Yardım I Yemek Blogunu Şimdi Aç!

Kestane Dolgulu Kurabiye

Bu hafta nasıl geçti anlayamadım bile, yeni işin yoğun temposu içinde günler kum taneleri gibi kaybolup gidiyor. Ne zaman fırsat bulsam kendimi mutfağa atıp ufak tefek tarifler hazırlayıp yorgunluk atıyorum.

Kestane dolgulu Kurabiye tarifi de terapi tariflerimden biri :)

Kastamonu yolculuğumuzu hatırlarsınız, kestane püresini dönüş yolunda kestane şekeri satan bir dükkandan almıştım. Sadece 1 kavanoz aldığım için pek kıymetli oldu. Ne yapsam , bugün mü yapsam yok yok daha güzel birşey hazırlayayım derken kurabiye yapmaya karar verdim.

Kurabiye yapımı ile ilgili bazı küçük sırlar var. Bunlardan ilki un miktarı ile ilgili, eğer hamurunuzu elde yoğuruyorsanız hamur el sıcaklığınızdan ve oda sıcaklığından etkilenir (bu durum elleri çok sıcak insanların şeker hamurunu şekillendirirken zorlanmasına benzer). Bu nedenle de hamur geç toparlanır ve zor şekil alır, böyle bir durum ile karşılaştığınızda yapmanız gereken tek şey kurabiye hamurunun üzerini örterek biraz dinlenmesini sağlamak.

İkinci sırrımız ise dolgulu kurabiye yapılacaksa hamurun içine dolguyu koyduktan sonra çatlak kalmayacak şekilde ve sıkmadan kapatmak. Bunlara dikkat etmezseniz kurabiyeniz pişerken çatlar ve dolgu dışarıya akar.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, görüşmek üzere :)



Malzemeler:

125 gr. margarin
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı pudra şekeri
yarım paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket ÅŸekerli vanilin
3,5 su bardağı un (elinizin sıcaklığına göre artıp azalabilir)

Yapılışı:

1- Un, pudra şekeri, yoğurt, vanilya, sıvı yağ, kabartma tozu ve oda sıcaklığındaki margarini yoğurma kabına alın.
2- İster mikserin hamur yoğurma aparatı ile isterseniz elde kulak memesi kıvamına gelinceye kadar hamurunuzu yoğurun. (Mikser kullancaksanız son aşamada yine eliniz ile hamuru toplamanız gerekiyor.)
3- Kıvama gelen hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizde yuvarlayın. Top haline gelen hamurunuzun ortasını parmağınız ile açıp genişletin.
4- Kestane püresinden yarım tatlı kaşığı kadar alıp açtığınız çukura yerleştirin ve kenarlarını düzelterek çukuru kapatın.
5- Kurabiyeleri sıkmadan elinizde son kez yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 2-3 cm aralıklarla dizin.
6- 180 derece önceden ısıtılmış fırında kurabiyelerin üzeri kızarıncaya kadar (yaklaşık 20-25 dk) pişirin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ayıraç

Yasal Uyarı: Mutfak Sırları internet sitelerinde yayınlanan yazılar, fotoğraflar ve yemek tariflerinin tüm hakları Mutfak Sırları Tescili altındadır. Kaynak gösterilerek dahi yazının, fotoğrafın veya tarifin tamamı izin alınmaksızın kullanılamaz. Sadece alıntı yapılan tarif veya yazının bir bölümü, alıntı yapılan tarife/yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

5 Yorum

  1. sevilay diyor ki:

    Merhaba Nilay hanım kestane püresini nasıl yaptığınızı da anlatır mısınız lütfen?

  2. nermin diyor ki:

    selam nilay ablacagim ne zaman yayinliyacaksin ıslak hamburger tarifini dort gozle bekliyorum

  3. saadet ayÅŸe diyor ki:

    Tarifiniz çok güzel fakat malzemelerin arasında yumurta var ..yapılışında, içinde veya üzerinde yumurta görünmüyor…..Yumurtayı nerde kullanacağımızı yazarsanız saÄŸlıklı bir kurabi,ye yapmış oluruz kanımca..

  4. gülten diyor ki:

    çok güzel görünüyor eminim tadıda güzeldir yüreğinize sağlık yeni işinizde hayırlı olsun

Yorum yaz

© Bu site Mutfak Sırları Yemek Blogları Hizmeti kullanmaktadır. | Yardım | Ücretsiz Blog Aç | Şikayet Et |
counter