Botox Nedir? nasıl yapılır ? Ayrıca size fikir verecek 1 yorum var. Tarifin püf noktaları, binlerce yemek tarifi ve daha fazlası... Türk botox, kazayağı tedavisi, ödüllü anket, Güzellik Sırları

Botox Nedir?

Yayın Tarihi: 09-05-2011
4 5 5 1

Dr. Emre Çiçek’e medikal estetik konusunda merak edilen konular üzerine sorular sormaya devam ediyorum.

Botox hakkında hepimiz bir çok kulaktan dolma bilgiye sahibiz. Bunlardan hangisi doğru hangisi yanlış. Dr. Emre Çiçek sizler için cevapladı.

Ayrıca fan sayfasını beğenerek aşırı terleme ile ilgili soruya doğru cevap veren bir kişiye botox ile kazayağı (göz çevresi kırışıkları) tedavisi hediye edecek.

Kaçırmayın derim…

ödüllü anket

Botox Nedir?
Botox, Clostridium Botulinum adlı bakteriden elde edilir. Bu bakteriden laboratuar koşullarında elde edilen bir ekzotoksin yapıda bir proteindir..

Botox nasıl etki eder ?
Botoks, sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engeller. Sinirler ile onların uyardığı kaslar ya da ter bezleri arasındaki elektriksel iletimi durdurarak etkisini gösterir. Sinir iletiminin durması, sinirin uyardığı organın işlevlerinin azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlar.

Botox sinirleri etkiliyorsa diğer kaslarımda etkilenmez mi ?
Botoks sadece enjekte edildiği bölgede etkisini gösterir. Sistemik olarak tüm kaslara etki etmez.BOTOX un sistemik etkili olabilmesi icin gereken doz 40000 unitedir,bizse sadece bir seansta 50 unite BOTOX kullanmaktayiz.

Botox ne amaçla kullanılır ?
Botox en çok yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi, koltukaltı – el ve ayak içindeki aşırı terlemelerin giderilmesi için kullanılır.

Yüzdeki mimik kaslarının çalışması nedeniyle yıllar içinde üzerini örten deri kıvrımları belirgin hale gelir ve yüzde dinamik çizgilenmeler ortaya çıkar. Bunlar en sık olarak alın, kaş arası, göz kenarı(kazayağı) ve dudak çevresinde görülür. Mimik kaslarına botoks uygulanarak bu kasların çalışması zayıflatıldığında, derinin kas hareketleri ile katlanması ve katlanmaya bağlı oluşan çizgilenme de azaltılmış olur. Kişiye olduğundan daha yaşlı bir görünüm veren alın ve göz kenarlarındaki çizgiler; sinirli ve çatık kaşlı görünüm veren kaşlar arasındaki çizgiler fazlasıyla azaltılır.

Uygulama sonrası botoxun etkisi hemen başlar mı ?
Hayır. Botoxun etkisi 48-72 saatte başlar. Maksimum etkisini 14 günde gösterir.

Botoxun etkisi ne kadar sürer ?
Yüzdeki kırışıklıklara ilk uygulandığında etkisi ortalama 3-6 ay sürer. Tekrarlayan uygulamalarla bu süre zaman içinde 6-8 aya kadar uzar. .

Botox neden tek bir uygulama değildir ?
Botox sinir hücresine geri dönüşümsüz olarak bağlanır. Böyle bir durum teorikte bağlandığı sinir ucundaki etkisinin devamlı olduğu anlamına gelmektedir. Ancak pratikte durum böyle değildir. Botoxun bağlandığı sinir uçlarından zamanla tomurcuklanma denilen yeni sinir uçları oluşarak etkinin kaybolmasına neden olur.

Düzenli botox uygulamalarının bir yararı var mıdır ?
5-6 kez düzenli olarak botox uygulanan kişiler uygulamaya aynı düzende devam ettiklerinde kırışıklıkları yaratan mimik kaslarda belirgin bir zayıflama geliştiği için zaman içinde etki süresi uzar ve daha uzun aralıklarla yapılmaya başlanır.

Botox yaptırmayı bırakırsam kırışıklıklarım çok daha kötü olur mu ?

Hayır. Tam tersine botoxu bıraktığınızda, mimik kaslarda belirgin zayıflama olduğu için kırışıklıklarınız daha azalmış olacaktır.

Botox yaptırırken nelere dikkat etmeliyim ?
Botox, tekniği bilen ve deneyimli bir doktor tarafından uygulandığında hastalara beklentilerini sağlayacak bir etkiye sahiptir. Ancak her hastaya ve her çizgiye botox uygulamamalıdır. Bazı hastalar botox uygulaması sonrası daha kötü bir görünüme sahip olabilecekleri için bu kişilere uygulama yapılmamalı ya da sadece uygun olan alanlara enjeksiyon uygulanmalıdır. Ayrıca çok sayıda ve değişik tipte botox uygulamaları yapmış bir doktor seçtiğinizde görülebilecek yan etki riski de en aza inecektir.

Kimlere botox uygulanmaz ?
Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde (Eaton-Lambert sendromu, myastenia gravis gibi), hamilelerde, botox uygulanmamalıdır.

Botox uygulamasının ne gibi yan etkileri olabilir ?

Botox uygulaması sonrası kısa süreli bir kızarıklık ve enjeksiyon bölgelerinde kabarıklık olabilir. Bunlar kısa sürede düzelir. Bazen geçici olan şişlik ve morarma, nadiren de geçici olarak üst göz kapağında düşüklük görülebilir.

BOTOX yılan zehirimidir?
Hayır. BOTOX® bir ilaçtır. özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.

BOTOX Sağlık Bakalığından onaylı bir ilaç mıdır?
Kaş arası kırışıklıkların tedavisinde ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilk ve tek saflaştırılmış nörotoksin kompleksi BOTOX’tur. BOTOX’un bu endikasyonda kullanımı, AB ülkelerindeki yetkili kurumların yanı sıra ABD’de FDA tarafından da onaylanmıştır.

BOTOX enjeksiyonu yerine kremlerle kırışıklıkları aynı seviyede gidermek mümkün müdür?
Hayır bu mümkün değildir. BOTOX doktor tarafından kas içerisine enjeksiyonla yapılır. Kremler bizzat cilde uygulanır, yüzeysel etkilidir. Etki mekanizmaları farklıdır. BOTOX® dinamik kırışıklıkları etkin bir şekilde giderirken , kremler sadece yüzeysel ince çizgilerde kullanılmalıdır. Sadece cilt üzerinde etkili olan kremler ile kas içerisine enjekte edilen ilaçlar birbiriyle karıştırılmamalıdır. Kremler, cildi besleme, nemlendirme ve kollajen oluşumunu hızlandırma işlevlerini yerine getirir. Yüzeysel etkili olup, kırışıklık görünümünü hafifletmektedir. BOTOX ise kırışıklığa yol açan kasları gevşeterek, belirli bir süre için ciltte kırışma meydana gelmesini engeller.

BOTOX yaptırıldığında yüz ifadesinin kaybolduğu söyleniyor doğru mu?
Hayır, Bu hekimin elinde olan ve hastanın arzusuyla gerçekleştirilen bir olaydır. Sanıldığının aksine BOTOX yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmez. BOTOX yaptıran birçok tiyatrocu, kırışıklıklarının giderilmesini ama mimiklerini kullanmaya devam etmeyi istemektedir. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile bunu sağlamak mümkündür. Bazıları kaşlarının kalkmasını isterken bazıları tercih etmez. Bazıları için önemli olan göz kenarı ve kaş arası çizgilerinden kurtulmaktır.

BOTOX uygulanınca yüz şişermi ?
Hayır. Yüze yapılan dolgu uygulamaları BOTOX zannedilmektedir. BOTOX bir dolgu maddesi değildir. Yüzü şişirmez .

BOTOX dudaklarda kullanılır mı?
EVET. Dudak dolgunlaştırılmak için kullanılmaz.ANCAK perioral bolge dedigimiz dudak etrafindaki KIRISIKLIKLARDA ameliyattan cok daha etkilidir.

BOTOX uygulamalarına devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu?
Hayır. Kırışıklıklar yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner.

BOTOX kullanımı, ülkemizle kıyasla diğer ülkelerde yaygın mı?
2003 yılında sadece ABD’de 2.200.000 BOTOX enjeksiyonu yapıldı. ülkemizde de her yıl onbinlerce BOTOX enjeksiyonu yapılıyor.

Etiketler: , ,

Botox Nedir?” için bir yorum

  • 09 Mayıs 2011 tarihinde, saat 21:23
    Permalink

    hergün bu siteyi begenerek takip ediyorum umarım şanslı kişiler arasında ben de yer almakdan mutluluk duyarım sevgiyle kalın

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN TR