Trileçe nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 10 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk 50 dk, ev yapımı trileçe, karamel sos, karamelli trileçe, trileçe, trileçe nasıl yapılır, trileçe nedir, trileçe tarifi, trilece tatlısı tarifi, trileçe yapımı, trileçe yapmanın püf noktaları, videolu trileçe tarifi, Tatlı Tarifi Videoları

Trileçe

Porsiyon: 6-8 Kişilik Hazırlık: 15 dk Pişirme: 35 dk
Hiç Hoş değil!Eh işte!Güzel!Sevdim bunu!Harika! Harika!
( 32 oy 2,13/5)
32 2.13 5 1

Merhabalar Sevgili Dostlar,

Uzun zamandır ortalığı kasıp kavuran neredeyse tatmamış kimsenin kalmadığı o meşhur tatlı trileçenin Mutfak Sırları versiyonu her zaman olduğu gibi oldukça kolay :) Bu tarifi hazırlarken 5-6 yumurta kullanmak yerine 3 yumurta yeterli oluyor.

videolu trileçe tarifi

Trileçe, “Tres -Leches” yani üç süt anlamına gelen kelimelerin birleşmesinden oluşuyormuş. Balkanlar’a nereden geldiği kesin olarak bilinmese de bizlere revaniyi andıran sütlü şerbeti olan bir tatlı getirmiş oldular. Bu tatlının orjinalinde keçi-manda-inek sütü kullanıldığı söyleniyor ama benim balkanlara gidip yerinde yemek gibi bir şansım olmadığı için 1-2 farklı yerde tadına baktım. Kolay kolay kimsenin 3 sütü bir arada kullanarak deneme yapacağını sanmıyorum ki zaten eğer süt kaynatılarak yoğunlaştırılmazsa kıvamı da tam tutmaz.

trilece_tarifi

Sonuçta dışarıda tadına baktılarınıza en yakın tarifi yakalamak için en pratik çözüm kremayı süt ile açmak. İçine süt tozu vs eklemeye de hiç gerek yok çünkü ılık tatlı dinlendikçe krema&süt karışımını çekiyor ve yoğunlaştırıyor.

Yine hazırlarına en yakın lezzeti almak için ev yapımı karamel yerine hazır karamel sos kullanabilirsiniz. Ben pasta malzemesi satan dükkanlarda bulabileceğiniz FO’nun karamelli dondurma sosunu kullandım. Sonuç çok başarılı oldu bence kesinlikle bu şekilde denenmeli.

Yine de ben karamel sosumu evde yapmak istiyorum derseniz Karamel Sos tarifimi deneyebilirsiniz.

Videolu Anlatım

Sevgiler…

Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Keki için :

  • 3 adet orta boy yumurta
  • 3 türk kahvesi fincanı un (126 gr)
  • 4 türk kahvesi fincanı toz şeker (268 gr)
  • 1 türk kahvesi fincanı su (68 gr)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • Kalıbı yağlamak için bir miktar tereyağı

Şerbeti için :

  • 1,5 su bardağı soğuk süt
  • 2 su bardağı krema

Üzeri için:

  • 1 paket hazır karamel sos

Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Yumurtaların aklarını ve sarılarını ayırın. Aklarını bir çimdik tuz ve 1 türk kahvesi fincanı toz şeker ekleyerek çırpın.
  2. Yumurta sarılarına 3 türk kahvesi fincanı toz şeker ekleyerek çırpmaya başlayın. Sonrasında 1 türk kahvesi fincanı su ekleyerek tüm şeker tamamen eriyinceye kadar çırpın.
  3. Kabarttığınız yumurta aklarına çırptığınız yumurta sarılarını ilave ederek karıştırın.
  4. 2 türk kahvesi fincanı unu 2 seferde eleyerek, yumurtaları söndürmemek için alttan yukarıya doğru karıştırarak ilave edin. 3. fincan un ile birlikte kabartma tozu ve vanilini de eleyerek hamura ekleyin ve topak kalmayıncaya kadar dikkatlice karıştırın.
  5. Orta boy dikdörtgen bir borcamı tereyağı ile yağlayın. Triliçe hamurunu borcama aktarın ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında kekin içi kuru çıkıncaya kadar (yaklaşık 35-40 dakika) pişirin.
  6. Pişen keki fırından alın, bir çöp şiş yardımıyla sık aralıklarla delikler açın. Krema ve sütü karıştırarak kekin üzerinde dökün.
  7. Kremalı şerbeti çekmesi için keki 5 dakika kadar dinlendirin. Oda sıcaklığına gelen kekin üzerini karamel sos ile kaplayarak buzdolabına alın.
  8. 1-2 saat soğuttuktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Trileçe” için 10 yorum

  • 03 Ağustos 2015 tarihinde, saat 16:57
    Permalink

    Merhaba,
    Arkadaşlardan gelen soruları okuyunca dayanamadım, trileçede mutlaka biraz irmik olması lazım. Ben de yurt dışı seyahatlerimde ve bilenlerin yaptıklarından tattım. Daha kıvamlı ve dolgun bir kek, öğrendiğime göre un ölçüsünün 1/3 ü irmik olacakmış. Henüz denemedim ama mantıklı geldi. Yoksa sütle ıslatılmış bildiğimiz kek oluyor. Bir de bunu dener misiniz? Selam ve sevgilerimle…

    Yanıtla
  • 09 Temmuz 2015 tarihinde, saat 09:09
    Permalink

    Nilay Hn, Triliçe tarifinizi iki kez denedim, çok lezzetli ama fırında kabardıktan sonra kapağını açmadığım halde kek sönüyor. Unu mu arttırsam aceba

    Yanıtla
    • 09 Temmuz 2015 tarihinde, saat 10:42
      Permalink

      Merhabalar, fazla çırpmaktan kaynaklanıyor olabilir. Unu arttırırsanız o hafif kek sıkı ve tok olur, şerbeti yeteri kadar çekmeyebilir. Sevgiler…

      Yanıtla
    • 28 Ekim 2015 tarihinde, saat 05:20
      Permalink

      Triliçenin kekini karıştırmanızla ilgili kekin sönmesi.Benim de sönüyordu.Kekin aklarını ve sarıları iyice çırptıktan sonra birbirine karıştırırken ve içine un ilave ederken spatulayla aşağıdan yukarıya yavaş yavaş kekikini söndürmemeğe dikkat edin.Ben öyle yaptım.Kabarmasına ve sonradan sönmemesine kendim bile şaşırdım.Afiyet olsun.

      Yanıtla
  • 22 Haziran 2015 tarihinde, saat 16:36
    Permalink

    Merhaba,
    Trilecemin keki piserken cok guzel kabardi, fakat firindan cikardiktan sonra orta kismi oldukca coktu ve inceldi. Kabarikligini kaybetmemesi icin neye dikkat etmek gerekiyor?
    Bunun haricinde lezzeti cok yerindeydi, butun tarifleriniz gibi basarili bir tarif, tesekkur ederiz :)

    Yanıtla
  • 27 Mayıs 2015 tarihinde, saat 14:18
    Permalink

    Elinize sağlık.. Ancak iki sorum olacak. Sütle kremayı kek sıcakken mi dökeceğiz? bi de kare borcamın büyüğüne yapsak olur mu ? Kolay gelsin..

    Yanıtla
    • 27 Mayıs 2015 tarihinde, saat 14:51
      Permalink

      Merhabalar Sibel, kek ilk sıcaklığını atar atmaz yani 2-3 dakika sonra dökebilirsin. Benim kalıp 24×17 boyutlarında 5 cm derinliğindeydi. Buna yakın bir kare borcam kullanabilirsin.

      Yanıtla
  • 27 Mayıs 2015 tarihinde, saat 13:42
    Permalink

    Nilay Hanım, benim bu tatlıyı Balkanlar’da yeme fırsatım oldu, hatta karşılaştırma yapabilmek için farklı yerlerde yedim. Türkiye’de yediklerime kıyasla daha tok bir keki var. Kekin süt tutma kapasitesi oldukça yüksek ve içerisinde fazlasıyla süt olmasına rağmen tabağa yayılmış bir süt görmüyorsunuz. Yerken inek sütünden daha yoğun bir süt tadı alıyorsunuz, yumurta ise hiç farkedilmiyor. Burada sıklıkla meyveli trileçeye rastlasam da sos olarak yalnızca karamel kullanıldığını gördüm.

    Yanıtla
    • 27 Mayıs 2015 tarihinde, saat 14:39
      Permalink

      Merhabalar Duygu hanım, burada yapılanlara ekstra pandispanya kabartıcısı gibi katkı malzemeleri koyduklarını düşünüyorum. Yerinde tadan birinden bilgi almak güzel oldu :) Teşekkürler

      Yanıtla
      • 28 Mayıs 2015 tarihinde, saat 08:30
        Permalink

        Ben teşekkür ederim. Sizi beğeniyle takip ediyorum :)

        Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN TR