Giresun Gezisi – Anadolu Rotası
Merhabalar Sevgili Dostlar,
Geçtiğimiz hafta sonu Anadolu Jet Avantajlı Rota sponsorluğunda Giresun ve Ordu gezisine çıktık. Toplamda 30 kişilik bir grupla hem görsel hem de damaklarımıza şölen yaşatan bu gezinin ilk durağı olan Giresun için kısa ama olabildiğince detaylı bir yazı hazırlamak istedim. (Biliyorum uzun uzun yazılardan hepimiz sıkılıyoruz.) Tabii sadece kuru kuruya yazmak değil bu gezi için 2 bölümden oluşan bir video da hazırladım.
Cumartesi günü ilk durağımız Giresun’un meşhur kadayıfçısı Patar Kadayıf oldu. Giresun’a gideceklerin öncelikle uğramasını tavsiye edeceğim yer kesinlikle burası :) Mustafa Patar bizimle çok güzel ilgilendi ve dükkanın çok kalabalık olmasına rağmen beni kırmayarak üst kattaki küçük imalathanesinde kadayıf pişirmenin püf noktalarını kısaca anlattı. Kadayıflarında süt ve tereyağı kullanıyorlar, özellikle Mustafa bey’in icadı fındık ezmeli kadayıf tam bir efsane.
Kadayıflarımızı yedikten sonra hızlıca ikinci durağımız olan Kulakkaya Yaylası’na hareket ettik. Giresun’ a yaklaşık 45 km. mesafede bulunan yayla 1700 rakımında bir doğal güzellik. İlk defa yaylaya çıkan ben mest oldum :)
Ama doğal güzelliği kadar unutamayacağım bir şey varsa Baki Bey’in ailesiyle işlettiği Yayla Kasabında yediğimiz öğle yemeği. Bugüne kadar yediğim en lezzetli yoğurt ve ilk defa tattığım armut pekmezi güne damgasını vurdu. Tabi etler ve turşu kavurması da aslına bakarsanız başlı başına bir yazı konusu :) Beni mutlu eden kasaba Ankara’dan gelen aile dostlarının da aslında uzun yıllardır beni takip ediyor olması oldu. Düşünsenize İstanbul’dan kalkıp Giresun’da bir yaylaya gidip sizi takip eden insanlarla tanışıyorsunuz. Bir kez daha blog yazmanın ne kadar harika bir iş olduğunu anladım.
Hava neredeyse kararmaya başladığında Tirebolu’ya doğru yola çıktık. Tirebolu’yu da gündüz gözüyle göremediğim için biraz üzülmüş olsam da Doğal Dükkan’da bizi karşılayan Şevket Bey’in sıcak sohbeti ve birbirinden nefis yöresel lezzetleri bu üzüntüyü alıp götürdü. (Doğal Dükkan ve Tirebolu’ya katkıları ile ilgili Şevket Bey’in konuşmasını videoda bulabilirsiniz.)
Isırgan otu kavurması, Karayemiş, Sakarca Kavurması, Kaldirik otu, Tavuk Mantarı, Gabalak Turşusu, Kiraz tuzlaması, Salamura Peynir, Kos Mantarı, bu gezide tadına baktığım birbirinden harika yöresel lezzetlerden aklımda kalanlar.
Bence doğal güzellikleri için düzenlenen turlar kadar gastronomi turları da düzenlenmeli bu harika şehire.
Bizi Giresun turu boyunca bilgilendiren Basın danışmanı sevgili Mustafa Öztürk’e ve Giresun Valisi Hasan Karahan’a teşekkürler.
AnadoluJet ailesine de sonsuz teşekkürler. Avantajlı Rotalar için buradan bilgi alabilirsiniz.
#AnadoluRotası başlığı altında paylaşılan fotoğraflar için instagram sayfamı ziyaret edebilirsiniz.
Sevgiler…
Çok lezzetliydi. Ellerinize sağlık.
Merhaba, lavaşları çokca yapıp,kızartıp buzluğa atsak olırmu?kullanacağımız zaman kolaylık olsun die çıkartıp kullanabilirmiyiz? Yada başka bit öneriniz varmı?
Merhabalar, bekledikçe dondurmuş olsanız bile o ilk çıtırlığını ve lezzetini kaybederler. Benim önerim salatayı servis etmeden önce taze taze kızartmanız. Sevgiler.
Fettuş orijinalin de marul içerir. Yani ana malzeme maruldur. Lübnan da yedim. Erkek arkadaşım da oralı. O yüzden marul olmazsa olmaz.
Merhaba,
Fettuş salatası bizim favori salatamızdır.Ben bunu lübnanlı birinden öğrendim,sizin tarifinizden çok farklı bir tarif.içinde bol yeşilliği olan bir salatadır.(Göbekli marul,semizotu,nane,maydonoz,taze soğan) Hepsi ince ince doğranır,olgun domates ve salatalık da ince doğranarak ilave edilir.En son üzerine kızarmış lavaş konur.(Burada marketlerde halep ekmeği diye satılan daha uygun)Limon ,zeytinyağ ve nar ekşisi konur.Birde bunu denemenizi tavsiye ederim:)