Balık Sofrasına Karatay Yorumu nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 4 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk 40 dk, diyet balık sofrası, karatay, karatay balık yemekleri, karatay diyeti, karatay diyeti nasıl yapılır, karatay diyeti nedir, karatay diyeti tarifi, karatay sofrası, karatay tarifleri, Diyet Tarifler

Balık Sofrasına Karatay Yorumu

Porsiyon: 2 Kişilik Hazırlık: 20 dk Pişirme: 20 dk
Hiç Hoş değil!Eh işte!Güzel!Sevdim bunu!Harika! Harika!
( 20 oy 3,85/5)
20 3.85 5 1

Eylül’ün başında balık mevsimi açıldı ve bu sene bereketli bir sene oluyor. Ben de her hafta birden çok kez balık almaya ve bol salatayla balık yemeye başladım. Hamsinin zamanı daha tam gelmedi ama her yerde bol bol, boy boy palamut var ve palamutlar şu sıralar inanılmaz lezzetli. Evim de Beşiktaş’ta olunca fırsat buldukça Beşiktaş Balık Pazarı’na yürüyüp balık seçmek, sonra da salata malzemesi almak ve eve dönüp balık sofrası hazırlamak çok hoşuma gidiyor. Balık Omega3 açısından çok zengin olduğu için, çok yararlı bir protein kaynağı olduğu için, yanında bol salatayla inanılmaz sağlıklı, besleyici, doyurucu ve lezzetli bir akşam yemeği oluyor. Tabi ki pişirme ve hazırlama kısımları Karatay Diyeti’ne uygun olmalı :)

karatay tarifleri

Geçenlerde öğleden sonra Beşiktaş Meydanı’nda arkadaşımla buluştum. Akşam için kafamda baklagil tüketmek vardı, eve dönerken barbunya mı alsam yoksa buzluğa koyduğum bezelyelerden mi pişirsem diye düşünerek eve doğru yürürken Balık Pazarı’nın önünde durdum ve en iyisi bu akşam da balık akşamı olsun dedim. Boy boy palamutlardan en küçük olan “Çingene Palamudu”ndan alıp, hemen yandaki tezgahtan da taptaze rokalar seçtim ve evin yolunu tuttum. Biraz sonra balığı nasıl pişirdiğimi anlatacağım, ama alırken dikkat etmeniz gereken nokta ızgara yapacağınızı ve ona göre ayıklayıp parçalamalarını söylemeyi unutmamanız. Yoksa kızartma yapılacak şekilde halka halka kesiyorlar palamutları.. Gelelim evde evi kokutmadan ızgara balık yapmaya..

Izgara dedim ama, aslında evde dumansız ızgara ya da benzer bir şey kullanmanıza ve sonra da onu güç bela temizlemeye uğraşmanıza gerek yok. Yapmak isterseniz ve böyle pişirmeyi seviyorsanız siz bilirsiniz tabi ki. Ama evde bulunan geniş bir tava ızgara yapmaya yetiyor. Yıkayıp iyice temizlediğiniz balıkları, iyice ısındığınızdan emin olduğunuz (hani bazı tavalarda ortadaki halka renk değiştirir vs) tavaya koyuyorsunuz. Hiç yağ eklemeden!! Tavanızın bir kapağı da varsa balığı kurutmadan ızgara etmeniz için size bu kapak yardımcı olacaktır. Tava yeterince sıcak olduğu için balığı koyduğunuzda çok az ısı kaybedecektir ancak hemen kendini tekrar ısıtmaya başlayacaktır. Bu sırada ocağın altını iyice kısıp kapağı da kapatmanız yeterli. Birkaç dakika sonra balığın bir yüzü pişmiş olacak. Bunu nasıl anlayacağınızın da bir püf noktası, balık tavaya az piştiğinde yapışır ve tavadan kaldırmanız çok zordur, ama yapışan balık tekrar tavadan ayrıldığında o yüzü pişmiş demektir. Diğer yüzünü de aynı şekilde kapağı kapalı ve altı kısık şekilde tavadan ayrılana kadar pişirdiğinizde balığınız hazır demektir. Pişmesi ortalama 10 dakika sürüyor, dezavantajı tavanızın büyüklüğün göre maksimum 3-4 parçayı aynı anda pişirebiliyorsunuz. Kalabalık bir balık sofrası için çok ideal bir pişirme yöntemi değil çünkü balıkların bir kısmı servis edene kadar soğuyabilir. Bu durumda fırında pişirmek daha doğru bir alternatif olacaktır. Ama 1-2 kişilik bir balık sofrası için hızlı ve lezzetli bir çözüm tavada ızgara yapmak.

Balık sofrası rokasız, salatasız olmaz. Balıkla çok güzel yenebilecek 2 farklı salata hazırladım ben bu sofrada. Ayrıca masaya bir iki dilim beyaz peynir, birkaç dilim limon ekledim. Ekmek olmadığını artık söylemeye gerek duymuyorum ;) Salatalardan biri roka, diğeri de soğan ağırlıklıydı. Malzemeleri şöyle:

Roka Salatası

  • 1 bağ roka
  • 10-15 tane cherry domates (domateslerin büyüklüğüne göre miktarı ayarlanacak)
  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 1 limonun suyu
  • Sızma zeytinyağı
  • Çok az çekilmiş kaya tuzu

Roka çok lezzetli bir yeşillik olduğu için çok fazla malzeme olmadan da çok lezzetli bir salata yaratılabiliyor. Domates, rokanın sert tadını dengelemek için rokaya çok yakışıyor. Dilerseniz cherry domates yerine 1-2 domatesi rendeleyip rokaların üzerine de sos olarak dökebilirsiniz.

Maydonozlu Soğan Salatası

  • 1-2 kuru soğan
  • Yarım demet maydonoz
  • 1 çorba kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • Yarım limonun suyu
  • Sızma zeytinyağı
  • Çok az çekilmiş kaya tuzu

Soğanları hilal şekinde ince ince doğrayıp ılık su ve limonda 5-10 dakika bekletiyoruz ki midemiz yanmasın. Maydonozları ince ince doğrayıp üzerine diğer malzemeleri ve soğanları ekliyoruz. Bu kadar kolay, ama inanılmaz lezzetli bir salata oluyor. Sumak çok güzel bir ekşilik katıyor, mutlaka deneyin derim.

Fotoğraflardan da anlayacağınız üzere çok iştah açıcı bir balık sofrası oldu. Toplamda salataları hazırlamak 15-20 dakika, balıkları pişirmek 10-15 dakika sürdü, yani her şeyiyle yarım saatte sofra hazırdı. Ben de ilerle bir sahil kasabasında 5 masalık bir balık restoranı mı açsam diye hayal kurdum o gün. Sonra da vazgeçtim :)

Bol balıklı bir yıl olsun!

Yazan&Fotoğraflayan: Sinem Çomarlı

Etiketler: , , , , , , , , ,

Balık Sofrasına Karatay Yorumu” için 4 yorum

  • 08 Haziran 2014 tarihinde, saat 15:35
    Permalink

    ROKA SALATASI BALIĞIN YANINDA ÇOK İYİ OLDU

    Yanıtla
  • 17 Kasım 2013 tarihinde, saat 22:24
    Permalink

    Salata ve balık tartışmasız güzel seçenekler. Ama kaliteli karbonhidratın diyette hiç ama hiç kullanılmaması büyük yanılgı. Esas olan gıdadan keserek diyet yapmak değildir. Maalesef dönüşü güldür güldür olur. Ve çok defalar bu tarza diyetle sıkı fıkı olan arkadaşlarımdan bayılanları bile gördüm. Esas olan egzersizlerle desteklenmiş sağlıklı beslenme (kaliteli karbonhidrat + protein + kaliteli yağ)…Günlük hayata egzersizi mutlaka eklemenizi tavsiye ediyorum..

    Yanıtla
  • 20 Haziran 2013 tarihinde, saat 20:46
    Permalink

    paylaşımlarınız genel olarak çok hoş ama beslenme ve diyetetik öğrencisi olarak takip ettiğiniz bazı hataları haddim olmayarak söylemek isterim. özellikle diyetisyenlerin bas bas bağırdığı karatay ve dukan diyetlerine yer vermişsiniz sitenizde. kilo verdirmediğini söylemek saçmalık olur kabul ediyorum ancak bu diyetler sağlınızı bozabilecek, karbonhidrat alımını engelleyerek ileri düzeyde ketonüri olmanızı sağlayabilecek diyetlerdir. geçenlerde bir çok ünlü diyetisyen ve gıda mühendislerinin de yer aldığı panelde ekmek yemenin ne kadar gerekli olduğu tartışıldı saatlerce. bir diyetisyene gidin deyip reklam yapma peşinde değilim ancak takip ettiğiniz şeyleri araştırarak uygularsanız sağlığınızı koruyarak kilo verme yollarını bulmuş olursunuz. bu bilgileri de mümkünse bu konuda eğitim almış bireylerden sağlayın. sağlıkla kalın

    Yanıtla
  • 23 Eylül 2012 tarihinde, saat 21:03
    Permalink

    balığı göremedik :))))

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN TR