Evdeki malzemeye göre ara!
Ramazanda Sağlıklı Beslenme nasıl yapılır ? Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk oruç tutanlar için beslenme, oruçta beslenme listesi, ramazan ayı beslenme önerileri, ramazanda beslendme, ramazanda sağlıklı beslenme önerileri, sağlıklı beslenme, sahurda beslenme önerileri, Bizzat Benden

Ramazanda Sağlıklı Beslenme

Yayın Tarihi: 05-06-2016
4 5 5 1

Ramazan bu yıl da sokakları çınlatan davul sesleriyle, fırınlardan yükselen mis gibi pide kokularıyla ve vazgeçilmez tatlısı güllaç ile beraber tüm bereketiyle geldi. Ramazanın yaza denk gelmesiyle sofralar daha da şenlendi. Bütün o renkli ve zengin ramazan sofralarını düşündükçe insanın içi kıpır kıpır oluyor değil mi? Tabii hava sıcaklıklarının giderek artması ve oruç süresinin uzun olması da insanı bir yandan düşünmeye itiyor; fakat bu sizi korkutmasın. Eğer risk grubunda değilseniz doğru bir beslenmeyle bu ayı çok güzel geçirebilirsiniz. Peki kimler risk altında? Kronik rahatsızlığı olanlar(şeker, tansiyon, mide hastalıkları vb.), 65 yaş üzerinde olanlar, çocuklar, hamileler ve emziren anneler risk grubundadır diyebiliriz. Bu grubun dışında kalanlar düzenli bir beslenme programıyla hem bu ayı kilo almadan hem de sağlığına zarar vermeden geçirebilir. İşte ramazanda sağlıklı beslenmenin birkaç püf noktası:

sahurda beslenme önerileri
  • Öğünlerinizden vazgeçmeyin: Günlerin uzun olmasıyla yemek yeme süresinin kısalması az öğün tüketmenize sebep olmasın. İftar ve sahurda yemeğe fazla yüklenmek yerine az ve sık yemeyi tercih edin. Unutmayın; yiyeceklerinizi iki öğüne sığdırmak şişkinliğe sebep olacaktır. Bu nedenle günde en az üç öğün yapmaya özen gösterin.
  • Sahuru geçiştirmeyin: Sahurda zeytinyağlılar, hafif kahvaltılıklar ve tok tutan yiyeceklere yönelin. Örneğin haşlanmış yumurta ve biraz ceviz içi sizi daha da zinde tutacaktır. Aşırı tuzlu ya da yağlı yemeklerden uzak durun. Ağır yemeklerden ziyade çorba ve sebze tüketin. Bol su içmeyi unutmayın.
  • İftara hafif başlayın: Orucunuzu bir tane hurmayla bozmak kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Uzun süren açlıktan sonra hızlıca yemek vücudunuzun dengesini bozabilir. Bu nedenle iftara bir porsiyon çorba (tercihen rahat sindirilebilen çorbalar; örneğin sebze çorbaları) ile başlayın ve ardından 15 dakika kadar kendinizi dinlendirin. Midenizi yormadan gün içinde almanız gereken besinleri alın; örneğin bir porsiyon karbonhidrat ( dört yemek kaşığı makarna ya da bir parça pide) ve yanında bir porsiyon protein (kırmızı ya da beyaz et). Karbonhidratı yeteri kadar almanız size enerji verecektir. Bunların haricinde sindirime yardımcı sebze yemekleri tüketmeye dikkat edin.
  • Tatlıyı abartmayın: Aslında biz çok farkında olmasak da vücudumuzun ihtiyacı olan şekeri yediğimiz karbonhidratlı yiyeceklerden karşılıyoruz. Bu yüzden iftardan sonra şerbetli ve ağır tatlılardan uzak durun. Sütlü tatlıları tercih edin ya da bir porsiyon meyve tüketin. Mümkünse tatlıyı iftardan birkaç saat sonra yiyerek ve üstüne bir bardak ayran ya da süt içerek ara öğün haline getirin. Böylece tatlının yağa dönüşmesini engellemiş olacaksınız.

Bu yazıda ramazanı hafif geçirmenin püf noktalarına değindik. Umarım ramazan hepimiz için sağlıklı, huzurlu ve bereketli geçer. Hoşçakalın :)

Yazar: Büşra Cengiz


Hızlı Menü

Mail Abonemiz Olun +

Yeni tarif ve duyurulardan anında haberdar olun!

Defterimdeki Tarifler +
Defteriniz bom boş :( Tariflerin altındaki butondan beğendiğiniz tarifleri defterinize ekleyerek saklayabilirsiniz :)
Yorumlar (0) +

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yorum Yapılan Tarifler +
Son Gezdiğiniz 5 Tarif +
  • Henüz tarif gezmediniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Nilay Tulum