. Anlattığı Haveydi Köftesi’ni mutlaka deneyeceğim :)
Gezi Bölüm 1
Bugün ki programımızı tamamladıktan sonra, ertesi gün kahvemizi Tahmis Kahvesi’ nde içip kebaplarının tadına bakmak ve Mikail usta’ dan püf noktalar almak için Meşhur İmam Çağdaş’ a uğrayacağız. Hepsi bu kadar mı? Değil. Künefeciler, küşlemeciler sonra bir de Antep’ in fasıl eğlencesi süprizi bekliyor sizleri.
En kısa zamanda yazının devamı geliyor :)
Takipte kalın!
Gaziantep’te Gezilecek Yerler Bölüm 1
Gaziantep Kalesi:
Ne zaman inşaa edildiği tam olarak bilinmemekle beraber, Roma döneminde gözlem için kullanılıyormuş.
Adres: Gaziantep, Seferpaşa, 27240 Şahinbey/Gaziantep
Bakırcılar Çarşısı:
Gaziantep’in meşhur Bakırcılar Çarşısından yine meşhur olan yemeniler. Bakır kadar yemeni adı verilen çarıklardan da bolca bulunuyor.
Adres: Boyacı Mah. Şahinbey, Gaziantep Bakırcılar Çarşısı, Eskici Çarşısı Sk., 27400 Şahinbey/Gaziantep
Zincirli Bedesten:
Kara Basamaklı Bedesten olarak da anılıyormuş Zincirli Bedesten, 19. yüzyıl eseri olup Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış.
Tütün Hanı:
Tütün Hanı, 1790-1799 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor.Hanın avlusunda kurulu Yörük Çadırı var.
Adres: Boyacı Mah. Külekçi Çarşısısı Tütünhanı No:27, 27400 (Bakırcılar Çarşısı) Şahinbey/Gaziantep
Tütün Han Kasteli – Mağara Kafe:
Mağara içerisinde 5 bölümden oluşan şark odaları ve Gaziantep’in eskiden yer altı su kaynaklarının dağıtıldığı livas sistemlerinin örneklerini görebiliceğimiz iki adet kuyu mevcut.
Adres: Boyacı Mah. Külekçi Çarşısısı Tütünhanı içi (Bakırcılar Çarşısı) Şahinbey/Gaziantep
Gaziantep Hamam Müzesi:
Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiş. 1577 tarihinde yapıldığı tahmin ediliyor.
Adres: Gaziantep Kalesi Karşısı – Gaziantep / Şehitkamil
Emine Göğüş Mutfak Müzesi:
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında restore edilerek Türkiye’nin ilk ve tek mutfak müzesi, Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi olarak açılmış. Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürü tanıtılıyor. Gaziantep Mutfağı’nda kullanılan mutfak malzemeleri, tabak, bardak, çatal – kaşık, servis tabakları, bakır eşyalar, sahanlar, sefer tasları özel vitrinlerde sergilenmekte.
Adres: Gaziantep, Karagöz, 27240 Şahinbey/Gaziantep
Gezi Bölüm 2
Tahmis Kahvesi:
Tahmis anlam olarak “Kavrulmuş ve öğütülmüş kahve satan yer.” anlamına geliyormuş. 1635’den beri faaliyet gösteren, Türkiye’nin en eski kahvehanelerinden birisi olan bu mekanda özellikle menengiç ve osmanlı kahvesi tavsiye ediliyor.
Adres: Arasa Meydanı, Elmacı Pazarı Civarı/Gaziantep
Zeugma Mozaik Müzesi:
Gaziantep’e yolu düşenlerin mutlaka uğraması gereken harika bir müze. Özellikle Çingene Kızı ve Europe’nin Kaçırılışı görülmeli.
Adres: Mithatpaşa Mahallesi Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı
27500, Şehitkamil, Gaziantep
Cezbedeci. Gerçekten kültürümüzün amude çıktığı bir seyir. Teşekkürler.